Kesihatan

3 Gangguan Kesihatan Yang Membuat Bersendi Secara Terus

Jakarta - Semua orang pasti bersendawa. Ini biasanya berlaku selepas makan atau minum terlalu cepat, atau semasa berbual. Akibatnya, perut dipenuhi dengan udara yang masuk melalui mulut. Bersendawa adalah reaksi badan yang normal. Namun, bagaimana jika burping berlaku tanpa henti?

Bersendawa berterusan tanpa berhenti boleh menjadi tanda masalah kesihatan ini

Sekali atau dua kali, selepas setiap makan atau minum, mungkin wajar bagi anda untuk bersendawa. Namun, jika belching berlaku secara berterusan dalam jangka waktu yang panjang, itu boleh menjadi tanda masalah kesihatan.

Secara umum, masalah kesihatan berikut mungkin menjadi penyebab berlakunya persendian:

1. Penyakit Refluks gastroesofagus (GERD)

Penyakit refluks gastroesophageal atau refluks asid gastrik adalah salah satu penyebab berlakunya persendian berterusan. Keadaan ini adalah aliran balik asid perut, atau bahagian belakang asid perut ke dalam esofagus.

Baca juga: Keperluan Bersendawa Selepas Makan

Biasanya, perut bertanggungjawab untuk memecah makanan yang masuk sehingga dapat diserap oleh badan. Asid dan enzim dihasilkan untuk memudahkan kerja perut. Walau bagaimanapun, jika jumlah asid yang dihasilkan terlalu banyak, tentu saja, ia boleh menyebabkan masalah perut, seperti refluks asid atau GERD.

Sekiranya anda mengalami refluks asid cukup kerap (sekurang-kurangnya lebih dari dua kali seminggu), keadaan ini kemungkinan akan menjadi GERD. Gejala adalah sensasi terbakar di perut, perut kembung dan pedih ulu hati, dan kerap bersendawa.

Terdapat banyak perkara yang mencetuskan GERD. Bermula dari makanan, ubat-ubatan, dan bahan-bahan lain yang dapat memperburuk GERD, termasuk kopi, soda, alkohol, dan saus tomat.

2. Jangkitan Bakteria H. pylori

Pernah dengar bakteria? Helicobacter pylori ? Bakteria ini adalah penyebab utama penyakit ulser peptik, yang hidup di lapisan mukosa saluran pencernaan, menyebabkan keradangan dan kerengsaan perut dan usus kecil.

Baca juga: Ketahui Cara Betul Mengatasi Perut Kembung

Sekiranya terdapat jangkitan bakteria H. pylori Gejala yang akan dialami adalah loya, sakit perut dan sakit, kembung, penurunan berat badan yang drastik, hilang selera makan, sukar menelan, dan kerap bersendawa. Dalam kes yang teruk, jangkitan bakteria H. pylori boleh menyebabkan gastritis dan barah gastrik.

3. Hernia Hatal

Kawasan dada dipisahkan oleh dinding otot yang disebut diafragma. Pada orang dengan hernia hiatal, diafragma dimampatkan oleh perut, kerana penonjolan bahagian atas perut menjadi pembukaan diafragma. Akibatnya, asid perut menjadi lebih mudah naik, disertai dengan gejala pedih ulu hati, sakit dada, dan kerap bersendawa.

Hernia hiatal terjadi kerana tekanan yang kuat di sekitar otot perut, seperti batuk yang kuat, refleks gag, ketegangan semasa buang air besar, dan ketika mengangkat benda berat. Keadaan ini lebih kerap berlaku pada wanita, orang yang gemuk, dan orang tua.

Itulah beberapa masalah kesihatan yang boleh menyebabkan bersendawa secara berterusan. Di samping keadaan ini, belching yang kerap boleh disebabkan oleh pengeluaran gas yang berlebihan yang menyebabkan perut menjadi kembung.

Baca juga: Bersendawa berlebihan disertai dengan gejala ini, segera berjumpa doktor

Terdapat juga beberapa penyakit yang menyebabkan tubuh menghasilkan lebihan gas, seperti pankreatitis kronik atau penyakit seliak. Kedua-dua keadaan ini boleh menyebabkan pencernaan atau penyerapan gula dan polisakarida yang buruk.

Sekiranya anda mengalami bersendawa tanpa henti, anda harus segera muat turun permohonan untuk berbincang dengan doktor. Dengan cara itu, anda dapat dibantu untuk mengetahui apa penyebab atau diagnosis yang tepat, serta langkah-langkah rawatan yang boleh diambil.

Rujukan:
Kesihatan wanita. Diakses pada tahun 2020. Gejala Burping Berlebihan
Kongsi Penjagaan. Diperoleh pada tahun 2020. Apa yang Menyebabkan Kerap Membebankan
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Jangkitan Helicobacter Pylori (H. pylori)
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Hiatal Hernia.