Kesihatan

5 Cara Menebalkan Rambut Bayi

, Jakarta - Ketebalan rambut sebenarnya juga dipengaruhi oleh faktor genetik. Oleh itu, apabila ibu bapa mendapati rambut bayi tidak setebal yang diharapkan, jangan terlalu risau. Menurut data kesihatan yang diterbitkan oleh Akademi Pediatrik Amerika (AAP), kebanyakan bayi kehilangan sebahagian atau bahkan seluruh rambut mereka dalam beberapa bulan pertama kehidupan dan ini normal.

Rambut gugur ini disebut alopecia dan pada bayi pencetusnya berkisar dari hormon hingga posisi tidur. Kerontokan rambut bayi biasanya tidak berkaitan dengan keadaan perubatan. Bagaimana menebalkan rambut bayi? Maklumat lebih lanjut ada di bawah!

1.Lidah Buaya

Anda pasti pernah mendengar maklumat bahawa lidah buaya mempunyai manfaat luar biasa untuk rambut dan kulit. Lidah buaya juga boleh digunakan untuk mempromosikan pertumbuhan rambut bayi. Cara mengambil daging buaya dan mencucinya pada rambut bayi.

Baca juga: Fakta Mengenai Rambut Gugur Yang Anda Perlu Tahu

2. Minyak Zaitun

Cara menebal rambut bayi juga dapat dilakukan dengan mengoleskan rambut anak dengan minyak zaitun. Anda tidak perlu terlalu banyak, cukup dari kulit kepala hingga hujung rambut.

3. Makan Makanan Sihat

Penebalan rambut bayi bukan hanya dilakukan dengan merawat rambut dan kulit kepala, tetapi juga menjaga pemakanan mereka. Pastikan pengambilan makanan kanak-kanak tetap berkhasiat mengikut keperluan mereka.

Setelah bayi anda mula makan makanan pejal atau separa pepejal, penting untuk memasukkan sebanyak mungkin makanan berkhasiat ke dalam makanannya. Salah satunya adalah makanan yang kaya dengan vitamin D. Vitamin ini mendorong pertumbuhan rambut. Sayur-sayuran, seperti labu dan ubi jalar baik untuk pertumbuhan dan ketebalan rambut anak-anak.

4. Potong Rambut Kanak-kanak secara berkala

Pemotongan / pemotongan rambut dapat membantu pertumbuhan rambut. Jangan merasa menyesal kerana memotong rambut anak anda, bagaimanapun, rambut akan tumbuh semula dari masa ke masa.

5. Perhatikan jadual syampu

Nampaknya, mencuci rambut bayi terlalu kerap juga boleh menjadikan kulit kepala kering. Adalah idea yang baik bagi ibu bapa untuk mula memperhatikan kapan waktu yang tepat untuk mencuci rambut bayi. Pastikan juga produk yang digunakan selamat dan sesuai untuk kulit kepala anak.

Baca juga: Kebotakan Semula Jadi pada Usia Muda, Inilah Sebabnya

Sekiranya anda memerlukan maklumat atau cadangan mengenai produk yang selamat digunakan oleh bayi baru lahir, anda boleh meminta permohonannya . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor, anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau berbual, bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah.

Ketahui Punca Kehilangan Rambut Bayi

Bayi dilahirkan dengan semua folikel rambut. Semasa kelahiran, beberapa folikel biasanya dalam fasa rehat (disebut fasa telogen) dan yang lain dalam fasa pertumbuhan (fasa anagen). Walau bagaimanapun, faktor-faktor tertentu dapat mempercepat fasa telogen yang menyebabkan keguguran rambut.

Melahirkan anak adalah peristiwa tertekan bukan sahaja bagi ibu, tetapi juga bagi bayi. Dan tekanan ini dapat menyumbang kepada telogen effluvium dan keguguran rambut. Bayi mungkin mengalami keguguran rambut di bahagian belakang kepala kerana kulit kepala menggosok permukaan yang keras dari tilam atau kereta dorong.

Rambut gugur jenis ini disebut alopecia occipital neonatal. Biasanya kehilangan di bahagian belakang kepala bayi mula bertambah apabila bayi dapat berguling, biasanya pada akhir bulan ketujuh. Kehilangan rambut bayi juga dipengaruhi oleh beberapa faktor, seperti ibu di bawah 34 tahun dan bayi yang dilahirkan secara normal. Selagi tidak ada petunjuk kesihatan khusus, anda tidak perlu risau.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apa Artinya Sekiranya Bayi Anda Kehilangan Rambut.
Ibu Dalam Saya. Diakses pada tahun 2020. 10 kaedah terbaik untuk menumbuhkan rambut bayi dengan lebih pantas.
Ibu Bapa Menangis Pertama. Diakses pada tahun 2020. 10 Petua Pertumbuhan Rambut Bayi.