Kesihatan

Boleh diubati, begini cara merawat dermatitis seborrheic

, Jakarta - Dermatitis seborrheic adalah penyakit yang menyerang kulit, terutama pada kulit kepala dan kawasan berminyak di badan, seperti punggung, muka, dahi, ketiak, pangkal paha, dan dada atas. Dermatitis seborrheic yang menyerang kulit kepala menyebabkan bahagian menjadi merah, kelemumur, dan bersisik.

Penyakit ini tidak menular, tetapi tidak boleh dipandang ringan. Dermatitis seborrheic boleh mempengaruhi keyakinan diri penghidap. Keadaan ini juga boleh berlaku pada bayi dan kanak-kanak.

Dermatitis seborrheic yang menyerang bayi disebut penutup buaian. Walaupun boleh terjadi pada siapa saja, risiko penyakit ini lebih besar pada orang dengan kondisi tertentu, seperti memiliki sistem kekebalan tubuh yang terganggu, menderita HIV / AIDS, orang dengan Parkinson, dan memiliki tahap tekanan tinggi.

Baca juga: Inilah 3 Fakta Penting Mengenai Dermatitis Seborrheic

Sehingga kini, tidak diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan dermatitis seborrheic menyerang. Tetapi, perkara ini dikatakan berkaitan dengan cendawan Malassezia terkandung dalam pelepasan minyak di permukaan kulit. Keadaan ini juga dikatakan timbul kerana keradangan yang berkaitan dengan psoriasis. Kemudian, ada beberapa faktor lain yang juga dikatakan berkaitan dengan penyakit ini, mulai dari pengambilan ubat tertentu, kebiasaan menggaru wajah, dan faktor genetik.

Selain itu, keadaan kesihatan kulit juga sangat berpengaruh. Orang yang mempunyai kulit berminyak, bayi yang baru lahir, dan orang dewasa yang berusia lebih dari 30 tahun dikatakan lebih berisiko mengalami gangguan ini.

Untuk mengesahkan dermatitis seborrheic, perlu melakukan pemeriksaan fizikal, biopsi, atau pemeriksaan pengelupasan sel kulit. Tujuan pemeriksaan adalah untuk menentukan sama ada gejala yang muncul adalah tanda-tanda dermatitis seborrheic atau disebabkan oleh penyakit lain, seperti eksim, rosacea, atau psoriasis.

Baca juga: Hati-hati, 8 Faktor Ini Meningkatkan Dermatitis Seborrheic

Gejala dan Cara Mengubati Dermatitis Seborrheic

Terdapat beberapa gejala yang sering muncul sebagai tanda penyakit ini. Walaupun begitu, dermatitis seborrheic pada amnya tidak mempengaruhi kesihatan keseluruhan badan. Gejala yang sering muncul di antara tanda-tanda penyakit ini adalah kulit gatal, sensasi terbakar, kulit kepala merah, kelemumur muncul, dan kerak pada kelopak mata.

Selain kulit kepala, kulit lembu atau kelemumur juga dapat terjadi pada misai, janggut, atau alis. Dermatitis seborrheic juga boleh menyebabkan kulit bersisik putih atau kuning.

Mengatasi keadaan ini biasanya dapat dilakukan dengan menggunakan krim, losyen, atau syampu khas yang dijual bebas. Sekiranya kaedah ini masih tidak berkesan untuk mengatasi gejala dermatitis seborrheic yang muncul, segera berjumpa doktor. Biasanya, doktor akan mencadangkan beberapa jenis rawatan, seperti:

  • Krim atau Gel

Salah satu rawatan untuk dermatitis seborrheic yang boleh dilakukan adalah menggunakan krim atau gel yang disyorkan oleh doktor, tujuannya adalah untuk memerangi bakteria penyebab dermatitis. Ikuti arahan produk atau nasihat doktor supaya gejala segera hilang.

  • Syampu Antijamur

Mengatasi gejala dermatitis seborrheic juga dapat dilakukan dengan menggunakan syampu antikulat. Agar gejala hilang dengan cepat, gunakan syampu secara berkala sekurang-kurangnya 2-3 kali seminggu.

  • Terapi Cahaya

Selain penggunaan syampu dan krim khas, dermatitis seborrheic juga dapat dirawat melalui terapi cahaya yang digabungkan dengan penggunaan psoralen. Walaupun dapat membantu merawat gejala dermatitis seborrheic, terapi ini mungkin tidak sesuai untuk orang yang mempunyai rambut tebal.

Baca juga: Ini Bukan Hanya Gatal, Ini 4 Gejala Dermatitis Seborrheic

Ketahui lebih lanjut mengenai dermatitis seborrheic dengan meminta doktor di aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video dan Suara dan Sembang . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!