Kesihatan

Kepentingan Penjagaan Kulit pada Waktu Malam, Inilah Petua

, Jakarta - Pada masa ini, perawatan kulit dianggap sebagai pelaburan jangka panjang untuk menjaga kesihatan wajah. Selain melakukan penjagaan kulit pada waktu pagi, penjagaan kulit pada waktu malam tidak kurang pentingnya bagi wanita. Penyelidikan dari University of California-Irvine mendedahkan bahawa pertumbuhan semula kulit berlaku pada waktu malam, jadi perawatan kulit pada waktu malam adalah aktiviti penting untuk kecantikan wajah.

Merawat kulit pada waktu malam dapat memperbaiki kerosakan sel kulit yang disebabkan oleh sinaran matahari, pencemaran, dan tekanan yang dialami sepanjang hari. Keliru di mana untuk memulakan rawatan muka pada waktu malam? Ini adalah ulasan.

Baca juga: 7 Kesalahan untuk Bersihkan Wajah

Petua Merawat Kulit pada Waktu Malam

Penjagaan kulit pada waktu malam berfungsi untuk mengekalkan kelembapan kulit, kerana anda akan kehilangan banyak cairan tubuh ketika tidur. Ikuti urutan rawatan wajah pada waktu malam di bawah:

1. Tanggalkan solekan

Perkara pertama yang perlu dilakukan ialah membersihkan solekan pada wajah. Sekiranya solekan Sekiranya tidak dibersihkan, ia boleh menyumbat liang dan masalah kulit wajah seperti jerawat dan kerengsaan. Anda boleh menggunakan pembersih solekan yang sesuai dengan jenis kulit anda.

Melancarkan dari Garis kesihatan, pembersih minyak atau lebih bersih solekan berasaskan minyak harus digunakan selepas anda menggunakan BB krim, asas atau penyembunyikan. Sekiranya anda tidak menggunakan produk ini, bersihkan wajah anda dengan pembersih berasaskan air.

2. Pengelupasan Muka

Langkah seterusnya adalah melakukan pengelupasan atau pengelupasan. Rawatan ini berguna untuk menghilangkan sisa kotoran dan sel mati yang degil, sehingga sabun pembersih muka dapat berfungsi dengan lebih berkesan ketika anda mencuci muka nanti. Anda boleh mengelupas wajah anda dengan menggunakan gosok wajah mengelupas.

Keluarkan kulit mati dengan menggunakan gosok Anda tidak perlu melakukannya setiap hari, tetapi dua minggu sekali sudah cukup. Bagi anda yang mempunyai kulit sensitif, pengelupasan boleh dilakukan seminggu sekali untuk mengelakkan kegatalan pada kulit.

3. Mencuci muka

Walaupun anda telah membersihkan wajah anda dengan pembersih dan mengelupas kulit, tetapi mencuci muka masih perlu dilakukan. Sebelum mencuci muka, bilas wajah anda dengan air suam untuk membuka pori-pori kulit.

Selepas itu, bersihkan wajah anda menggunakan pencuci muka yang sesuai dengan kulit anda sehingga kotoran dan habuk yang menyebabkan kulit kusam hilang.

Baca juga: Kelebihan Ice Cub untuk Mengecilkan Pori-pori Muka

4. Gunakan toner

Setelah selesai mencuci muka, teruskan rawatan dengan mengelap wajah anda dengan kapas yang dibasahi toner untuk kebersihan wajah yang optimum.

Tsatu bukan sahaja dapat menghilangkan kotoran seperti minyak dan residu solekan, tetapi juga menenangkan, memperbaiki, dan melicinkan permukaan kulit, dan mengurangkan keradangan atau kemerahan pada kulit.

5. Topeng Tidur

Belajar dari wanita di Korea yang terkenal dengan wajah yang halus dan cerah. Salah satu ritual penjagaan wajah yang sering mereka lakukan sebelum tidur adalah dengan menggunakan topeng tidur, iaitu topeng yang boleh dibawa tidur tanpa perlu membilasnya.

Teksturnya seperti krim tetapi lebih pekat. topeng tidur berfungsi untuk memastikan kulit sentiasa terhidrasi semasa tidur, jadi anda boleh mendapatkan kulit yang lembut dan lembap pada keesokan harinya.

6. Serum Muka

Selain menggunakan topeng tidur, anda boleh menggunakan serum wajah. Serum wajah mengandungi sejumlah bahan bermanfaat untuk wajah, dari vitamin hingga antioksidan yang direka khusus untuk merawat masalah kulit tertentu, seperti meremajakan kulit, mencerahkan, mengatasi bintik-bintik gelap dan warna wajah yang tidak rata. Pilih serum wajah yang sesuai dengan keadaan kulit anda.

7. PelembapMuka

Anda mesti menggunakan pelembap muka sebelum tidur. Sapukan pelembap wajah secara merata ke seluruh wajah dan leher sambil mengurutnya dengan lembut. Pilih pelembap yang mengandungi antioksidan, peptida, vitamin A, dan C untuk membantu memperbaiki kerosakan kulit yang berlaku pada siang hari.

Baca juga: 8 Rawatan Kecantikan untuk Menghilangkan Parut Jerawat

Itulah penjagaan kulit yang boleh dilakukan sebelum tidur pada waktu malam. Sekiranya anda mempunyai masalah dengan kulit wajah, jangan teragak-agak untuk berbincang dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Doktor boleh dihubungi melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:

Institut Kesihatan Nasional Perpustakaan Perubatan A.S. Diakses pada tahun 2020. Jam sirkadian pada kulit: implikasi terhadap sel induk dewasa, pertumbuhan semula tisu, barah, penuaan, dan imuniti.

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Saya Bersumpah dengan Rutin Kulit Malam 4 Langkah Ini untuk Kulit Jernih
Plus, petua penjagaan kulit bonus tambahan untuk.
Huffpost. Diakses pada tahun 2020. Cara Merawat Kulit Anda dengan Terbaik Pada Waktu Malam.
Gracefulo. Diakses pada tahun 2020. 7 Petua untuk Merawat Kulit pada Waktu Malam.