Kesihatan

Ibu bapa Perlu Tahu Leukemia pada Anak

, Jakarta - Anak-anak berpotensi mengembangkan barah darah atau leukemia hampir 60 persen. Leukemia paling kerap dijumpai pada kanak-kanak berumur 2-6 tahun. Malangnya, kebanyakan ibu bapa hanya menyedari dan membawa mereka ke hospital ketika mereka berada dalam tahap akut.

Leukemia adalah keadaan di mana terdapat lebih banyak sel darah putih daripada sel darah merah, tetapi sel darah putih ini tidak normal. Leukemia berlaku kerana pembentukan sel darah yang tidak normal. Sel stem darah gagal terbentuk dan tidak matang pada waktunya. Akibatnya, dua jenis sel darah putih berlebihan dan berkembang, iaitu sel myeloid dan limfoid. Sekiranya jumlah sel tidak normal meningkat, fungsi sel darah putih yang sebelumnya bertugas melindungi dan melawan jangkitan, berubah menjadi sel ganas yang menyebabkan gejala yang menyimpang.

Faktor lain yang biasanya menyebabkan leukemia adalah sejarah keluarga, faktor genetik yang merosakkan kromosom, etnik, dan Virus-1 (HTLV-1). Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes kadang-kadang penyebab sebenarnya tidak diketahui.

Leukemia pada kanak-kanak ada tahunan juga terdapat akut (kronik). Sekiranya tidak dirawat dengan segera, leukemia akut boleh membawa maut dalam beberapa bulan. Sementara itu, leukemia kronik lebih dialami oleh orang dewasa dan perkembangannya lebih perlahan, boleh melebihi 10 tahun.

Leukemia malignan kini dapat dijinakkan dengan terapi rutin seperti kemoterapi. Leukemia dapat disembuhkan, asalkan mendapat rawatan biasa. Sebelum terlambat, ada baiknya anda mengetahui tanda-tanda leukemia pada kanak-kanak supaya anda dapat segera membincangkannya dengan doktor anda.

1. Demam Kerap dan Mudah dijangkiti

Kuman yang masuk tidak dapat diperangi oleh sel darah putih kerana sel darah putih yang tidak normal. Sel darah putih yang seharusnya dilindungi tidak berfungsi. Akibatnya, anak-anak mudah dijangkiti dan sering demam. Demam dan jangkitan dipercayai tanda-tanda awal leukemia. Tidak mudah untuk membezakan dari demam lain seperti selesema, tetapi demam pada leukemia biasanya lebih dari 38 darjah celsius yang berlangsung beberapa hari dan sering terjadi.

2. Mengalami Anemia

Anemia berlaku kerana badan kekurangan sel darah. Kanak-kanak dengan leukemia biasanya mengalami anemia yang ditandai dengan wajah pucat, kekurangan tenaga atau kelemahan, keletihan, dan sesak nafas.

3. Sakit Tulang

Kesakitan tulang tidak disebabkan oleh luka atau lebam. Kesakitan tulang pada kanak-kanak dengan leukemia biasanya bertambah buruk dari masa ke masa, kerana sumsum tulang terkumpul sel darah putih yang tidak normal.

4. Kelenjar Bengkak

Gejala awal yang sering diperhatikan pada kanak-kanak dengan leukemia adalah kelenjar getah bening yang membengkak. Bengkak akibat kelenjar dapat dilihat di dada, pangkal paha, leher, dan ketiak. Kelenjar getah bening boleh membengkak kerana pengumpulan sel darah putih yang tidak normal. Perbezaan dengan kelenjar bengkak pada penyakit lain adalah bahawa pada kanak-kanak, leukemia berlangsung selama beberapa hari, tidak seperti pembengkakan akibat selesema.

5. Pendarahan dan Lebam Mudah

Kanak-kanak dengan leukemia biasanya mudah berdarah (biasanya mimisan) dan mengalami lebam, yang merupakan tanda tahap pembekuan darah rendah. Platelet adalah serpihan sel atau sel yang membantu darah membeku yang dihasilkan oleh sumsum tulang. Tahap platelet yang rendah di dalam badan boleh menyebabkan kelewatan pembekuan darah, sehingga anak-anak dengan leukemia mudah berdarah untuk jangka waktu yang kerap.

Gejala lain yang dialami oleh kanak-kanak dengan leukemia adalah gusi berdarah, kesukaran bernafas, kehilangan selera makan, penurunan berat badan, sakit kepala yang kerap, hati dan limpa yang membesar, berpeluh berlebihan pada waktu malam, dan munculnya bintik-bintik merah kecil pada kulit yang dikenali sebagai petechiae.

Sekiranya anak anda mengalami tanda-tanda di atas, anda tidak perlu menangguhkan pemeriksaan dengan doktor. Anda juga boleh melakukan pemeriksaan dengan doktor pakar di . Melalui aplikasi tersebut Anda boleh membincangkan gejala leukemia pada kanak-kanak dan mendapatkan nasihat mengenai langkah-langkah yang mesti diambil dengan segera. Jangan teragak-agak untuk muat turun permohonan untuk kawalan kesihatan yang lebih mudah.

Baca juga:

  • Kenali Leukemia, Jenis Kanser yang Dihidapi oleh Anak-anak Denada
  • 5 Sebab Kepentingan Imunisasi untuk Kanak-kanak

4 Punca Kaki Kanak-kanak Berbentuk "O"