Kesihatan

3 Petua Penjagaan Wajah Harian Anti Komplikasi

Jakarta - Bagi kebanyakan wanita, dan beberapa lelaki, menjaga wajah menjadi suatu keharusan. Bukan hanya membantu memaksimumkan penampilan, melakukan rawatan wajah juga membantu meningkatkan keyakinan diri. Namun, tidak jarang, orang melakukan rawatan muka dengan menghabiskan banyak wang.

Setiap orang mempunyai jenis kulit yang berbeza. Sebilangan orang mempunyai kulit normal, yang lain mempunyai kulit kering, dan selebihnya mempunyai kulit yang sangat sensitif. Mengetahui jenis kulit yang anda miliki sangat penting, kerana menggunakan produk penjagaan kulit yang salah sebenarnya boleh merengsakan kulit wajah anda.

Penjagaan Muka Harian tanpa masalah

Dari semua jenis kulit wajah yang ada, kulit sensitif memerlukan perhatian lebih. Tidak hairanlah, jika pemilik kulit wajah yang sensitif cenderung mendapatkan rawatan dari pakar kecantikan. Ini tidak salah, kerana mengelakkan kerengsaan kerana menggunakan produk atau melakukan penjagaan wajah setiap hari yang tidak betul.

Baca juga: Rawat Kulit Anda dengan Memilih Sabun Yang Sesuai untuk Jenis Kulit Anda

Sekiranya anda mempunyai kulit sensitif, tidak ada salahnya untuk bertanya terlebih dahulu kepada pakar dermatologi mengenai rawatan wajah. Menggunakan bahan semula jadi lebih baik, tetapi tidak semua sesuai untuk jenis kulit. Anda boleh menggunakan ciri Ask a Doctor dalam aplikasi atau secara langsung membuat temu janji dengan doktor di hospital terdekat.

Sebenarnya, melakukan penjagaan wajah setiap hari tidaklah rumit. Anda hanya perlu meluangkan sedikit masa, dan tentu saja, lakukan dengan kerap. Cubalah kaedah ini, dijamin menjadikan wajah anda sentiasa cerah dan berseri tanpa rumit!

  • Basuh Muka Anda Dengan Betul

Semasa anda memakai solekan , semua penampilan luar mesti bersih sepenuhnya dari wajah. Bukan tanpa sebab, ini membantu membuka pori-pori wajah dan membolehkan kulit bernafas, jadi jerawat tidak muncul. Belum lagi debu dan kotoran yang melekat di wajah anda ketika anda aktif di luar bilik. Untuk berada di sisi yang selamat, cuba pakai topeng untuk melindungi kulit wajah anda.

Baca juga: 6 Petua Penjagaan Kulit Kombinasi

Cuci muka menggunakan produk pembersih yang betul dan mengikut jenis kulit anda, ya! Jangan terlalu kerap, cukup dua kali sehari, agar kulit wajah anda tidak kering. Kemudian, keringkan dengan tuala lembut perlahan-lahan. Jangan lupa, sebelum mencuci muka, pastikan tangan anda bersih, OK!

  • Gabungan Pelembap, Toner, dan Serum

Sekiranya kulit masih terasa lembap, teruskan rawatan wajah menggunakan toner. Ingat, cuba jangan menggunakan toner yang mengandungi alkohol. Kemudian, sapukan serum wajah untuk mempercepat proses regenerasi kulit, mencerahkan kulit sambil mencegah munculnya kedutan pada wajah. Akhir sekali, gunakan pelembap. Sekali lagi, pastikan semua produk ini sesuai untuk jenis kulit anda.

  • Sunblock

Pelindung matahari mempunyai peranan besar untuk melindungi kulit dari sinar matahari yang semakin bermusuhan. Pendedahan boleh menjadikan kulit wajah mudah berkedut, garis-garis halus dan bintik-bintik gelap muncul. Anda boleh menggunakan pelindung matahari setelah memakai pelembap, lap hingga leher. Selepas itu, sapukan semula mengikut keperluan.

Baca juga: 7 Minyak Semula jadi untuk Melembapkan Jenis Kulit Yang Berbeza

Supaya penjagaan wajah yang anda lakukan memberikan hasil yang lebih sempurna, elakkan tabiat buruk seperti minum alkohol atau merokok. Jangan terlambat untuk aktiviti yang tidak perlu, okey! Hidup sihat adalah permulaan kulit wajah yang sihat, sungguh!

Rujukan:
Wanita Sihat. Diakses pada tahun 2019. Kulit Sihat Harus dan Tidak Boleh.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Penjagaan Jenis Kulit.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Penjagaan Kulit.