Kesihatan

Ini 6 Fakta mengenai Kanser Darah

, Jakarta - Tahukah anda, dari semua jenis barah, barah darah adalah jenis barah yang paling biasa. Menurut National Foundation for Cancer Research, sebuah agensi penyelidikan kanser di Amerika Syarikat, terdapat sekurang-kurangnya 1.2 juta orang Amerika yang menghidap barah darah. Bukan hanya di Amerika, bahkan di Indonesia sendiri, barah darah adalah penyakit yang meragut nyawa mantan Ibu Negara, Ani Yudhoyono. Itulah sebabnya menyedari barah darah sangat penting. Ayuh, ketahui fakta kanser darah di sini.

1. Kanser Darah Menyerang Sumsum Tulang

Kanser darah atau lebih dikenali sebagai leukemia adalah sejenis barah yang mempengaruhi pengeluaran dan fungsi sel darah. Dalam kebanyakan kes, barah darah menyerang sumsum tulang, di mana darah dihasilkan. Sel-sel barah ini kemudian mencegah sel darah normal menjalankan fungsinya dengan baik.

Baca juga: Kanser Darah Boleh Diubati Dengan Sumbangan Sumsum?

2. Kanser Darah Dipengaruhi Oleh Faktor Genetik

Punca sebenar barah darah masih belum diketahui. Kanser ini diduga berlaku kerana mutasi DNA pada sel darah putih yang menyebabkan perubahan tindakan setiap sel. Walau bagaimanapun, faktor genetik juga dianggap dapat meningkatkan risiko seseorang terkena barah darah. Sekiranya anda mempunyai ahli keluarga terdekat yang mempunyai sejarah penyakit ini, maka risiko dijangkiti penyakit yang sama juga lebih tinggi.

Selain faktor genetik, ada juga faktor lain yang menyebabkan barah darah, termasuk pendedahan kepada bahan kimia berbahaya, pendedahan radiasi, dan jangkitan virus tertentu.

3. Mimisan boleh menjadi gejala barah darah

Terdapat banyak simptom awal kanser dan salah satunya adalah mimisan, terutama mimisan yang sering terjadi dan berdarah dalam jumlah yang banyak. Kanser yang menyebabkan mimisan adalah leukemia dan limfoma.

Dalam kes leukemia, mimisan yang berlaku mungkin sukar dihentikan, walaupun pendarahan yang berlaku biasanya tidak begitu berat.

Baca juga: Anemia yang teruk boleh menjadi tanda awal barah darah?

4. Tidak Mengetahui Stadium

Keterukan barah umumnya dikenali sebagai tahap 1-4 yang ditentukan berdasarkan sejauh mana penyebaran tumor. Walau bagaimanapun, ini tidak berlaku dengan barah darah di sumsum tulang. Prognosis perkembangan leukemia dilakukan dengan melihat faktor lain, seperti jumlah sel darah, limpa yang membesar, usia, dan jantina. Jadi, tidak ada leukemia tahap 1,2,3, atau 4. Klasifikasi keparahan leukemia termasuk risiko standard , berisiko tinggi , atau risiko yang sangat tinggi .

5. Ramai kanak-kanak dan ibu bapa menderita barah darah

Walaupun sebenarnya boleh menyerang siapa saja, tetapi hampir 60 peratus kes barah leukemia dialami oleh kanak-kanak. Sementara leukemia yang menyerang orang tua pada umumnya akut.

Baca juga: Serangan Leukemia Sejak Kecil, Bolehkah Ia Diatasi?

6. Kanser Darah Terdiri daripada Beberapa Jenis

Kanser darah terdiri daripada beberapa jenis, termasuk:

  • Leukemia myelogenous akut (AML), adalah sejenis barah yang sering menyerang orang dewasa, tetapi juga boleh dijangkiti oleh kanak-kanak dan remaja. Kanser ini membentuk sel myeloid yang tidak sempurna dan menyumbat saluran darah.

  • Leukemia limfositik kronik (CLL), barah darah jenis ini hanya dialami oleh orang dewasa. Malangnya, CLL sering hanya dikesan pada peringkat lanjut kerana penghidapnya tidak merasakan simptomnya dalam jangka masa yang lama.

  • Leukemia myelogenous kronik (CML), kebanyakan orang dengan barah darah ini adalah orang yang berumur 20 tahun ke atas.

Itulah enam fakta mengenai barah darah yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda mengalami simptom seperti gejala barah darah, segera berjumpa doktor. Anda juga boleh mengemukakan soalan dan jawapan kepada doktor mengenai penyakit ini melalui aplikasi . Hubungi doktor melalui ciri Bercakap dengan Seorang Doktor untuk mendapatkan nasihat kesihatan melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.