Kesihatan

4 Punca Kucing Muntah Kuning dan Cara Mengatasinya

"Muntah adalah salah satu gejala yang menyertai pelbagai keadaan kesihatan. Pencetus itu sendiri berbeza-beza. Oleh itu, sangat penting untuk mengetahui lebih lanjut. Apabila kucing mengalami muntah kuning, anda tidak boleh panik terlalu banyak, dan jangan pula anda mengambilnya dengan ringan. "

Jakarta - Sebagai pencinta kucing, anda pasti sangat risau jika haiwan kesayangan anda mengalami masalah kesihatan, salah satunya adalah muntah. Muntah yang dialami kucing adalah reaksi biasa yang dilakukan dengan mengeluarkan paksa kandungan perut melalui mulut. Muntah kucing juga mempunyai pelbagai ciri yang dapat dilihat dari warnanya. Nah, berikut adalah pelbagai penyebab kucing muntah kuning:

Baca juga: Ini adalah 5 Bahan Makanan Anjing Mentah untuk Memenuhi Pemakanan

1. Kesalahan Makan

Kucing mungkin mengalami muntah kuning ketika mereka makan makanan yang salah. Oleh itu, pastikan memberi makan kucing dengan makanan yang berkualiti. Perhatikan komposisi. Sekiranya muntah disebabkan oleh memberi susu lembu kucing anda, hentikan makan dengan segera. Sebabnya, kucing tidak mempunyai enzim yang mampu memecah gula dalam susu lembu, sehingga mencetuskan rasa mual, muntah, dan cirit-birit.

2. Makan Terlalu Cepat

Penyebab kucing muntah kuning seterusnya adalah proses makan terlalu cepat. Terutama jika pemiliknya menyediakan sebahagian besar makanan, dan kucing memakannya sepenuhnya. Oleh itu, pemiliknya harus mengawal bahagian makanan kucing supaya dia dapat makan dengan perlahan, sehingga sistem pencernaan dapat memprosesnya pada waktu yang tepat.

3. Menelan Objek Asing

Kucing adalah salah satu haiwan yang paling ingin tahu. Dia juga sering memasukkan benda asing dan binatang kecil ke dalam mulutnya, lalu menelan atau memakannya. Apabila objek asing memasuki sistem pencernaan, muntah menjadi reaksi biasa.

4. Keracunan

Penyebab kucing muntah kuning seterusnya adalah keracunan. Oleh itu, pemilik disarankan untuk berhati-hati ketika meletakkan benda beracun, seperti tikus atau racun serangga, racun perosak, atau pembersih rumah tangga. Sekiranya kucing secara tidak sengaja menelannya, mereka cenderung muntah.

Baca juga: Inilah Cara Mengubati Cirit-birit dengan Berkesan pada Anjing Haiwan Peliharaan

Bagaimana menyelesaikannya?

Sekiranya muntah hanya berlaku sekali-sekala dan tidak menunjukkan gejala lain, seperti kelesuan, kehilangan selera makan, atau tingkah laku yang tidak normal, anda tidak perlu terlalu risau. Perkara yang perlu dilakukan termasuk:

  • Sekiranya anda mempunyai banyak kucing di rumah anda, buangkan kucing sebaik sahaja muntah dengan yang lain. Tujuannya adalah untuk mencegah penularan penyakit.
  • Berhenti makan dan minum selama 12-24 jam. Tujuannya adalah untuk melihat perkembangan kesihatan kucing. Sekiranya dia mengecewakan untuk meminta makanan, itu bererti dia sudah pulih.
  • Beri air perlahan-lahan untuk mengelakkan dehidrasi. Beri makanan basah (makanan basah) pertama.
  • Sekiranya kucing anda menunjukkan gejala lain seperti cirit-birit dan kelihatan lesu setelah muntah, anda boleh membincangkannya dengan doktor anda.

Baca juga: 6 Gejala dan Cara Mengatasi Kucing Beracun

Itulah penyebab kucing muntah kuning, dan bagaimana merawat dan mencegahnya. Oleh itu, disarankan untuk menjaga kesihatan haiwan peliharaan dengan mengatur diet mereka dan memantau kegiatan mereka. Sekiranya kucing mempunyai masalah kesihatan tertentu, bincangkannya segera dengan doktor haiwan dalam aplikasi . Tolonglah muat turun di sini jika anda belum mempunyai aplikasinya.

Rujukan:
The Spruce Pet. Diakses pada tahun 2021. Mengapa Kucing Saya Membuang Cecair Kuning?
Hills Pet. Diperoleh pada tahun 2021. Sebab-sebab Kucing Anda Muntah.
The Goody Pet. Diakses pada tahun 2021. Bantuan! Kucing Saya Membuang Cecair Kuning - Apa Yang Perlu Saya Lakukan?
PetMD. Diakses pada tahun 2021. Mengapa Kucing Anda Muntah dan Apa Yang Perlu Dilakukan.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found