Kesihatan

Takut Terbang? Inilah 5 Cara Mengatasi

, Jakarta - Penerbangan masih merupakan perkara yang menakutkan bagi beberapa orang, walaupun data menunjukkan bahawa perjalanan jenis ini adalah yang paling selamat. Menurut laporan dalam jurnal itu Penyelidikan dalam Ekonomi Pengangkutan , perjalanan udara mempunyai risiko kematian yang lebih rendah daripada mod pengangkutan awam lain, seperti kereta, kereta api, kapal, dan bas.

Adalah normal untuk merasa risau dan cemas ketika pesawat hendak terbang, tetapi biasanya perasaan ini akan hilang setelah penerbangan berakhir. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai ketakutan yang kuat yang datang dengan perjalanan udara, dan lebih daripada sekadar rasa tidak selesa sementara, anda mungkin mengalami aviophobia atau fobia terbang.

Masalahnya, perjalanan udara kadang-kadang tidak dapat dielakkan jika anda ingin melakukan perjalanan ke seluruh negara atau bandar. Penting bagi anda yang mempunyai ketakutan terbang untuk mencari jalan untuk mengatasinya. Inilah ulasannya.

Penting untuk Mengetahui Punca Takut Terbang

Ada beberapa kemungkinan yang boleh menjadi penyebab ketakutan anda untuk terbang. Ia boleh disebabkan oleh pengaruh langsung atau gabungan faktor.

Kesan langsung boleh menjadi penerbangan terburuk yang pernah anda alami atau orang yang anda sayangi mengalami kejadian penerbangan trauma atau peristiwa penerbangan.

Di samping itu, merasa tidak terkawal semasa berada di dalam pesawat adalah pencetus kegelisahan biasa yang juga merupakan penyebab aviophobia. Walaupun claustrophobia adalah keadaan lain yang boleh mencetuskan aviophobia. Claustrophobia adalah ketakutan yang berlebihan terhadap ruang tertutup atau tertutup. Kabin kapal terbang adalah ruang sempit dan sempit yang dapat terasa luar biasa ketika anda berada di kapal terbang, terutama ketika kegelisahan mulai terbentuk.

Menurut Persatuan Kecemasan dan Depresi Amerika Syarikat (ADAA), mengetahui mengapa anda takut terbang adalah langkah pertama yang penting dalam menangani keadaan tersebut. Tujuannya adalah untuk mengenal pasti pencetus tertentu, supaya anda dapat mengatasi ketakutan anda ketika tahap kecemasan rendah.

Baca juga: Adakah Selamat Mengatasi Fobia Terbang Dengan Ubat?

Cara Mengatasi Ketakutan Terbang

Setelah mengetahui sebab di sebalik ketakutan anda untuk menaiki kapal terbang, berikut adalah cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasinya:

1. Kelayakan Diri Anda Dengan Pengetahuan Sebelum Menaiki Pesawat

Kegelisahan dapat berkembang kerana ketidaktahuan, jadi fikiran anda cenderung dipenuhi dengan pelbagai "bagaimana jika ...?" membawa kepada ketakutan bencana. Namun, jika anda melengkapkan diri dengan pengetahuan terlebih dahulu sebelum menaiki kapal terbang, soalan-soalan yang membimbangkan ini dapat dikurangkan dengan fakta. Walaupun ketakutan anda mungkin tidak hilang sepenuhnya, mencari fakta sekurang-kurangnya dapat membantu anda menguruskannya.

2. Ketakutan Berpisah dari Bahaya

Selalunya, sukar untuk memisahkan kegelisahan dari bahaya kerana tubuh anda bertindak balas dengan cara yang sama terhadap kedua-duanya. Namun, pastikan anda melabelkan ketakutan sebagai kegelisahan.

Katakan pada diri anda bahawa kegelisahan dapat membuat pemikiran menakutkan anda lebih mungkin, dan ingatkan diri anda bahawa perasaan cemas tidak bermaksud anda berada dalam bahaya. Yakinlah bahawa anda berada dalam keadaan selamat, walaupun anda merasa cemas.

3. Melawan Kebimbangan

Kegelisahan mengganggu akal sehat dan membuat anda berfikir bahawa anda berada dalam bahaya apabila anda selamat. Naluri anda pada masa itu akan selalu memberitahu anda untuk mengelakkannya, tetapi jika anda mengikuti perasaan itu, kegelisahan anda hanya akan menjadi lebih kuat.

Jadi, lakukan kebalikan dari apa yang disuruh oleh kegelisahan anda. Anda harus menentang apa yang ditentukan oleh kegelisahan, tetapi terima ketidakselesaan yang disebabkan oleh kegelisahan.

Baca juga: Pilihan Rawatan untuk Gangguan Kecemasan Umum

4. Pastikan Anda Selamat

Apabila pergolakan berlaku, banyak orang termasuk anda mungkin mula berfikir perkara buruk. Untuk menguruskan perasaan kegelisahan ini, pelajari tentang kapal terbang dan bagaimana ia dirancang untuk menangani pergolakan. Fokus untuk menguruskan kegelisahan anda, dan bukannya memikirkan kapan pergolakan akan berakhir atau seberapa parahnya. Yakinkan diri anda bahawa anda selamat.

5. Nikmati Setiap Penerbangan

Setiap saat penerbangan memberi anda peluang untuk mengatasi ketakutan anda, sehingga anda dapat menghadapi penerbangan seterusnya dengan lebih mudah. Oleh itu, nikmati setiap penerbangan. Tujuannya adalah untuk melatih semula otak anda agar tidak terlalu sensitif terhadap faktor-faktor yang mencetuskan ketakutan anda ketika anda menaiki kapal terbang.

Baca juga: Petua untuk Penerbangan Selamat semasa Pandemik COVID-19

Sekiranya ketakutan anda untuk terbang tidak terkawal, berbincanglah dengan doktor anda untuk mendapatkan rawatan yang tepat. Doktor anda juga boleh menasihati anda untuk mengambil ubat anti-kegelisahan. Anda boleh membeli ubat yang anda perlukan melalui aplikasi . Tidak perlu bersusah payah, cukup pesanan dan pesanan anda akan tiba dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun permohonannya sekarang.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2021. Petua untuk Mengatasi Ketakutan Anda Terbang, Mengapa Ia Berlaku, dan Banyak Lagi.
Persatuan Kebimbangan dan Kemurungan Amerika. Diakses pada tahun 2021. 8 Langkah Mengatasi Ketakutan Anda Terbang