Kesihatan

3 Gejala Hipotermia Yang Dialami oleh Pendaki Gunung

, Jakarta - Seseorang yang suka petualangan biasanya hobi melakukan pendakian gunung. Ini menimbulkan keseronokan dalam dirinya, terutama ketika sampai di puncak gunung. Walaupun begitu, semasa mendaki gunung, anda boleh mengalami hipotermia.

Gangguan ini menyebabkan suhu badan turun secara drastik. Sekiranya hipotermia tidak dirawat, anda boleh mengalami gangguan fungsi sistem saraf dan organ-organ badan yang lain. Apabila ia berlaku, penurunan suhu badan yang drastik menyebabkan beberapa gejala. Inilah simptom yang mungkin berlaku!

Baca juga: Bukan hanya udara sejuk, ini adalah penyebab hipotermia lain

Gejala Hipotermia ketika Mendaki Gunung

Hipotermia berlaku apabila suhu badan turun menyebabkan bahaya. Ini umumnya disebabkan oleh pendedahan berterusan terhadap suhu sejuk seperti ketika mendaki gunung. Purata suhu badan manusia ialah 37 darjah Celsius, jika mengalami hipotermia boleh turun ke bawah 35 darjah Celsius dan bahkan lebih banyak lagi.

Apabila hipotermia berlaku, sebahagian besar haba badan hilang sehingga 90%. Panas keluar melalui kulit dan menghembus nafas dari paru-paru. Kehilangan haba melalui kulit mempercepat kawasan terdedah kepada angin atau kelembapan menyebabkannya menjadi lebih sejuk.

Pusat kawalan untuk mengatur suhu di otak atau hipotalamus cuba menaikkan suhu badan dengan mencetuskan proses pemanasan di dalam badan. Semasa terdedah kepada suhu sejuk, menggigil adalah tindak balas badan untuk menghasilkan haba melalui aktiviti otot. Ini menyebabkan saluran darah menjadi sempit buat sementara waktu.

Terdapat cara untuk mengklasifikasikan hipotermia yang menyerang dengan melihat simptomnya. Hipotermia yang berlaku boleh menjadi ringan, sederhana, hingga teruk. Setiap tahap ini menunjukkan gejala hipotermia ketika mendaki gunung yang berbeza. Gejala berikut mungkin timbul pada setiap tahap hipotermia, iaitu:

  1. Hipotermia ringan

Satu jenis hipotermia yang boleh berlaku kepada anda adalah tahap ringan. Gejala hipotermia yang paling biasa semasa mendaki adalah menggigil. Keadaan ini menjadikan badan anda menjadi panas secara semula jadi yang merupakan gejala hipotermia ringan.

Gangguan jenis ini dapat diubati dengan mudah. Anda perlu mencari tempat perlindungan, memakai pakaian yang lebih tebal, dan makan makanan bertenaga tinggi dan minuman suam. Sekiranya ini telah dilakukan, penghidap akan dapat menuruni gunung tanpa bantuan tambahan.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai gangguan ini, doktor dari sedia menolong. Caranya, anda hanya perlukan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak! Di samping itu, anda boleh membeli ubat melalui di talian untuk mengelakkan gejala hipotermia semasa mendaki gunung sambil melakukannya melalui aplikasi.

Baca juga: Alami Hipotermia, Inilah Cara Mengatasinya

  1. Hipotermia Sederhana

Pada tahap ini, penderita tidak lagi dapat berhenti menggigil yang merupakan gejala hipotermia ketika mendaki gunung. Apabila ini berlaku, tenaga badan telah habis dan ia tidak menemui jalan untuk memanaskan badan dari dalam. Anda mungkin sukar bercakap dan kehilangan keseimbangan dengan mudah.

Ini boleh menyebabkan kekeliruan dan halusinasi, jadi orang itu boleh menanggalkan pakaiannya. Walaupun begitu, lebih ramai orang yang masih sedar dan memakai pakaian yang lebih tebal. Walau bagaimanapun, jantung anda fibrillate dan boleh runtuh.

Baca juga: Ini adalah Pertolongan Cemas untuk Mengubati Hipotermia

  1. Hipotermia yang teruk

Seseorang yang mengalami suhu badan di bawah 32 darjah Celsius, ia sudah berada dalam keadaan serius. Gejala hipotermia semasa mendaki gunung ini boleh menyebabkan gangguan serius pada fibrilasi ventrikel di jantung. Ini menyebabkan irama jantung yang tidak normal dan boleh mengancam nyawa.

Itulah gejala hipotermia yang harus diperhatikan oleh pendaki gunung. Lakukan rawatan pertama dengan segera agar keadaan badan dapat dihangatkan dengan segera dan tidak ada komplikasi berbahaya.

Rujukan:
Laluan Gunung. Diakses pada tahun 2019. Apa yang perlu anda ketahui mengenai hipotermia dan gunung.
WebMD. Diakses 2019. Hipotermia