Kesihatan

Filariasis dapat dicegah, lakukan 5 perkara ini

Jakarta - Penyakit Elephantiasis, yang dikenal sebagai filariasis, masih ditemukan di beberapa daerah di Indonesia, seperti Papua, Nusa Tenggara Timur, Jawa Barat hingga Aceh. Data dari Kementerian Kesehatan Republik Indonesia bahkan mengungkapkan bahawa kes elephantiasis di Indonesia telah mencapai 13.000 kes.

Baca juga: Inilah sebab-sebab filariasis yang perlu dielakkan

Penyakit Elephantiasis atau filariasis adalah keadaan pembengkakan pada kaki yang disebabkan oleh jangkitan dengan cacing filarial. Selain kaki, ada bahagian tubuh yang berpotensi dijangkiti cacing filarial, seperti organ kelamin, dada, dan lengan. Malangnya, keadaan ini jarang menyebabkan gejala awal dan dapat dikesan apabila keadaannya cukup parah. Namun, jangan risau, keadaan ini dapat dicegah dengan cara berikut.

Ketahui Pencegahan Penyakit Kaki Gajah atau Filariasis

Secara amnya, penyakit ini disebabkan oleh jangkitan yang disebabkan oleh cacing filarial pada saluran limfa. Walaupun menyerang saluran limfa, cacing filarial dapat beredar di saluran darah orang dengan elephantiasis atau filariasis.

Cacing filarial dapat disebarkan kepada orang lain melalui gigitan nyamuk. Sekiranya penghidap elephantiasis digigit nyamuk, cacing di saluran darah dibawa bersama darah dan memasuki tubuh nyamuk.

Penularan berlaku apabila nyamuk yang mengandung cacing filari menggigit orang lain yang sihat dan cacing masuk melalui saluran darah. Cacing filarial membiak di saluran limfa dan menyumbat saluran limfa yang menyebabkan seseorang mengalami elephantiasis.

Ketahui beberapa faktor yang meningkatkan filariasis atau elephantiasis anda, seperti tinggal di persekitaran yang endemik untuk elephantiasis, persekitaran dengan kebersihan yang buruk, dan digigit oleh nyamuk.

Baca juga: Ketahui 3 Komplikasi Kerana Filariasis

Namun, jangan risau, keadaan ini dapat dicegah dengan mengelakkan faktor pencetus, seperti:

  1. Elakkan gigitan nyamuk dengan menjaga kebersihan persekitaran tempat tinggal;

  2. Pakai pakaian tertutup semasa menjalankan aktiviti di kawasan endemik atau di luar rumah yang berisiko terkena gigitan nyamuk;

  3. Tidak ada salahnya dengan rajin menggunakan losyen nyamuk ketika melakukan aktiviti luar;

  4. Menggunakan kelambu semasa tidur juga dapat mengelakkan anda digigit nyamuk;

  5. Bersihkan lopak atau pasu yang berpotensi menjadi sarang nyamuk untuk mengelakkan elephantiasis.

Ketahui Gejala Filariasis dan Rawatannya

Keadaan ini tidak menunjukkan gejala pada mulanya, tetapi ketika keadaannya cukup parah, biasanya ada tanda-tanda atau gejala yang menjadi ciri elephantiasis, iaitu pembengkakan kaki. Bukan hanya kaki, terdapat beberapa bahagian badan yang mudah bengkak, seperti lengan, kemaluan dan dada.

Kulit bengkak, terutama pada kaki, biasanya mengalami perubahan seperti penebalan kulit, kekeringan, warna lebih gelap, retak, dan kadang-kadang menyebabkan luka muncul pada bahagian badan yang bengkak.

Baca juga: Pembedahan untuk Mengubati Filariasis, Adakah Perlu?

Rawatan boleh dilakukan dengan beberapa cara, seperti penggunaan ubat seperti ivermectin dan albendazole untuk mengurangkan jumlah parasit di saluran limfa. Malangnya, rawatan tersebut tidak dapat mengembalikan ukuran kaki yang bengkak ke ukuran asalnya.

Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk menjaga kebersihan kaki, seperti meregangkan kaki dengan meletakkannya lebih tinggi daripada badan stoking memampatkan, membersihkan anggota badan yang cedera untuk mengelakkan jangkitan pada kulit, dan pergerakan kaki sebagai senaman ringan.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Elephantiasis
WebMD. Diakses pada tahun 2019. Elephantiasis
Pertubuhan Kesihatan Dunia. Diakses pada tahun 2019. Lymphatic FIlariasis