Kesihatan

Ibu Bapa, Inilah Cara Mengendalikan Anak-anak yang Hiperaktif

, Jakarta - Anak ibu mengalami hiperaktif? Terdapat keadaan kesihatan dan mental tertentu yang boleh menyebabkan tingkah laku hiperaktif. Masalah tiroid, kurang tidur, kegelisahan, dan tekanan mental yang trauma boleh menyebabkan hiperaktif. Akil baligh awal juga boleh menyebabkan kanak-kanak menjadi hiperaktif.

Bagaimana anda tahu jika anak anda hiperaktif? Beberapa gejala berlari dan menjerit ketika bermain walaupun di dalam rumah, berdiri di tengah kelas dan berjalan-jalan semasa guru sedang bercakap, bergerak begitu pantas sehingga mereka bertabrakan dengan orang dan objek, dan bermain terlalu kasar dan secara tidak sengaja mencederakan kanak-kanak lain atau diri mereka sendiri. Bagaimanakah ibu bapa menangani anak yang hiperaktif?

Mengendalikan Kanak-kanak dengan Hiperaktif

Gejala hiperaktif boleh kelihatan berbeza pada usia yang berbeza. Sebelumnya, beberapa tanda atau gejala kanak-kanak dengan hiperaktif telah disebutkan. Gejala lain adalah:

Baca juga: Adakah Anak Kecil Anda Aktif atau Hiperaktif? Inilah perbezaannya

  1. Anak bercakap secara berterusan.
  2. Selalunya mengganggu orang lain.
  3. Bergerak dari satu tempat ke satu tempat dengan cepat dan canggung, sentiasa bergerak walaupun duduk.
  4. Menghancurkan barang.
  5. Gelisah dan mempunyai keinginan untuk mengambil semua mainan.
  6. Mempunyai kesukaran untuk duduk diam untuk makan dan aktiviti lain yang tenang.

Jadi bagaimana ia ditangani? Beri anak anda banyak cara untuk terus aktif melalui permainan, sukan, tugas fizikal, dan aktiviti. Ibu bapa juga boleh mencuba aplikasi untuk membantu anak-anak membina kawalan diri.

Baca juga: Cara yang betul untuk mengesan kelewatan pertuturan pada kanak-kanak

Sekiranya anak anda menghadapi masalah menyelesaikan kerja rumah atau makan malam, cari aktiviti berulang untuk anak anda lakukan selama lima hingga 10 minit sebelum memulakan. Pencarian perkataan, teka-teki silang, teka-teki jigsaw dan permainan kad.

Sekiranya ibu bapa mengesyaki anak mereka menghidap ADHD, minta rawatannya secara langsung . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Ia mudah, hanya muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Maka pengendalian kanak-kanak hiperaktif dapat dilakukan dengan mencari corak tingkah laku anak. Bilakah kanak-kanak kelihatan paling hiperaktif? Seperti apa hiperaktif? Sebagai contoh, ia mungkin muncul sebagai bentuk kegelisahan atau percakapan berterusan. Mengetahui corak ini akan membantu ibu bapa lebih spesifik mengenai keadaan anak mereka.

Tidak Semua Kanak-kanak Hyperaktif Mempunyai ADHD

Tidak setiap kanak-kanak superaktif mempunyai ADHD. Kadang kala, penyebab lain adalah tahap aktiviti kanak-kanak yang tinggi.

Baca juga: Disleksia adalah salah satu kesan ADHA

1. Tekanan

Kanak-kanak sering menjadi hiperaktif apabila mereka mengalami peristiwa hidup yang tertekan. Bahkan perubahan positif, seperti mempunyai bayi baru atau berpindah ke persekitaran baru memberi tekanan kepada banyak anak.

Ingatlah bahawa anak-anak menyedari bahawa ibu bapa mereka mengalami tekanan. Sekiranya ibu bapa mengalami tekanan, kemungkinan anak-anak juga mengalami tekanan. Pastikan anak anda mempunyai rutin yang konsisten dan dapat diramalkan.

2. Masalah Kesihatan Emosi atau Mental

Masalah emosi sering dilihat sebagai gangguan tingkah laku pada kanak-kanak. Seorang kanak-kanak dengan gangguan kecemasan mungkin sukar untuk duduk diam. Masalah konsentrasi juga dapat dialami sebagai akibat trauma oleh peristiwa yang menakutkan. Sekiranya ibu bapa mengesyaki hiperaktif anak mungkin berpunca dari masalah emosi, dapatkan bantuan profesional. Rawatan dapat mengurangkan pelbagai gejala, termasuk hiperaktif.

3. Keadaan Perubatan Tertentu

Terdapat beberapa masalah kesihatan fizikal yang menyebabkan hiperaktif. Tiroid yang terlalu aktif, misalnya, boleh menyebabkan pelbagai gejala, termasuk kegelisahan dan hiperaktif. Terdapat juga masalah genetik lain yang boleh menyebabkan peningkatan aktiviti.

4. Kurang bersenam

Kanak-kanak harus aktif dan bertenaga. Tanpa latihan yang mencukupi, mereka akan merasa sukar untuk duduk diam. Galakkan anak-anak untuk kerap bersenam setiap hari. Bermain di taman permainan, menunggang basikal, dan berlari memberi peluang kepada anak-anak untuk menyalurkan tenaga mereka ke dalam aktiviti yang produktif.

5. Kurang tidur

Walaupun orang dewasa cenderung menjadi lesu ketika mereka letih, kanak-kanak sering menjadi hiperaktif. Apabila seorang anak tidak cukup rehat, tubuhnya bertindak balas dengan membuat lebih banyak kortisol dan adrenalin sehingga mereka dapat tetap terjaga. Hasilnya, mereka akan mempunyai lebih banyak tenaga.

Rujukan:
Faham. Diakses pada tahun 2020. Memahami Hiperaktif Anak Anda.
Keluarga yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Sebab Berbeza Mengapa Kanak-kanak Menjadi Hiperaktif.