Kesihatan

4 Punca Wanita Hamil Mudah Lelah pada Trimester Pertama

, Jakarta - Sejak mengandung, banyak ibu merasa letih dan sering mengantuk. Adakah ibu juga salah satunya? Sebenarnya, keadaan ini normal pada awal kehamilan dan boleh bertahan pada trimester pertama. Walaupun berat ibu hamil tidak banyak meningkat, dia dapat merasakan keletihan yang berlebihan. Bukan kerana anda malas, berikut adalah beberapa sebab wanita hamil mudah letih pada trimester pertama.

1. Perubahan Hormon

Perubahan hormon yang berlaku di dalam badan ibu semasa mengandung bertanggungjawab terhadap keletihan dan mengantuk yang dialami oleh ibu. Salah satu hormon yang telah meningkat adalah hormon progesteron. Nah, hormon ini boleh mencetuskan rasa mengantuk pada wanita hamil. Malangnya, walaupun mereka merasa mengantuk, banyak wanita hamil yang sukar tidur pada waktu malam kerana kerap membuang air kecil.

Selain itu, tubuh wanita hamil juga akan menghasilkan banyak darah untuk membawa nutrien ke janin. Walau bagaimanapun, ini sering disertai oleh penurunan kadar gula darah dan tekanan darah, yang akhirnya membuat ibu merasa lemah.

2. Sakit Pagi

Sakit pagi Adalah normal bagi wanita hamil untuk mengalami pada peringkat awal kehamilan. Walaupun namanya sakit pagi Walau bagaimanapun, loya dan muntah pada wanita hamil boleh berlangsung sepanjang hari. Ini tentu menghabiskan banyak tenaga dan membuat ibu letih.

Baca juga : Petua Mengatasi Sakit Pagi untuk Kehamilan Pertama

3.Anemia

Sekiranya ibu hamil mengalami keletihan yang berlebihan, itu mungkin kerana ibu mengalami anemia atau kekurangan darah. Penyebab anemia cukup banyak, seperti kekurangan pengambilan zat besi, kurang rehat atau tidur yang mencukupi, dan kurang makan makanan yang mengandung protein. Untuk mengesahkan kehadiran anemia, doktor biasanya perlu melakukan ujian darah pada wanita hamil.

Baca juga: Anemia pada Wanita Hamil, Sekiranya Anda Rawat Inap di Hospital?

4.Kebimbangan atau Risau

Selain perubahan fizikal, wanita hamil juga akan mengalami perubahan emosi yang cukup drastik. Salah satunya, ibu hamil boleh risau dengan pelbagai perkara seperti keadaan kesihatan janin, persiapan untuk menjadi ibu, dan bimbang akan proses kelahiran nanti. Sekiranya ibu hamil selalu merasa cemas dan tertekan, ini pasti akan membuat ibu letih dan mempengaruhi keadaan janin. Jadi, wanita hamil perlu mencari jalan untuk mengatasi kegelisahan sebelum berkembang menjadi kemurungan.

Baca juga: 6 Cara Mengatasi Tekanan Semasa Mengandung

Petua Mengatasi Keletihan Semasa Mengandung

Walaupun banyak perkara yang boleh membuat seorang ibu letih, tetapi itu tidak bermakna ia tidak dapat diatasi. Berikut adalah petua agar wanita hamil masih dapat menjalankan aktiviti dengan penuh semangat:

  • Wanita hamil disarankan untuk berehat setiap kali merasa letih. Namun, jika ini tidak mungkin, luangkan masa untuk tidur siang atau tidur lebih awal pada waktu malam.
  • Elakkan minum terlalu banyak beberapa jam sebelum tidur, supaya tidur malam ibu tidak terganggu kerana keinginan untuk membuang air kecil.
  • Tingkatkan pengambilan makanan anti-radang berkhasiat seperti buah-buahan dan sayur-sayuran organik, dan hadkan makanan manis, masin dan bergula makanan ringan .
  • Memenuhi keperluan cecair setiap hari. Lebih baik minum lebih banyak air dan mengurangkan pengambilan kafein.
  • Wanita hamil juga masih perlu bersenam tetapi dengan intensiti ringan seperti yoga dan berjalan santai. Ini dapat menjadikan badan ibu berasa lebih baik dan kuat.

Itulah punca dan bagaimana mengatasi keletihan semasa trimester pertama kehamilan. Walau bagaimanapun, jika wanita hamil merasa keletihan yang tidak biasa, anda harus segera berjumpa doktor. Ibu juga boleh menggunakan aplikasinya untuk berbincang dengan doktor dan meminta nasihat kesihatan melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.