Kesihatan

Perlu Tahu Bahaya Terlalu Sering Menghidap Gula-gula

, Jakarta - Gula-gula memang boleh menjadi makanan ringan yang enak dimakan ketika bosan. Gula-gula juga boleh dimakan untuk membuat nafas lebih segar. Walaupun mengunyah gula-gula adalah kebiasaan yang dapat mengurangkan ketegangan, ternyata kesan kerap mengunyah gula-gula agak buruk bagi kesihatan.

Lebih-lebih lagi, gula-gula mengandungi lemak tepu dan gula tiruan. Memang, setiap gula-gula mempunyai komposisi pemakanan yang berbeza, jadi kesannya tidak dapat digeneralisasikan dari satu produk ke produk yang lain. Untuk mengetahui lebih banyak maklumat, berikut adalah kesan makanan ringan yang kerap pada gula-gula:

  1. Meningkatkan Risiko Diabetes

Makan gula-gula boleh meningkatkan risiko diabetes, yang merupakan keadaan ketika tubuh mempunyai kadar gula darah yang sangat tinggi. Menurut kajian dari Jurnal Pemakanan , pengambilan gula yang tinggi adalah faktor risiko utama diabetes. Boleh dikatakan bahawa gula-gula adalah penambahan gula yang lazat, tetapi tidak baik untuk kesihatan.

  1. Mencetuskan Kerosakan Gigi

Kesan snek pada gula-gula yang paling cepat adalah sakit gigi yang boleh menyebabkan kerosakan gigi kekal. mengikut Jurnal Persatuan Pergigian Amerika Gula dalam gula-gula menghasilkan asid berbahaya apabila bersentuhan dengan plak pada gigi. Soda yang mengandungi asid sitrik atau fosforik juga boleh mencetuskan hakisan yang menyebabkan kerosakan gigi yang teruk.

  1. Mengurangkan Kolesterol HDL Yang Baik

Terdapat dua jenis kolesterol dalam badan, ada lipoprotein berketumpatan rendah atau kolesterol jahat dan lipoprotein berketumpatan tinggi atau kolesterol baik. Sebenarnya pilihan gaya hidup, seperti senaman biasa, boleh mempengaruhi tahap kolesterol. Di samping itu, diet juga memainkan peranan penting.

mengikut Jurnal Persatuan Perubatan Amerika Walau bagaimanapun, peningkatan penggunaan makanan bergula dapat mengurangkan kadar lipoprotein berketumpatan tinggi. Oleh itu, terlalu banyak gula-gula boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan jantung. Lipoprotein tinggi berfungsi untuk membantu membuang kolesterol berlebihan dalam darah, terutama di saluran darah.

  1. Menghalang Diet

Sekiranya anda ingin menurunkan berat badan, makan gula-gula boleh menghalang rancangan anda. Sebabnya, gula-gula termasuk dalam makanan ringan padat kalori. Walaupun bahagiannya kecil, gula-gula dapat menghasilkan sejumlah besar kalori. Selain itu, gula-gula cenderung rendah serat dan tidak dapat membuat perut kenyang.

Sebagai makanan ringan yang mempunyai kadar glisemik tinggi, ini bermaksud gula-gula cenderung memberi kesan yang signifikan terhadap kadar gula darah. Sekiranya anda ingin berdiet, anda harus mengambil makanan dengan indeks glisemik rendah seperti beras perang, bayam, jeruk, dan kacang-kacangan.

  1. Boleh Menyebabkan Keradangan Usus

Kesan kerap mengunyah gula-gula adalah perkara lain yang perlu anda ketahui ialah ia boleh menyebabkan radang usus. Terutama jika anda mempunyai hobi mengunyah permen karet yang jika sukar ditelan sukar dicerna. Begitu juga, kandungan gula-gula sukar dicerna oleh usus. Usus yang bekerja lebih keras daripada biasa boleh menyebabkan keradangan.

  1. Boleh Menjejaskan Kesihatan Tulang

Ternyata kesan negatif dari memakan gula-gula lain adalah boleh mempengaruhi kesihatan tulang. Seperti yang diringkaskan dalam kajian yang diterbitkan oleh Kajian Pemakanan menyatakan bahawa makan makanan yang kaya dengan gula dapat mengurangkan kekuatan tulang. Anda lihat, makan makanan manis boleh membuatkan badan menjadi lembap dan malas bergerak.

Sekiranya anda mempunyai banyak soalan lain mengenai bahaya makanan ringan pada gula-gula terlalu kerap untuk kesihatan, anda boleh bertanya terus kepada . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found