Kesihatan

Hati-hati, Terlalu Lama di Depan Laptop Mencetuskan Sindrom Serviks

Jakarta - “Saya ingin berkongsi cerita dengan anda hamba korporat yang sering duduk di hadapan komputer riba. Saya baru sahaja dimasukkan ke hospital kerana TIDAK PERNAH MENGUASAI ”Itulah permulaan utas (koleksi mesej) dari pemilik akaun Twitter @ame_rrrrr atau Ame.

Tidak ada yang menyangka bahawa utas "hamba korporat" Ame akan menjadi viral. Ame mengakui bahawa dia didiagnosis dengan sindrom serviks yang menyebabkan kepala dan lehernya cedera. Aduan ini disebabkan oleh waktu bekerja yang terlalu kuat dan lebih daripada lapan jam sehari.

Seperti pekerja pejabat pada amnya, Ame menggunakan komputer riba untuk bekerja. Malangnya, kerana kedudukan yang salah atau tidak ergonomik, ia menjadikan leher dan kepala terasa tegang. Pendek kata, pengarang utas "hamba korporat" ini mesti dimasukkan ke hospital. Ane kini menjalani fisioterapi untuk memulihkan sindrom serviks yang dihidapinya.

Persoalannya, apakah sindrom serviks yang dialami oleh "hamba korporat"? Adakah benar penyakit ini boleh menyerang sesiapa sahaja yang bekerja terlalu lama di hadapan komputer riba?

Baca juga: 8 Punca Sakit Leher Yang Perlu Anda Ketahui

Kerosakan pada Leher Leher dan Padnya

Sindrom serviks merujuk kepada serangkaian gangguan yang disebabkan oleh perubahan pada tulang belakang serviks dan tisu lembut yang mengelilinginya. Seseorang yang menghadapi keadaan ini akan merasa sakit sebagai gejala utama.

Sindrom serviks atau cakera serviks (cakera) mempengaruhi leher di ruang tulang belakang. Bahagian ini terbentuk dari 7 tulang (vertebra) yang dipisahkan oleh cakera, berbentuk kasar seperti bantal. Nah, bahagian cakera ini seperti penyerap hentaman untuk kepala dan leher. Ringkasnya, cakera berfungsi sebagai bantal tulang dan membantu kepala dan leher membengkok dan meluruskan.

Jadi, bagaimana dengan gejala lain? Apabila sindrom serviks atau cakera serviks menyerang, penghidap akan mengalami sakit leher atau kesemutan di tangan, kaki, dan kaki. Selain itu, penghidap juga dapat mengalami sakit mata atau sakit yang memancar ke bahu, punggung atas, lengan, atau tangan.

Jangan bermain dengan keadaan ini, sindrom serviks boleh membuat penghidapnya lemah atau sukar berjalan. Di samping itu, sakit leher ini mungkin bertambah teruk apabila penghidap bersin atau batuk. Gejala di atas akan muncul apabila saluran tulang belakang menyempit dan menekan pada saraf tunjang.

Selanjutnya, adakah benar bahawa sindrom serviks disebabkan oleh penaipan atau kedudukan kerja yang salah?

Bukan Hanya Faktor "U"

Jangan terkejut, menurut kajian dari Perpustakaan Perubatan Nasional AS - Institut Kesihatan Nasional mengenai sindrom serviks, sakit leher atau aduan adalah masalah biasa yang dihadapi oleh banyak orang di dunia. Macam mana boleh jadi?

Baca juga: 4 Latihan untuk Mencegah Spondylosis Serviks

Sebenarnya, penyebab utama sindrom serviks atau juga dikenali sebagai spondylosis serviks adalah perubahan degeneratif. Bahasa biasa kerana proses penuaan. Seiring bertambahnya usia, pembalut leher ini akan menipis kerana cecair yang berkurang di alas. Apabila galasnya menipis, sering berlaku geseran antara tulang. Keadaan ini boleh menyebabkan sakit leher dan pelbagai gejala lain.

Oleh itu, bagaimana seseorang yang muda dan produktif seperti Ame, pengarang "budak korporat", menderita penyakit ini? Bukan hanya Ame, faktanya ialah di negara-negara Skandinavia (negara-negara yang terletak di satu wilayah di hemisfera utara benua Eropah), sakit leher dianggap sebagai masalah kesihatan awam.

Nah, menurut penyelidik di National Institutes of Health, sindrom serviks bukan hanya disebabkan oleh tengkuk leher yang terhakis usia. Kerana, ada banyak faktor lain yang boleh mencetuskan keadaan ini. Salah satunya adalah gaya hidup moden, duduk terlalu lama, dan postur kerja yang salah. Nah, inilah yang membuat sindrom serviks menyerang sebahagian besar populasi Bumi.

Lalu, bagaimana kedudukan kerja yang salah mencetuskan sindrom serviks atau spondylosis serviks? Jadi, kerja yang melibatkan pergerakan leher yang berulang, melibatkan tekanan pada leher, atau kedudukan yang tidak ergonomik, dapat meningkatkan tekanan pada leher dan bahagian badan yang lain (belakang, bahu, dan tulang belakang).

Pakar percaya bahawa menggunakan alat atau bekerja sepanjang hari di hadapan komputer riba atau komputer boleh menyebabkan keluhan tulang belakang, hingga masalah leher kerana membungkuk terlalu banyak.

Kedudukan yang salah ini tidak akan memberi kesan yang besar sekiranya hanya dilakukan sekali-sekala. Hmm, tetapi apa yang berlaku jika tabiat ini berterusan selama bertahun-tahun? Ringkasnya, apa yang terjadi pada Ame "hamba korporat", juga dapat menghantui anda.

Baca juga: Tetap Sihat Walaupun Duduk Sepanjang Hari, Lakukan 4 Cara Ini!

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai sindrom serviks atau sakit leher? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan. Melalui ciri Sembang dan Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual dengan doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun aplikasi sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses 2019. Spondylosis serviks.
Medscape. Diakses pada tahun 2019. Penyakit Cakera Serviks.
Perpustakaan Perubatan Nasional AS - Institut Kesihatan Nasional. Diakses pada tahun 2019. Sindrom Serviks - Keberkesanan Intervensi Terapi Fizikal