Kesihatan

Kepentingan Pengetahuan Kesihatan Reproduktif untuk Remaja

, Jakarta - Menjaga kesihatan pembiakan sangat penting, terutama bagi remaja. Kerana, masa remaja adalah masa terbaik untuk membina tabiat kebersihan yang baik, yang boleh menjadi aset dalam jangka masa panjang.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), remaja adalah orang yang berumur 12 hingga 24 tahun. Masa remaja adalah peralihan dari zaman kanak-kanak ke dewasa. Ini bermaksud bahawa proses pengenalan dan pengetahuan mengenai kesihatan pembiakan sebenarnya telah bermula pada masa ini. Secara sederhana, pembiakan berasal dari perkataan "re" yang bermaksud untuk kembali dan "produksi" yang bermaksud membuat atau menghasilkan.

Baca juga: 3 Khasiat Madu untuk Kesihatan Reproduksi

Pengeluaran semula dapat ditafsirkan sebagai proses kehidupan manusia dalam menghasilkan keturunan lagi. Oleh kerana definisi itu terlalu umum, selalunya pembiakan hanya dianggap sebagai hubungan seksual atau intim. Alhasih, ramai ibu bapa merasa tidak selesa untuk membincangkan masalah ini kepada remaja. Sebenarnya, kesihatan pembiakan, terutama pada remaja, adalah keadaan sihat yang merangkumi sistem, fungsi dan proses pembiakan.

Kekurangan pendidikan mengenai perkara yang berkaitan dengan pembiakan sebenarnya boleh mencetuskan perkara yang tidak diingini. Salah satu perkara yang sering terjadi kerana kurangnya sosialisasi dan pendidikan adalah penyakit menular seksual, kehamilan pada usia muda, hingga pengguguran yang mengakibatkan kehilangan nyawa remaja.

Sebenarnya, peranan ibu bapa adalah perkara penting dalam pendidikan seksual pada remaja. Lebih-lebih lagi, pada masa ini masih belum banyak orang yang mengambil berat tentang risiko yang boleh menyerang remaja yang "salah" ini. Bermula dari ancaman HIV / AIDS, peningkatan kadar kematian ibu akibat melahirkan pada usia muda, hingga kematian remaja perempuan kerana mereka terdesak untuk melakukan pengguguran.

Baca juga: Cara merawat Miss V mengikut usia

Mengapa Pengetahuan Kesihatan Reproduksi Remaja Sangat Penting?

Pada asasnya, remaja perlu mempunyai pengetahuan mengenai kesihatan pembiakan. Bukan hanya untuk menjaga kesihatan dan fungsi organ-organ ini, maklumat yang betul dalam perbincangan ini juga dapat mencegah remaja melakukan perkara yang tidak mereka inginkan.

Mempunyai pengetahuan yang tepat mengenai proses pembiakan, serta cara menjaga kesihatan mereka, diharapkan dapat menjadikan remaja lebih bertanggungjawab. Terutama mengenai proses pembiakan, dan dapat berfikir semula sebelum melakukan perkara-perkara yang boleh memudaratkan.

Pengetahuan mengenai masalah pembiakan bukan sahaja wajib bagi wanita muda. Kerana, anak lelaki juga perlu mengetahui dan memahami cara hidup dengan pembiakan yang sihat. Pada akhirnya, pergaulan yang salah juga boleh memberi kesan buruk kepada remaja lelaki juga. Oleh itu, pengetahuan asas apa yang perlu diketahui oleh remaja?

  • Pengenalan sistem, proses, dan fungsi organ pembiakan. Cuba sampaikan maklumat mengikut umur dan kesediaan anak. Tetapi anda harus mengelakkan menggunakan istilah tertentu yang sebenarnya dapat mengaburkan makna dan membuat anak-anak tidak terbiasa dengan masalah pembiakan.
  • Risiko penyakit. Aspek ini juga harus diperkenalkan dan disampaikan kepada remaja yang telah dewasa. Dengan mengetahui risiko yang mungkin berlaku, remaja tentu akan lebih berhati-hati dan menjaga kesihatan pembiakan mereka.
  • Keganasan seksual dan cara mengelakkannya. Remaja perlu diperkenalkan dengan hak pembiakan mereka. Di samping itu, pengetahuan juga diperlukan mengenai keganasan seksual yang mungkin berlaku, jenis apa, dan bagaimana mencegahnya daripada berlaku.

Baca juga: Sibuk bercuti, ini adalah 5 bahaya untuk tidak menukar seluar dalam secara kerap

Menjaga kesihatan pembiakan tentunya lebih mudah sekiranya kesihatan tubuh terjaga sepenuhnya. Untuk lebih sihat, pastikan untuk mengamalkan diet yang sihat, bersenam, dan mengambil vitamin tambahan. Lebih mudah membeli vitamin dan makanan tambahan dalam aplikasi . Pesanan anda akan dihantar ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found