Kesihatan

Hati-hati Kanser Payudara Boleh Menyebar di 5 Bahagian Tubuh Ini

Jakarta - Kanser payudara adalah keadaan apabila sel-sel di payudara tumbuh secara tidak normal dan tidak terkawal, sehingga membentuk tisu di payudara. Umumnya, barah ini terbentuk di kelenjar yang menghasilkan susu (lobula), saluran yang membawa susu dari kelenjar ke puting (saluran), tisu lemak, atau tisu penghubung di dalam payudara. Namun, adakah barah payudara boleh merebak ke organ lain? Lihat fakta mengenai barah payudara di sini, yuk!

Baca juga: 5 Masalah Kesihatan Yang Sering Berlaku Pada Wanita

Berhati-hatilah dengan Penyebaran Kanser Payudara

Penyebaran (metastasis) kanser payudara boleh berlaku dalam beberapa cara, iaitu melalui aliran darah, limfa, atau secara langsung. Untuk mendiagnosis penyebaran ini, doktor akan memperhatikan ukuran benjolan, kehadiran penglibatan kelenjar getah bening, dan kehadiran penyebaran ke organ lain. Tanda aras ini akan digunakan untuk menentukan tahap barah yang terbahagi kepada peringkat awal (I) - peringkat lanjut (IV).

Berikut adalah potensi penyebaran barah payudara ke organ lain yang perlu diperhatikan:

Baca juga: 6 Makanan Sihat Ini Berkesan dalam Menurunkan Risiko Kanser Payudara

1. Kelenjar getah bening

Kelenjar getah bening di bawah lengan, di payudara, dan di dekat tulang selangka adalah kawasan biasanya di mana barah payudara menyebar terlebih dahulu. Penyebaran ini boleh berlaku kerana barah payudara berada di tahap IB. Pada tahap ini, beberapa sel barah, mungkin dalam jumlah kecil, telah memasuki kelenjar getah bening. Gejala termasuk benjolan di kawasan ketiak atau tulang selangka.

2. Tulang

Sel barah yang merebak ke tulang boleh menyebabkan beberapa bahagian struktur tulang patah tanpa membentuk tulang baru. Akibatnya, tulang cenderung lemah dan mudah patah tulang. Sekiranya barah payudara telah merebak ke tulang, penghidapnya akan merasakan sakit tulang, tulang menjadi lemah dan mudah patah, sehingga lumpuh. Simptom lain yang mungkin timbul ialah hiperkalsemia, iaitu kadar kalsium yang tinggi dalam plasma darah yang ditandai dengan penampilan mual, mengantuk yang mudah, hilang selera makan, dahaga, dan sembelit.

3. Hati

Sekiranya barah payudara telah merebak ke hati, gejala yang muncul biasanya adalah sakit di perut yang tidak hilang. Anda juga akan berasa kembung dan kenyang, yang dapat mengurangkan selera makan dan berat badan anda. Gejala lain termasuk urin gelap, kulit kuning (penyakit kuning), demam, dan mual dan muntah.

4. Paru-paru

Kanser yang telah merebak ke paru-paru akan menjadikan penghidapnya lebih lemah dan mudah diserang penyakit. Ini terjadi kerana tubuhnya menghadapi kesukaran melawan bakteria dan jangkitan, jadi dia mudah terkena radang paru-paru (jangkitan paru-paru). Gejala yang disebabkan oleh penyebaran ini adalah sesak nafas, efusi pleura (penumpukan cairan di lapisan paru-paru), batuk yang berpanjangan, dan sakit dada.

5. Otak

Penyebaran barah payudara di otak berlaku pada tahap lanjut atau tahap IV. Gejala termasuk sakit kepala, gangguan penglihatan, kejang, keletihan yang melampau, dan gumpalan darah di otak.

Itulah lima organ yang perlu berhati-hati berkaitan dengan penyebaran barah payudara. Sekiranya anda mempunyai aduan mengenai payudara anda, segera berjumpa doktor. Kerana mungkin, keluhan ini merupakan tanda masalah kesihatan, seperti tumor atau barah. Untuk berbincang dengan doktor, anda boleh menggunakan aplikasi tersebut .

Anda tinggal di sini muat turun permohonan di App Store atau Google Play. Kemudian, anda boleh memanfaatkan ciri tersebut Hubungi Doktor dalam aplikasi untuk berbincang dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, gunakan aplikasi sekarang!