Kesihatan

Garam Boleh Jadi Ubat Sakit Gigi, Betul?

, Jakarta - Berkumur dengan air masin telah lama dikenal sebagai cara semula jadi untuk merawat sakit gigi. Sakit gigi boleh menyerang sesiapa sahaja, dan boleh berlaku pada bila-bila masa. Sakit gigi boleh mencetuskan gejala yang menyakitkan dan mengganggu penghidapnya. Akibatnya, orang yang mengalami sakit gigi biasanya akan melakukan banyak cara untuk menghilangkan rasa sakit yang muncul.

Salah satu pertolongan pertama ketika sakit gigi adalah berkumur air garam. Penyelesaian ini biasanya dibuat dengan mencampurkan satu gelas air dengan setengah sudu garam dalam segelas. Air garam kemudian digunakan untuk berkumur selama kira-kira 30 saat. Namun, adakah benar berkumur dengan air masin benar-benar berfungsi untuk merawat sakit gigi?

Baca juga: Ini adalah pertolongan pertama untuk sakit gigi di rumah

Mengatasi Sakit Gigi dengan Air Garam

Larutan air garam telah lama diketahui berkhasiat untuk mengurangkan kesakitan akibat sakit gigi. Malah, ada yang mengatakan bahawa air garam berkumur dapat membantu membunuh bakteria di mulut, termasuk bakteria yang dapat mencetuskan sakit gigi. Penyelesaian ini berfungsi dengan mengubah persekitaran atau keadaan mulut, menjadikan bakteria tidak dapat hidup dan tumbuh.

Air garam berkumur juga sering disarankan untuk mengurangkan keradangan selepas pencabutan gigi atau kerana luka di mulut. Walau bagaimanapun, larutan garam tidak boleh digunakan dalam jangka masa yang lama kerana boleh merosakkan enamel gigi. Berkumur dengan air masin dapat membantu masalah gigi, terutamanya bau mulut. Namun, jika digunakan terlalu lama dan terlalu kerap, air garam boleh merosakkan gigi kerana bersifat alkali.

Garam semulajadi, iaitu natrium klorida dapat membantu mengurangkan jumlah pertumbuhan bakteria di mulut. Garam dapat menyerap molekul air yang diperlukan oleh bakteria untuk hidup dan berkembang maju. Oleh itu, tanpa cukup air bakteria tidak dapat tumbuh dan merosakkan mulut dan gigi. Sifat alkali garam juga berperanan untuk menghilangkan bakteria, kerana hampir semua bakteria lebih suka persekitaran berasid untuk hidup.

Baca juga: Sebagai tambahan kepada ubat sakit gigi, ini adalah kelebihan air garam berkumur

Jadi, bolehkah air garam menjadi ubat sakit gigi? Jawapannya adalah ya, tetapi berkumur dengan air masin hanya boleh digunakan sebagai pertolongan cemas. Air garam dapat membantu membunuh bakteria dan mengurangkan gejala seperti sakit ketika sakit gigi. Apabila simptomnya bertambah baik, anda masih perlu pergi ke doktor gigi untuk menyelesaikan masalah yang berlaku. Selain rawatan, air garam juga bertindak sebagai pencegah sakit gigi, tetapi anda tidak boleh menggunakan air garam secara berlebihan.

Berkumur dengan air masin juga dikatakan bermanfaat untuk sejumlah keadaan mulut, seperti:

  • Nafas berbau

Salah satu masalah kesihatan gigi dan mulut yang dapat diatasi dengan berkumur air garam adalah bau mulut. Bersihkan mulut dengan air garam atau air masin secara berkala dapat membunuh bakteria yang menyebabkan bau mulut. Kaedah ini juga dapat merawat jangkitan yang sering menjadi penyebab bau mulut.

  • Sakit gigi

Berkumur dengan air masin juga dapat membantu merawat gejala penyakit gusi, juga dikenal sebagai gingivitis. Keadaan ini dicirikan oleh gusi yang meradang dan berdarah yang berlaku disebabkan oleh pertumbuhan bakteria berlebihan di dalam mulut. Air garam juga dapat membantu merawat rongga.

  • Keradangan

Keradangan di kawasan mulut juga dapat diatasi dengan kumur air masin. Kaedah ini juga dapat menjadikan tisu bengkak mengecut dan mencegah jangkitan dari tisu yang terdedah.

Baca juga: 4 Cara Merawat Sakit Gigi Secara Semulajadi

Mempunyai masalah kesihatan dan memerlukan nasihat doktor? Gunakan aplikasinya hanya. Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:

Penasihat Kesihatan Baru. Diakses 2019. Bilas Mulut Air Garam: Adakah Berkesan?
Hidup bersemangat. Diakses 2019. Penggunaan Air Garam untuk Mencuci Mulut.