Kesihatan

6 Cara Mengatasi Kekurangan Testosteron pada Lelaki

, Jakarta - Testosteron adalah hormon yang berperanan besar dalam tubuh lelaki. Sekiranya selama ini anda mungkin menganggap hormon ini sebagai hormon penambah seks, anggapan itu tidak boleh dianggap salah, tetapi itu tidak sepenuhnya benar. Hormon testosteron juga mempunyai banyak peranan lain untuk tubuh, seperti proses metabolik, hingga pembentukan otot.

Baca juga: Lelaki, Ini adalah 7 Tanda Testosteron Rendah. Adakah Anda Termasuk?

Memandangkan peranan yang begitu besar, kadar testosteron dalam badan perlu dijaga. Dengan bertambahnya usia, tahap hormon testosteron dalam badan dapat menurun. Nah, inilah cara untuk mengatasi kekurangan testosteron pada lelaki, iaitu:

1. Latihan Fizikal yang Konsisten

Dilaporkan di halaman Healthline, latihan adalah cara yang berkesan untuk meningkatkan testosteron. Aktiviti yang menumpukan pada adrenalin memberi tekanan pada otot-otot badan dan membantu jantung berfungsi, sehingga merangsang tubuh untuk menghasilkan lebih banyak testosteron.

Sebenarnya, ada kaitan antara hormon adrenalin dan testosteron dalam pembentukan sel-sel otot badan. Anda boleh memilih jenis latihan fizikal yang latihan selang intensiti tinggi (HIIT), seperti mengangkat berat. Jenis senaman ini dipercayai dapat meningkatkan kadar testosteron.

2. Meningkatkan Kualiti dan Kuantiti Tidur

Satu kajian dari University of Chicago yang diterbitkan di JAMA Network mendedahkan bahawa tahap testosteron dapat menurun pada lelaki yang kurang tidur. Selain membina otot, testosteron dikaitkan dengan sistem metabolisme badan. Itulah sebabnya mereka yang kurang waktu dan kualiti tidur, biasanya mengalami gangguan fungsi metabolik, dan kadar testosteron.

Oleh itu, penting untuk mendapatkan rehat yang cukup, untuk memastikan sistem metabolisme tubuh tetap aktif, sehingga dapat menyokong prestasi hormon testosteron.

Baca juga: Fungsi Testosteron untuk Lelaki dan Wanita

Sekiranya anda menghadapi masalah tidur, elakkan minum pil tidur untuk mengatasinya secara langsung. Tanya doktor pertama kali berkaitan dengan pengendalian kesukaran tidur dan ubat-ubatan yang selamat digunakan. Melalui aplikasi , anda boleh menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?

3. Vitamin dan makanan tambahan

Satu kajian yang diterbitkan di US National Library of Medicine National Institutes of Health mendapati bahawa pengambilan suplemen vitamin D dapat memperbaiki kekurangan dan menyumbang kepada peningkatan kadar testosteron. Anda boleh mendapatkan vitamin ini hanya dengan terkena sinar matahari sekurang-kurangnya 15 minit sehari atau makan makanan yang tinggi vitamin D, seperti salmon dan susu.

4. Menguruskan Tekanan

Tekanan yang dipicu oleh peningkatan hormon kortisol, dapat menurunkan kualiti testosteron dalam badan. Oleh itu, cubalah mula menguruskan tekanan, dengan meluangkan masa untuk melakukan perkara-perkara menyeronokkan yang menaikkan mood

5. Sapukan Diet Sihat

Mengamalkan diet yang sihat juga penting untuk mengekalkan tahap testosteron normal dan kesihatan keseluruhan. Pastikan makan makanan yang sihat dan seimbang yang terdiri daripada lemak, karbohidrat, dan protein.

6. Mencapai Berat Badan yang Ideal

Apa kaitannya dengan mencapai berat badan yang ideal dengan peningkatan testosteron? Nah, sebuah kajian dari jurnal Clinical Endocrinology mendedahkan, lelaki yang mempunyai berat badan berlebihan mempunyai testosteron 50 peratus lebih sedikit daripada mereka yang mempunyai berat badan yang ideal. Oleh itu, pastikan anda mengelakkan kegemukan, ya.

Baca juga: 8 Makanan Yang Boleh Meningkatkan Testosteron

Selain menjalankan pelbagai cara di atas, juga elakkan penggunaan dadah dan alkohol. Alkohol dan ubat-ubatan tertentu dapat menurunkan kadar testosteron secara signifikan dengan mempengaruhi kelenjar dan hormon yang terlibat dalam pembiakan lelaki.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2019. Bagaimana anda meningkatkan testosteron secara semula jadi?.
Rangkaian JAMA. Diakses pada tahun 2019. Kesan Batasan Tidur 1 Minggu pada Tahap Testosteron pada Lelaki Sihat Muda.
Perpustakaan Perubatan Nasional AS Institut Kesihatan Nasional. Diakses 2019. Kesan suplemen vitamin D pada tahap testosteron pada lelaki.
Perpustakaan Perubatan Nasional AS Institut Kesihatan Nasional. Diakses pada tahun 2019. Kegemukan yang disebabkan oleh diet dan testosteron rendah meningkatkan keradangan saraf dan merosakkan fungsi saraf.