Kesihatan

Bolehkah Ulser Perut Disembuhkan Sebelum Ramadan Tiba?

, Jakarta - Dengan tinggal beberapa hari lagi, umat Islam di Indonesia akan berpuasa pada bulan Ramadhan. Setiap hari selama sebulan penuh, orang yang menjalani ibadah puasa diharuskan menahan lapar dan dahaga dari matahari terbit hingga terbenam. Tidak menghairankan bahawa berpuasa kadang-kadang dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami masalah pencernaan, termasuk bisul perut.

Ulser gastrik berlaku kerana kecederaan pada dinding perut. Keadaan ini biasanya berlaku, kerana hakisan lapisan dinding perut. Luka juga boleh muncul dan menyerang dinding bahagian pertama usus kecil (duodenum) dan esofagus (esofagus). Luka yang muncul dapat menyebabkan sakit di perut, dan dalam beberapa kes bahkan dapat memicu pendarahan.

Gejala yang muncul ketika ulser peptik menyerang sangat mengganggu dan menyukarkan seseorang menjalani puasa. Oleh itu, bisul perut dapat disembuhkan sebelum bulan Ramadhan tiba?

Pada dasarnya, ulser peptik boleh menyerang sesiapa sahaja, tetapi risiko penyakit ini lebih tinggi pada lelaki yang berumur lebih dari 60 tahun. Tetapi jangan risau, ulser perut sebenarnya dapat dirawat sepenuhnya. Untuk merawat ulser peptik, perlu mengetahui terlebih dahulu apakah penyebab utamanya.

Baca juga: Ulser Perut Idap, Bolehkah Saya Berpuasa?

Selain sakit di perut, penyakit ini juga dapat memicu gejala lain dalam bentuk penurunan selera makan, mual dan muntah, sakit di lubang perut, hingga gangguan pada saluran pencernaan. Dalam beberapa kes, ulser gastrik yang terjadi mungkin tidak menunjukkan gejala sama sekali, hingga akhirnya menyebabkan komplikasi. Oleh itu, sangat penting untuk selalu melakukan pemeriksaan kesihatan kepada doktor, terutamanya jika gejala ulser perut mula menyerang.

Merawat Ulser gastrik sebelum Ramadan Tiba

Sebenarnya, pengendalian dan rawatan ulser peptik boleh berbeza antara satu orang dengan orang lain. Ia bergantung kepada penyebab ulser peptik dan keparahannya. Untuk mengurangkan gejala ulser peptik, seseorang biasanya disarankan untuk mengambil jenis ubat tertentu. Selain melegakan gejala, pengambilan ubat juga bertujuan untuk memusnahkan bakteria penyebab penyakit ini.

Jenis ubat yang diberikan kepada orang dengan ulser peptik bervariasi, mulai dari antibiotik, perencat pam proton, antasid dan alginat, hingga jenis obat yang melindungi dinding perut dan usus kecil. Dalam kes yang teruk, ulser peptik juga harus dirawat secara pembedahan.

Selain memberi ubat dan tindakan perubatan, merawat ulser gastrik juga dapat dilakukan dengan mengubah tabiat harian. Terdapat pelbagai langkah mudah yang boleh diambil untuk menyembuhkan ulser perut sebelum bulan Ramadhan tiba. Dalam kalangan yang lain:

  • Kurangkan Merokok dan Alkohol

Kebiasaan merokok dan minum minuman beralkohol adalah salah satu pencetus kegatalan pada perut. Oleh itu, orang yang menghidap ulser peptik disarankan untuk mengurangkan, bahkan menghentikan tabiat ini. Kandungan alkohol boleh merengsakan perut dan mencetuskan keradangan. Walaupun merokok boleh menghalang penyembuhan sambil meningkatkan risiko ulser gastrik.

Baca juga: 7 Makanan Yang Menjadikan Asid Perut Naik Semasa Puasa

  • Elakkan Teh, Kopi dan Susu

Mengehadkan pengambilan teh dan kopi dalam satu hari dapat mengelakkan ulser perut menjadi lebih teruk. Kerana, kedua-dua jenis minuman ini dapat menyebabkan peningkatan kadar asid perut, sehingga dapat memperburuk gejala ulser peptik. Selain teh dan kopi, disarankan juga untuk mengelakkan pengambilan susu.

Segelas susu sebenarnya sering digunakan sebagai kaedah untuk menghilangkan rasa sakit akibat ulser gastrik. Walau bagaimanapun, susu biasanya mempunyai kesan dalam bentuk peningkatan keasidan gastrik, sehingga perut akan terasa lebih sakit.

  • Corak Makan Sihat

Mengamalkan diet yang sihat, seperti memakan buah-buahan dan sayur-sayuran dapat membantu mengatasi gangguan ini. Sebaliknya, elakkan makan makanan yang mempunyai rasa pedas dan berlemak agar ulser peptik tidak berulang.

Baca juga: Cegah Berulang, Inilah Petua Berpuasa Bagi Penghidap Gastritis

Ketahui lebih lanjut mengenai ulser peptik dan cara merawatnya dengan meminta doktor di aplikasi . Doktor boleh dihubungi melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai cadangan kesihatan dan ubat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!