Kesihatan

5 Cara Mengatasi Perut Kembung Semasa Menstruasi

, Jakarta - Ketika seorang wanita sedang haid atau mengalami haid, pasti ada gejala lain yang akan dia rasakan. Bukan hanya sakit haid, wanita yang sedang haid juga kadang-kadang mengadu kembung. Keadaan ini boleh berlaku sebelum permulaan haid. Perut kembung juga dikenali sebagai salah satu daripada beberapa gejala sindrom pramenstruasi (PMS) yang boleh berlaku 1-2 minggu sebelum tempoh wanita.

Kembung perut sebelum dan semasa haid boleh berlaku kerana perubahan tahap hormon seks progesteron dan estrogen. Kira-kira seminggu sebelum haid anda bermula, tahap hormon progesteron turun. Tahap progesteron yang berkurang ini menyebabkan rahim melapisi lapisannya, yang menyebabkan pendarahan haid.

Selain menyebabkan pendarahan haid, penyelidikan menunjukkan bahawa perubahan kadar progesteron dan estrogen menyebabkan tubuh menyimpan lebih banyak air dan garam. Sel-sel badan kemudian menjadi bengkak dengan air dan menyebabkan rasa kembung.

Baca juga: Menstruasi Tidak Teratur, Apa Yang Perlu Dilakukan?

Mengatasi Perut Kembung Semasa Menstruasi

Lancarkan Berita Perubatan Hari Ini Wanita menyimpan sebahagian besar air dan mengalami kembung terburuk pada hari pertama haid mereka. Jangan risau, ada beberapa langkah yang boleh anda lakukan untuk mengatasi masalah kembung semasa haid, iaitu:

  • Pengambilan Makanan yang Betul

Apabila anda mengalami kembung dalam tempoh anda, anda harus mengelakkan makan terlalu banyak garam seperti makanan ringan. Jadi, bagaimana kita tahu jika makanan kita terlalu tinggi garam?

Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan mengehadkan pengambilan garam setiap hari tidak lebih daripada 2.300 mg. Elakkan makanan yang diproses kerana mengandungi banyak garam. Sebaliknya, fokus pada makan buah-buahan dan sayur-sayuran, serta makanan sihat lain seperti biji-bijian, protein tanpa lemak, dan kacang-kacangan.

  • Minum Air secukupnya

Ramai orang percaya bahawa minum lebih banyak air membantu meningkatkan pengekalan air, dengan meningkatkan fungsi ginjal. Walau bagaimanapun, harus diperhatikan bahawa tidak ada bukti saintifik untuk ini. Walau bagaimanapun, pastikan minum banyak air pada hari-hari sebelum haid anda. Cuba bawa sebotol air ke mana sahaja anda pergi. Tidak ada cadangan yang sesuai untuk minum air setiap hari sebelum haid. Jumlahnya berbeza dari orang ke orang dan bergantung pada persekitaran, kesihatan diri, dan faktor lain. Namun, cubalah minum sekurang-kurangnya lapan gelas sehari.

Baca juga: Urut untuk Sakit PMS, Adakah Berbahaya?

  • Elakkan Alkohol dan Kafein

Pakar percaya bahawa alkohol dan kafein menyumbang kepada kembung dan gejala pramenstruasi yang lain. Oleh itu, gantikan alkohol dan kafein dengan air. Sekiranya anda memerlukan pengambilan kafein, cubalah memilih minuman dengan kurang kafein, seperti teh.

  • Latihan Berkala

Bersenam secara teratur adalah kunci untuk mengurangkan gejala PMS. Untuk kekal sihat, orang harus berhasrat untuk melakukan senaman sederhana selama 2.5 jam seminggu. Untuk rancangan kecergasan yang optimum, tambahkan beberapa latihan membina otot beberapa kali seminggu.

  • Pertimbangkan Rawatan

Sekiranya kaedah di atas tidak membantu mengurangkan kembung sebelum dan semasa haid anda, anda mungkin perlu berbincang dengan doktor anda mengenai rawatan lain, seperti:

  • diuretik. Pil ini membantu mengurangkan cecair yang disimpan oleh badan. Doktor anda mungkin menetapkannya untuk melegakan kembung yang teruk.
  • Kawalan kelahiran. Mengambil pil kawalan kelahiran dapat membantu mengurangkan gejala PMS. Anda perlu berbincang dengan doktor mengenai kaedah kawalan kelahiran yang terbaik.

Anda juga boleh membincangkannya dengan pakar obstetrik anda di , kamu tahu. Melalui ciri sembang, anda boleh menanyakan semua masalah kesihatan anda hanya dengan tangan anda.

Baca juga: Ketahui Cara Betul Mengatasi Perut Kembung

Itulah beberapa petua mudah untuk melegakan gejala kembung semasa haid. Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor melalui aplikasi tersebut , ya!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 5 Petua Menguruskan Kembung Period.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Tujuh Petua untuk Meringankan Kembung Period.
Majalah Kesihatan Wanita. Diakses pada 2020. 11 Tempoh Penyembuhan Kembung.