Kesihatan

Yang mana yang lebih berbahaya, hepatitis B akut atau kronik?

, Jakarta - Hepatitis B tidak boleh dipandang ringan. Penyakit ini berlaku kerana jangkitan hati yang serius. Hepatitis B disebabkan oleh virus hepatitis B (HBV). Jika dilihat dari keadaannya, penyakit ini terbahagi kepada dua jenis, iaitu hepatitis B. akut dan kronik. Jadi, yang mana lebih berbahaya?

Penyakit hepatitis B sering diakui terlambat dan tidak mendapat rawatan segera. Ini berlaku kerana gejala penyakit ini sering tidak muncul dengan segera atau sama sekali tidak mempunyai gejala. Hepatitis B yang tidak dirawat dengan segera boleh menyebabkan keadaan kronik yang boleh membawa maut dan bahkan membahayakan nyawa penghidapnya. Jika tidak segera dirawat, hepatitis B dapat meningkatkan risiko sirosis, barah hati, dan kegagalan hati.

Baca juga: 5 Fakta Penting mengenai Hepatitis B

Perbezaan Antara Hepatitis B Akut dan Kronik

Penyakit ini sering disedari terlambat kerana jarang menunjukkan gejala khas. Walaupun dalam beberapa kes, hepatitis B muncul tanpa gejala. Penyakit ini biasanya berkembang dalam masa 1-5 bulan setelah virus menyerang atau ketika gejala muncul pertama kali. Penyakit ini disebabkan oleh serangan virus. Di samping itu, terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang terkena hepatitis B.

Hepatitis B adalah sejenis penyakit yang sangat menular. Penyakit ini dapat dicirikan oleh gejala seperti penurunan selera makan, mual dan muntah, sakit di bahagian bawah perut, penyakit kuning, dan gejala yang menyerupai selesema, seperti keletihan, sakit dan sakit kepala. Terdapat banyak cara penularan hepatitis B, salah satunya adalah pertukaran cecair tubuh atau kontak darah dengan orang yang menderita penyakit ini.

Jangkitan HBV boleh menjadi akut (jangka pendek) atau kronik (jangka panjang). Inilah yang menjadikan penyakit ini dibezakan menjadi hepatitis B akut dan hepatitis B. kronik. Jadi, apa yang membezakan kedua-duanya?

Baca juga: Berhati-hati, Jangkitan Hepatitis B Boleh Menyebabkan Gagal Hati

Hepatitis B akut adalah jangkitan HBV yang berlangsung kurang dari 6 bulan. Pada tahap ini, badan masih dapat melawan dan dapat sembuh sepenuhnya. Dengan kata lain, hepatitis B akut masih dapat disembuhkan sepenuhnya dalam beberapa bulan, yang tidak lebih dari 6 bulan. Sebilangan besar orang dewasa mengidap hepatitis B jenis akut.

Tetapi, apabila keadaan ini tidak dirawat dengan baik, hepatitis dapat berkembang menjadi keadaan kronik. Jangkitan HBV kronik akan bertahan lebih lama, iaitu lebih dari 6 bulan. Berita buruknya adalah, keadaan ini boleh menjadi lebih teruk dan bertahan lebih lama apabila penghidapnya mempunyai keadaan imun yang lemah. Ini kerana sistem imun yang lemah dapat gagal melawan jangkitan virus.

Sekiranya tidak dirawat dan berkembang secara kronik, penyakit ini mempunyai risiko tinggi untuk menyebabkan penyakit serius. Hepatitis B kronik boleh menyebabkan keadaan berbahaya, seperti sirosis dan barah hati. Risiko hepatitis B kronik meningkat apabila seseorang dijangkiti virus pada usia muda. Semakin muda usia ketika diserang, misalnya ketika kecil, semakin besar risiko terkena hepatitis B. kronik.

Baca juga: Inilah Hepatitis B

Ketahui lebih lanjut mengenai hepatitis B dan apa perbezaan antara hepatitis B akut dan kronik dengan bertanya kepada doktor di aplikasinya . Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
NHS Choices UK. Diakses pada tahun 2019. Hepatitis B.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Hepatitis B.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Hepatitis B.