Kesihatan

Keadaan Perubatan yang Memerlukan Intubasi

"Intubasi adalah prosedur perubatan yang bertujuan untuk membantu bernafas bagi seseorang yang mempunyai keadaan perubatan tertentu. Prosedur ini dilakukan supaya pesakit masih dapat bernafas semasa pembedahan, menerima anestesia atau anestesia, atau mengalami keadaan yang teruk sehingga sukar untuk bernafas. "

Jakarta - Prosedur intubasi biasanya dilakukan untuk seseorang yang berada dalam keadaan koma, kehilangan kesadaran, atau tidak dapat bernafas sendiri. Prosedur ini akan membantu menjaga saluran udara terbuka sehingga mengurangkan risiko kekurangan oksigen akibat kegagalan pernafasan. Intubasi itu sendiri dilakukan dengan memasukkan tiub ke dalam trakea atau tekak melalui hidung atau mulut.

Prosedur Intubasi

Boleh dikatakan, intubasi adalah prosedur memberi pernafasan buatan yang sangat penting untuk membantu menyelamatkan nyawa seseorang. Apabila prosedur ini dilakukan, doktor terlebih dahulu akan memberi ubat, seperti relaksan otot dan anestetik untuk membantu mempermudah prosedur. Pesakit kemudian dibaringkan, doktor akan mula membuka mulut pesakit dan memasukkan alat yang disebut laringoskop untuk membantu membuka saluran udara dan melihat organ pita suara.

Setelah pita suara dapat dilihat, doktor kemudian memasukkan tiub yang diperbuat daripada plastik fleksibel yang disebut tiub endotrakeal. Tiub ini akan dimasukkan dari mulut ke saluran angin. Ukuran tiub akan disesuaikan mengikut usia dan ukuran tekak pesakit. Sekiranya anda menghadapi kesukaran menjalankan prosedur ini, doktor biasanya akan memasukkan alat pernafasan dalam bentuk tiub khas melalui hidung terus ke saluran udara.

Baca juga: Keputusan Maut, Kenali 4 Pencetus Kegagalan Pernafasan

Seterusnya, doktor akan menyambungkan tiub endotrakeal ke beg pam pernafasan sementara atau ventilator. Kedua-duanya mempunyai fungsi mendorong oksigen ke paru-paru penderita. Setelah selesai, doktor kemudian menilai sama ada tiub telah dipasang dengan betul. Caranya adalah dengan melihat pergerakan nafas dan mendengar suara nafas melalui stetoskop.

Keadaan Perubatan yang Memerlukan Prosedur Intubasi

Sudah tentu, prosedur intubasi dilakukan untuk memudahkan seseorang bernafas. Biasanya, keadaan perubatan yang memerlukan prosedur ini adalah:

 • Anafilaksis.
 • Radang paru-paru yang teruk.
 • Penyakit Pulmonari Obstruktif Kronik (COPD).
 • Kegagalan jantung.
 • Kecederaan kepala yang teruk.
 • Bengkak paru-paru.
 • Status asthmaticus atau epilepticus.
 • Kecederaan teruk pada leher atau muka.

Walaupun begitu, terdapat juga keadaan pada seseorang yang tidak membenarkan prosedur intubasi. Contohnya, tidak dapat membuka mulut, mengalami kecederaan leher yang teruk, penyumbatan saluran udara total, kecacatan saluran udara, dan intubasi yang gagal setelah percubaan berulang kali.

Baca juga: Nafas tidak normal? Ketahui Mengenai Pernafasan Paradoks

Risiko Berkemungkinan

Walaupun merupakan tindakan mendesak untuk membantu membuka jalan udara seseorang, intubasi masih mempunyai risiko, termasuk:

 • Kecederaan atau pendarahan di mulut, lidah, saluran angin, gigi, dan pita suara.
 • Tiub nafas tidak masuk ke kerongkong dengan betul. Ini akan memberi kesan kepada oksigen yang masih tidak sampai ke paru-paru.
 • Sakit tekak dan suara serak.
 • Terdapat cecair yang terkumpul di organ dan tisu.
 • Pesakit akan mengalami pergantungan pada ventilator sehingga mereka tidak dapat bernafas secara normal dan memerlukan prosedur trakeostomi.
 • Terdapat air mata di rongga dada yang mempengaruhi paru-paru tidak berfungsi.
 • Sekiranya intubasi dilakukan untuk jangka masa yang panjang, ia akan mencetuskan hakisan tisu lembut di saluran udara.

Baca juga: Sesak nafas yang perlu dirawat dengan segera di ER

Ringkasnya, intubasi dilakukan agar seseorang dapat terus bernafas dalam keadaan tertentu. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai pertanyaan mengenai prosedur perubatan ini, anda boleh terus meminta doktor atau membuat temu janji di hospital untuk mengetahui lebih lanjut. Gunakan aplikasinya untuk lebih mudah membuat janji temu, jadi pastikan anda mempunyai janji temu muat turun permohonan di telefon anda, ya!

Rujukan:

Kesihatan yang Sangat Baik. Diperoleh pada tahun 2021. Apakah Intubasi dan Mengapa Dilakukan?

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Intubasi Endotrakeal.

Versi Profesional Manual MSD. Diakses pada tahun 2021. Intubasi Trakea.