Kesihatan

Jangan Lakukan Ini pada Trimester Ketiga

, Jakarta - Pada trimester ketiga kehamilan ini, ibu mesti lebih berhati-hati menjaga diri dan bayi di dalam kandungan. Banyak perkara boleh berlaku semasa kehamilan pada trimester ketiga ini. Terutama apabila perut ibu semakin besar, dia tidak digalakkan melakukan beberapa aktiviti. Agar keadaan kehamilan dijaga sehingga hari kelahiran, perhatikan perkara-perkara yang harus dielakkan dan tidak dilakukan oleh wanita hamil pada tempoh akhir kehamilan.

Ketika hari bersalin semakin hampir, setiap ibu mempunyai perasaan yang berbeza. Ada yang gembira dan tidak sabar untuk kelahiran bayi mereka, tetapi ada juga ibu yang cemas dan bimbang dengan keadaan kesihatan janin yang akan dilahirkan tidak lama lagi, terutama jika ini adalah kehamilan pertama mereka. Supaya ibu dapat melalui trimester ketiga ini dengan tenang dan keadaan bayi terjaga sehingga tiba masanya untuk bersalin nanti, perhatikan perkara-perkara berikut yang perlu dielakkan:

  1. Tidur di punggung

Pada trimester ketiga, wanita hamil tidak dianjurkan untuk tidur di punggungnya, kerana rahim yang telah menambah berat badan dapat memampatkan saluran darah, menyebabkan pengurangan aliran darah ke janin. Jadi, ibu harus tidur di sisi mereka supaya peredaran darah tetap lancar. Tidur di sebelah kiri adalah posisi terbaik untuk ibu, kerana rahim secara automatik akan bergerak ke bahagian kanan perut, sehingga rahim tidak tergencet

  1. Mengambil Garam Terlalu Banyak

Pengambilan makanan masin yang kerap, terutama mi segera, boleh menyebabkan kekejangan kaki ibu kerana garam akan berkumpul dan menyekat aliran darah di kawasan kaki.

  1. Bekerja Terlalu Keras

Memasuki tempoh akhir kehamilan, ibu yang masih bekerja harus berhati-hati agar tidak terlalu letih. Wanita hamil yang bekerja lebih dari 40 jam seminggu dan terlalu kerap berdiri boleh menyebabkan bayi yang dilahirkan menjadi lebih kecil.

  1. Sukan yang terlalu berat

Wanita hamil masih digalakkan melakukan senaman secara berkala semasa mengandung untuk mencegah preeklamsia, mengurangkan risiko kekejangan kaki dan memudahkan bersalin kemudian. Tetapi juga perhatikan jenis sukan yang anda pilih. Elakkan sukan yang boleh menyebabkan kecederaan pada ibu, seperti bola keranjang, badminton, bola sepak, senamrobik dan kotak sepakan.

  1. Mengangkat Berat Berat

Ibu yang sedang hamil, elakkan mengangkat beban berat, seperti membawa anak, mengangkat barang yang beratnya lebih dari 9 kg, dan lain-lain. Mengangkat sesuatu yang berat boleh menyebabkan ketegangan di punggung bawah, kerana pusat graviti ibu telah bergerak ke hadapan kerana perut membesar, menjadikan punggung lebih cenderung meregang ketika mengangkat. Di samping itu, ibu akan mudah bergoyang dan boleh jatuh yang boleh membahayakan keadaan ibu dan janin.

  1. Sauna

Wanita hamil juga tidak digalakkan pergi ke sauna yang boleh meningkatkan suhu badan ibu secara drastik. Perubahan suhu badan yang terlalu berlebihan boleh menyebabkan kecacatan janin. Jadi, ibu tidak boleh melakukan penjagaan badan jenis ini semasa mengandung, terutama pada trimester pertama.

  1. Mengambil Minuman Berkafein

Minuman seperti teh dan kopi yang mengandungi kafein dapat meningkatkan degupan jantung ibu, menyebabkan ibu mengalami kesukaran untuk tidur, dan mencetuskan terjadinya kehilangan kehamilan pedih ulu hati. Kafein juga dapat menyeberangi plasenta ibu hamil dengan mudah sehingga mempengaruhi degupan jantung bayi. Jadi, ibu yang suka kopi harus mengehadkan jumlah pengambilan kafein hingga 200 mg sehari atau kira-kira 2 cawan kopi.

Wanita hamil juga boleh bercakap mengenai keadaan kesihatan mereka kepada doktor, tanpa perlu keluar rumah, melalui aplikasi . Hubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan berbual untuk berbincang dan meminta nasihat kesihatan pada bila-bila masa. Anda juga boleh membeli produk kesihatan dan vitamin yang anda perlukan . Ia sangat mudah, hanya tinggal pesanan dan pesanan akan dihantar dalam masa satu jam. Jadi tunggu apa lagi? Muat turun sekarang di App Store dan Google Play.