Kesihatan

Duduk Terlalu Lama, Waspadalah terhadap Sindrom Punggung Mati

, Jakarta - Duduk berjam-jam adalah rutin harian yang boleh mencetuskan risiko penyakit berbahaya, seperti sindrom pantat mati . Adakah anda pernah mendengar istilah ini sebelum ini? Sindrom pantat mati adalah istilah yang digunakan ketika gluteus medius meradang dan tidak dapat berfungsi seperti biasa.

Baca juga: 4 Kaedah Berkesan untuk Mengatasi Sciatica

Otot gluteus medius itu sendiri adalah otot yang memainkan peranan penting dalam pergerakan pinggul. Apabila otot-otot ini kurang terlatih, mereka cenderung cedera. Duduk terlalu banyak akan menyekat aliran darah dan menyebabkan amnesia gluteal. Sekiranya tidak dirawat, keadaan ini boleh menyebabkan sakit pinggul, sakit belakang bawah, dan masalah pergelangan kaki.

Kenali Gejala yang Muncul pada Orang dengan Sindrom Punggung Mati

Apabila duduk terlalu lama, otot-otot gluteal yang terletak di punggung akan terasa kebas atau malah berasa sedikit sakit. Walau bagaimanapun, keadaan ini dapat diperbaiki dengan berjalan kaki atau melakukan regangan ringan. Dalam kes yang lebih serius, gejala sindrom pantat mati Ini akan menyebabkan rasa sakit dan kekejangan di kawasan lain.

Kesakitan akan berada di satu atau kedua pinggul, punggung bawah, dan lutut. Lebih teruk lagi, rasa sakit boleh memancar ke kaki, rasa sakit akan serupa dengan sciatica. Sekiranya gejala yang muncul dibiarkan, badan akan kehilangan kekuatan pada glute dan fleksor pinggul. Keadaan ini malah boleh mempengaruhi kantung berisi cecair yang memudahkan pergerakan sendi pinggul.

Di samping itu, gejala lain ditunjukkan oleh rasa sakit dan bengkak di sekitar kawasan yang terjejas. Gejala yang muncul dan mempengaruhi kawasan kaki akan menyebabkan sakit kaki, masalah keseimbangan, dan cara penghidapnya berjalan. Untuk menghilangkan rasa sakit ketika berjalan, penderita disarankan untuk mengubah langkah normal mereka.

Baca juga: Ketahui 4 Faktor Yang Menyebabkan Keradangan Pelvis

Punca Sindrom Punggung Mati

Sindrom pantat mati Ia berlaku kerana gaya hidup yang tidak menetap, seperti duduk atau berbaring terlalu lama. Kedua-duanya akan menyebabkan otot-otot gluteal memanjang dan fleksor pinggul menjadi kencang. Fleksor pinggul adalah otot yang memanjang dari punggung bawah, melalui pelvis, dan bahagian depan paha.

Otot ini bertanggungjawab untuk menggerakkan kaki semasa berjalan atau berlari. Sekiranya fleksor pinggul tidak diregangkan, ia akan mencetuskan d sindrom pantat ead . Orang yang terlalu banyak menghabiskan masa duduk di hadapan komputer riba mempunyai risiko lebih tinggi untuk dijangkiti sindrom pantat mati .

Latihan yang Dilakukan oleh Orang dengan Sindrom Punggung Mati

Beberapa latihan sederhana boleh dilakukan untuk membantu mengekalkan kekuatan dan kelenturan otot gluteus, flexor pinggul, dan sendi pinggul:

  1. Berdiri dengan kaki kiri di hadapan kanan anda. Kaki kanan sedikit bengkok, sementara kaki kiri lurus. Bengkokkan sedikit ke pinggang dan rasakan tarikan pada tali pinggang kiri. Tahan selama 10 saat.

  2. Pergerakan jongkok untuk melatih otot perut, quadriceps, hamstrings, otot perut, dan betis. Caranya adalah dengan berdiri dengan kaki selebar bahu. Kemudian bengkokkan lutut dengan perlahan, sehingga paha anda hampir selari dengan tanah. Ulangi pergerakan dari awal.

  3. Angkat kaki untuk inti dan fleksor pinggul. Anda melakukan ini dengan berbaring di permukaan yang tegas dan selesa dengan kaki lurus. Seterusnya, perlahan-lahan angkat kaki setinggi mungkin, tetapi dalam kedudukan lurus, merasakan otot membengkok. Kemudian ulangi pergerakan.

Baca juga: Inilah Keradangan Pelvis pada Wanita

Sekiranya anda menghadapi masalah ketika melakukan pergerakan senaman, segera berjumpa doktor di hospital terdekat melalui aplikasi . Sebabnya, jika latihan tidak dilakukan dengan betul, otot-otot dalam badan dapat terseliuh, dan sindrom pantat mati apa yang anda lalui akan menjadi semakin teruk.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Semua Mengenai Gluteal Amnesia ('Dead Butt Syndrome').
Kesihatan lelaki. Diperoleh pada 2019. Jangan Biarkan Sindrom Punggung Mati merosakkan Pertambahan Kaki Anda.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found