Kesihatan

5 Mitos Tentang Kucing Munchkin Yang Tidak Betul

, Jakarta - Kucing munchkin terkenal dengan badannya yang rata kerana kakinya yang pendek. Bentuk badan ini sebenarnya berasal dari mutasi genetik yang dominan. Pembiak sengaja membiakkan kucing munchkin dengan kucing berukuran biasa atau kucing yang secara semula jadi lebih pendek dan tidak mempunyai gen munchkin untuk menghasilkan anak kucing berkaki pendek ini.

Apabila kucing kucing munchkin diternak, mereka berdua menyebarkan gen yang dominan. Walau bagaimanapun, anak kucing itu tidak akan bertahan. Itulah sebabnya gen munchkin sering disebut sebagai gen "mematikan". Walau bagaimanapun, kucing munchkin kadang-kadang dapat dilahirkan secara semula jadi. Tidak semua kucing munchkin dibiakkan oleh manusia. Walau bagaimanapun, banyak penternak yang sengaja membiakkan kucing ini kerana ramai orang menganggapnya comel.

Baca juga: 6 Petua untuk Memelihara Kesihatan Kucing Haiwan Peliharaan

Mitos Di Sekitar Kucing Munchkin

Terdapat banyak mitos di sekitar kucing munchkin yang tidak tepat dan perlu diperbetulkan. Berikut adalah beberapa mitos mengenai kucing munchkin yang harus anda ketahui:

1. Munchkin Merupakan Penyakit Genetik

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, kulit munch bukan penyakit genetik atau kecacatan kucing. Kaki pendek kucing munchkin adalah hasil mutasi, sama seperti Sphynx yang kehilangan rambutnya disebabkan oleh mutasi genetik.

2. Kaki Dia Menyekat Pergerakannya

Tidak sedikit orang yang kasihan dengan kucing munchkin kerana kakinya yang pendek. Sebilangan orang berpendapat bahawa kaki pendek dapat membataskan pergerakan kucing. Sebenarnya, kucing munchkin boleh bergerak dengan cara yang sama seperti kucing dengan ukuran kaki rata-rata. Mereka masih boleh berlari, melompat, dan memanjat dan sangat tangkas.

3. Pertumbuhan terbantut

Ramai orang berpendapat bahawa alasan kucing munchkin sangat pendek adalah bahawa mereka berhenti tumbuh. Ini tidak benar kerana kakinya sudah pendek ketika dilahirkan. Badannya masih tumbuh seperti kucing lain.

Baca juga: Bilakah Anak-anak Kucing Harus Dipvaksinasi?

4. Mutasi Tidak Membuat Dia Sakit

Malangnya, mutasi yang menjadikan kulit kudis berkaki pendek rentan membuat dia sakit. Masalah kesihatan yang cenderung dialami oleh Munchkins adalah masalah tulang belakang seperti lordosis dan osteoartritis.

5. Mesti selalu berada di dalam rumah

Terdapat mitos yang beredar bahawa kucing munchkin harus tinggal di dalam rumah kerana mereka terlalu kecil untuk mempertahankan diri daripada pemangsa. Walaupun, ia mempunyai kaki yang pendek, tetapi sebenarnya kucing ini masih lincah dan masih boleh berlari. Mereka mungkin tidak sepantas kucing lain, tetapi mereka mampu berlari.

Bentuk pertahanan terbaik mereka adalah memanjat. Kucing ini dapat mendaki jauh lebih baik daripada baka kucing lain. Sekiranya dikejar oleh pemangsa, mereka hanya perlu memanjat pokok sehingga mereka dapat memanjat dan menunggu pemangsa itu pergi. Selain itu, semasa anda berada di pokok, anda tidak perlu risau kucing ini akan jatuh. Mutasi yang dialami kucing ini sama sekali tidak mempengaruhi keseimbangannya.

Baca juga:Inilah keadaan kucing yang memerlukan pertolongan cemas

Sekiranya anda masih mempunyai soalan lain mengenai kucing munchkin, tanyakan kepada doktor haiwan anda melalui aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja anda mahu.Rujukan:
KittenToob. Diperoleh pada 2021. Lima Mitos yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Kucing Munchkin.
Masa Kucing. Diperoleh pada 2021. Kucing Munchkin: Adakah Kesalahan Pembiakan Haiwan?
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found