Kesihatan

Terung Belanda selamat atau tidak untuk wanita hamil?

, Jakarta - Menjaga kesihatan semasa kehamilan adalah penting. Kerana, jika seorang wanita hamil jatuh sakit, kesihatan bayi dalam kandungan juga akan terganggu. Cara terpenting untuk menjaga kesihatan ibu hamil adalah menjaga pengambilan makanan, seperti selalu memasukkan buah, sayur, daging, atau ikan dalam menu harian.

Wanita hamil juga diminta untuk menghindari jenis makanan tertentu, seperti makanan mentah, makanan pencetus alergi, minuman beralkohol, minuman berkafein, makanan yang tinggi kalori dan lemak, dan makanan tambahan tanpa cadangan doktor.

Nah, salah satu cara yang baik untuk menjaga kesihatan ibu hamil adalah dengan minum jus buah. Salah satu jus kegemaran banyak orang adalah jus terung Belanda. Terung Belanda untuk wanita hamil biasanya lebih banyak diproses menjadi jus. Sebab, jika dikonsumsi secara langsung rasanya sangat masam dan boleh mencetuskan bahaya pencernaan. Oleh itu, penambahan gula atau madu ke dalam jus terung Belanda sangat disyorkan agar rasanya lebih baik dan selamat untuk pencernaan.

Terung Belanda untuk wanita hamil mempunyai beberapa faedah, termasuk:

Baca juga: 4 Pengambilan Nutrien Penting Semasa Kehamilan Trimester Kedua

  1. Meningkatkan Daya Tahan

Terung Belanda adalah buah yang mengandungi cukup banyak vitamin C. Vitamin C ini akan dapat mengekalkan dan meningkatkan daya tahan dan imuniti. Dengan daya tahan tubuh yang terjaga ini, tubuh wanita hamil akan sentiasa merasa cergas, lebih sukar untuk jatuh sakit, dan mengelakkan rasa letih.

Kandungan vitamin C dalam terung Belanda juga dapat mencegah wanita hamil dari terkena sariawan. Semburkan sendiri jika menyerang akan menyukarkan aktiviti makan, sehingga pengambilan nutrien menjadi terganggu.

  1. Memerangi Radikal Bebas

Terung Belanda mengandungi antioksidan, iaitu flavonoid yang berkesan dalam melawan radikal bebas. Dengan tahap antioksidan yang cukup dalam tubuh wanita hamil, dia akan terhindar dari pelbagai penyakit. Dengan perlindungan ini dari radikal bebas, tubuh akan mengelakkan penuaan pramatang.

  1. Mencegah Anemia

Wanita hamil akan sangat terdedah kepada anemia kerana peningkatan keperluan tubuh wanita hamil untuk zat besi. Apabila ibu mengalami anemia, terdapat lebih sedikit sel darah di dalam badan. Oleh itu, bekalan oksigen dan nutrien penting kepada bayi dalam kandungan akan terganggu.

Dalam 100 gram terung Belanda, terdapat kandungan zat besi 0,4-0,9 miligram. Dengan keperluan zat besi yang mencukupi, wanita hamil akan mengelakkan kelemahan, keletihan, dan kelesuan.

  1. Pencernaan yang lancar

Kandungan serat yang tinggi dari terung Belanda akan membantu melancarkan proses pencernaan, sehingga wanita hamil akan menghindari gangguan pencernaan. Di samping itu, kandungan kompleks vitamin B yang tinggi akan membantu melancarkan metabolisme badan dengan membantu pergerakan usus dan mengoptimumkan penyerapan nutrien dalam badan.

Baca juga: Cara Mengatasi BAB Sulit pada Wanita Hamil

Jadi, terung Belanda untuk wanita hamil cukup selamat, asalkan dimakan secara sederhana. Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai pemakanan yang diperlukan semasa kehamilan atau aduan mengenai kehamilan, jangan ragu untuk berbincang dengan doktor anda . Melalui aplikasi tersebut , anda boleh meminta doktor yang dipercayai kapan saja dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Jadi jomlah muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!