Kesihatan

Memilih Jenis Pakaian Sukan Terbaik

Jakarta - Tidak peduli betapa sibuknya anda, bersenam adalah sesuatu yang harus dilakukan secara teratur. Selain menjaga kecergasan dan kesihatan fizikal, senaman yang teratur juga dapat membuat seseorang merasa bahagia.

Aktiviti fizikal terbukti meningkatkan endorfin, hormon "kebahagiaan" yang baik untuk otak. Selain itu, penyelidikan juga menyebutkan bahawa senaman dapat mengurangkan hormon kristol yang sering mencetuskan tekanan. Ini bermaksud senaman secara teratur adalah ubat terbaik untuk mengatasi tekanan, kemurungan dan kegelisahan.

Untuk memaksimumkan dan mendapatkan faedah sepenuhnya, tentu ada beberapa perkara yang mesti dipertimbangkan sebelum melakukan latihan. Yaitu keadaan badan, waktu, termasuk soal pakaian yang dipakai. Agar tidak mengganggu, pastikan anda memilih pakaian yang sesuai. Dapatkan petua untuk memilih pakaian sukan terbaik!

1. Periksa Jenis Fabrik

Untuk setiap aktiviti yang berbeza, tentu saja, pakaian yang berbeza diperlukan. Semasa bersenam, cubalah memilih jenis pakaian yang mudah menyerap peluh. Terdapat banyak jenis pakaian yang boleh anda pilih, salah satunya bagus untuk aktiviti tinggi adalah kain yang berisi polipropilena atau kain Coolmax dan Supplex. Kerana jenis kain ini mempunyai kemampuan membuat peluh menguap dengan cepat sehingga badan tetap sejuk.

Sebilangan pakaian sukan biasanya dibuat dari kapas, kerana kapas dapat menyerap peluh dengan baik. Sayangnya, kapas tidak dapat menguap peluh lagi, menjadikan pakaian terasa berat dan lembap.

Jangan pernah berfikir untuk menggunakan pakaian dengan liang kecil atau bahkan yang tidak mempunyai liang kain. Seperti pakaian yang diperbuat daripada getah dan plastik. Kerana pakaian dengan bahan ini akan menyukarkan peluh untuk menguap, akibatnya suhu badan cenderung tinggi ketika bersenam.

2. Saiz

Sudah tentu, memakai pakaian yang tidak sesuai dengan ukuran badan anda akan sangat mengganggu. Untuk mengelakkan ini, pilih pakaian sukan yang tidak terlalu longgar atau tidak terlalu ketat ketika dipakai.

Tetapi untuk satu langkah ini, anda harus menyesuaikan pakaian dengan jenis sukan yang akan dilakukan. Semasa berbasikal, elakkan memakai seluar yang panjang dan terlalu longgar sehingga tidak tersangkut di pedal. Sementara itu, untuk aktiviti yang memerlukan banyak pergerakan seperti senamrobik, pilih pakaian yang dapat membuat anda lebih fleksibel.

3. Bilakah anda mahu menggunakannya?

Salah satu kunci untuk memilih pakaian sukan yang tepat adalah mengetahui kapan ia akan dipakai. Contohnya, untuk bersenam pada musim sejuk, pilih pakaian yang tidak terlalu nipis sehingga dapat menjaga tubuh agar tetap panas.

Semasa bersenam di luar rumah, faktor musim dan cuaca mesti dipertimbangkan. Sekiranya musim panas, pilih pakaian yang tidak "cuff" sehingga kulit anda dapat bernafas.

4. Pilih warna

Pada dasarnya, tidak ada peraturan khusus mengenai memilih warna pakaian ketika bersenam. Namun, hakikatnya ialah memilih warna yang anda suka semasa dalam perjalanan dapat meningkatkan mood dan semangat seseorang. Termasuk ketika hendak bersenam.

Jadi, memilih pakaian sukan dengan warna kegemaran anda adalah satu perkara yang boleh anda pertimbangkan. Tetapi pastikan jenis kain dan ukurannya sesuai dengan sukan yang akan anda lakukan, ya.

5. Jangan lupa kasut

Selain pakaian dan seluar, kasut juga penting ketika bersenam. Untuk mengelakkan kecederaan semasa bersenam, pilih jenis kasut yang betul dan jangan mengganggu pergerakan badan.

Elakkan menggunakan kasut yang mempunyai daya redaman rendah. Kerana pilihan kasut boleh membahayakan kaki dan tulang ketika melakukan pergerakan. Gunakan kasut yang sesuai dengan jenis sukan.

Walaupun sihat tetapi bersenam bukanlah satu-satunya perkara yang menentukan keadaan badan. Agar tidak mudah sakit, lakukan sukan dengan mengamalkan gaya hidup sihat dan kerap memeriksa keadaan badan. Sibuk dan banyak kerja bukan lagi alasan untuk mengabaikan kesihatan.

Sekiranya anda tidak mempunyai banyak masa, anda boleh menggunakan aplikasinya untuk berbincang dengan doktor melalui Panggilan Video dan Suara dan Sembang. Muat turun di App Store dan Google Play dan mulakan perbincangan mengenai masalah kesihatan dengan doktor yang dipercayai. Anda juga boleh membeli produk kesihatan dan pesanan anda akan dihantar ke pintu anda dalam masa satu jam!