Kesihatan

Rawatan Ringkas untuk Orang dengan Vertigo BPPV

, Jakarta - Sakit kepala sahaja boleh mengganggu aktiviti dan keselesaan harian, apalagi sakit kepala yang berputar? Gangguan sakit kepala tulang belakang atau juga dikenali sebagai Vertigo Posisi Paroxysmal Benign atau vertigo BPPV adalah gangguan vertigo yang paling sering dialami oleh orang.

Vertigo BPPV boleh menyebabkan gangguan pada keseimbangan badan. Sekiranya anda mengalami gangguan ini, perasaan pening ringan hingga sengit mungkin berlaku. Perubahan kedudukan kepala secara tiba-tiba boleh mencetuskan vertigo BPPV. Apakah rawatan sederhana untuk vertigo BPPV? Baca lebih lanjut di sini!

Baca juga: Langkah-Langkah Meringankan Vertigo di Rumah

Rawatan Ringkas Vertigo BPPV

Orang yang mengalami vertigo BPPV akan merasakan sensasi berputar atau bergoyang. Gangguan yang disebabkan oleh penyakit ini boleh berlaku secara tiba-tiba dan putaran datang dari dalam kepala.

Perkara lain yang boleh menyebabkan penyakit ini berlaku adalah memiringkan kepala ke atas atau ke bawah, dan berbaring dan bangun secara tiba-tiba. Terdapat beberapa rawatan mudah yang boleh anda lakukan untuk tetap produktif apabila anda mengalami vertigo BPPV. Apa benda itu?

1. Meningkatkan Pengambilan Vitamin D

Dikatakan bahawa pengambilan vitamin D dapat menjadikan vertigo BPPV terjadi menjadi lebih baik. Anda boleh meningkatkan pengambilan vitamin D untuk tubuh dengan memakan susu, ikan, dan kuning telur. Selain itu, pengambilan vitamin D dalam kapsul juga dapat membantu anda.

2. Cukup Tidur

Vertigo boleh berlaku apabila anda tidak cukup tidur. Tidak sedikit orang yang mengalami vertigo untuk pertama kalinya disebabkan oleh kurang tidur. Oleh itu, tidur yang cukup dapat mengurangkan risiko terkena BPPV. Apabila vertigo berlaku, cubalah tidur sehingga penyakit itu hilang.

3. Minum lebih banyak air

Salah satu penyebab vertigo adalah dehidrasi. Dengan selalu memastikan badan anda tidak kehabisan air, anda dapat menurunkan risiko terkena BPPV. Cuba sesuaikan aktiviti yang anda lakukan dengan air yang anda konsumsi, agar badan anda menjadi lebih sihat.

Baca juga: Bersukan, Pilih Air atau Minuman Isotonik?

Sekiranya anda mengalami sakit kepala yang disebabkan oleh vertigo BPPV semasa dalam perjalanan, cubalah duduk sehingga anda tidak menimbulkan risiko yang lebih besar. Salah satu risiko yang boleh berlaku adalah kejatuhan dan kecederaan serius. Sekiranya gangguan ini berterusan, ada baiknya anda membincangkan keadaan anda dengan doktor anda.

Prosedur Penempatan Semula Terusan Boleh Juga Merawat Vertigo BPPV

Perkara lain yang dapat melegakan vertigo BPPV dengan cepat adalah prosedur penempatan semula saluran. Vertigo yang berlaku biasanya disebabkan oleh masalah dengan telinga dalam yang bertanggungjawab untuk keseimbangan. Sekiranya ini berlaku, anda akan mengalami gangguan keseimbangan.

Rawatan prosedur penempatan semula saluran ini terdiri daripada beberapa manuver kepala yang mudah. Kaedah ini cukup berkesan untuk menghilangkan vertigo. Kira-kira 80 peratus orang yang mengalami BPPV akan merasa lebih baik melakukan kaedah ini. Walau bagaimanapun, penyakit ini mungkin berulang.

Pertama sekali, ini akan dilakukan dengan bantuan doktor, selepas itu anda boleh melakukannya dengan bantuan orang lain. Rawatan ini dilakukan tiga kali berturut-turut.

Baca juga:Berhati-hati, ini adalah tanda-tanda 14 sakit kepala yang berbahaya

Anda mungkin merasa pening dengan setiap pergerakan, tetapi gejalanya akan berkurang sedikit. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai penempatan semula saluran sebagai rawatan mudah bagi penghidap BPPV, tanyakan terus kepada doktor anda melalui . Dengan aplikasi ini, anda juga boleh membuat janji bertemu doktor di hospital pilihan anda. Tanpa perlu mengantri, anda hanya perlu datang pada waktu yang telah ditentukan.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Vertigo kedudukan paroxysmal jinak (BPPV).
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Benign Positional Vertigo (BPV).