Kesihatan

Ketahui Punca Wanita Hamil Boleh Mengalami Sembelit

Jakarta - Ada banyak perkara yang perlu disiapkan semasa menjalani kehamilan. Salah satunya adalah untuk memenuhi keperluan pemakanan dan nutrien yang diperlukan oleh ibu dan bayi di dalam kandungan. Selain membantu perkembangan bayi dalam kandungan, pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan sebenarnya dapat memenuhi keperluan serat wanita hamil. Ini dapat mengelakkan ibu mengalami masalah buang air besar atau sembelit.

Pada wanita hamil, mengalami sembelit adalah perkara yang sangat semula jadi. Terutama jika kehamilan telah memasuki trimester kedua hingga trimester ketiga. Ini berlaku kerana peningkatan hormon progesteron pada ibu semasa mengandung. Hormon progesteron mempengaruhi bagaimana usus berfungsi dengan lebih perlahan.

Baca juga: 6 Makanan untuk Mengatasi Sembelit pada Wanita Hamil

Anda harus mengetahui sebab-sebab lain yang dapat meningkatkan risiko sembelit pada wanita hamil, iaitu:

1. Rahim yang Membesar

Apabila usia kehamilan meningkat, tentu ini menjadikan rahim dan bayi di dalam rahim membesar. Keadaan ini menjadikan usus dan rektum tertekan yang menyebabkan proses pembuangan najis terganggu.

2. Kurang Penggunaan Air

Sebaiknya, wanita hamil memenuhi keperluan air setiap hari. Pengambilan banyak air sebenarnya dapat mengelakkan ibu dari keadaan dehidrasi dan sembelit. Apabila seseorang mengalami dehidrasi, ini menjadikan najis menjadi keras.

Di samping itu, memenuhi keperluan air setiap hari memberi kesan yang baik terhadap cairan ketuban bayi dalam kandungan. Pengambilan air yang cukup membantu memenuhi keperluan cecair amniotik di rahim. Ini tentunya baik untuk menyokong perkembangan bayi di dalam kandungan. Wanita hamil disarankan untuk mengambil 12 hingga 13 gelas air setiap hari.

3. Makanan yang Kurang Mengandungi Serat

Perhatikan diet ketika ibu sedang hamil. Diet yang salah menjadikan ibu mengalami masalah dengan sukar membuang air besar atau sembelit. Lebih baik meningkatkan pengambilan nutrien dan nutrien yang mengandungi serat. Dengan cara itu, wanita hamil dapat mengelakkan masalah sembelit dan membantu menjaga kesihatan pencernaan.

Tidak hanya mengelakkan sembelit, makan makanan yang mengandungi serat juga dapat menjaga kestabilan berat ibu semasa hamil dan mengurangkan risiko masalah jantung. Minum salad buah dan sayur sebagai makanan ringan pada siang hari, untuk meningkatkan pengambilan serat.

Baca juga: 5 Sindrom Wanita Hamil Berhati-hati

4. Kurang bersenam

Siapa kata wanita hamil tidak boleh bersenam? Sebenarnya, senaman sangat diperlukan oleh wanita hamil. Banyak faedah yang dapat dirasakan oleh wanita hamil ketika melakukan senaman secara teratur.

Selain dapat mengelakkan sakit badan, bersenam juga membantu menjaga kesihatan pencernaan sehingga wanita hamil dapat mengelakkan sembelit. Terdapat banyak sukan yang boleh anda lakukan semasa hamil, seperti berjalan kaki, berenang, latihan kehamilan, dan yoga. Lakukan senaman 3 kali seminggu selama 20 hingga 30 minit setiap sesi latihan.

5. Tekanan

Sebaiknya elakkan tekanan ketika anda hamil. Selain memberi kesan negatif terhadap perkembangan janin di rahim, keadaan tekanan mengganggu kesihatan ibu hamil. Salah satunya adalah gangguan pencernaan yang menyebabkan ibu mengalami sembelit.

Cuba kekal positif semasa anda hamil. Perbanyakkan pemikiran positif dan rehat adalah salah satu cara yang boleh dilakukan oleh ibu untuk mengelakkan tekanan.

Tidak ada yang salah dengan bertanya kepada doktor secara langsung mengenai kesihatan yang berkaitan dengan kehamilan. Gunakan aplikasinya untuk mendapatkan maklumat mengenai sembelit pada wanita hamil dan muat turun permohonan sekarang, melalui App Store atau Google Play!

Baca juga: 5 Penyakit Yang Selalunya Dihidapi oleh Wanita Hamil