Kesihatan

Jangan ditahan, tangisan ternyata mempunyai faedah

, Jakarta - Menangis adalah tindak balas semula jadi manusia untuk mengekspresikan emosi, termasuk kesedihan, kehilangan, kekecewaan terhadap kegembiraan. Menangis bukanlah perkara yang pelik, dan lelaki dan wanita boleh menangis lebih kerap daripada yang difikirkan orang.

Menangis bukanlah tanda kelemahan mental kita. Khusus untuk lelaki, masyarakat yang lebih luas sering menganggap bahawa lelaki yang menangis adalah lelaki yang lemah. Mereka dituntut untuk selalu kuat dan tabah. Andaian ini sangat salah. Tidak pernah ada larangan bagi lelaki untuk menangis. Walaupun dari sudut kesihatan, faedah menangis baik untuk kesihatan fizikal dan mental.

Baca juga: Menangis adalah tanda kekuatan mental, bukan?

Kelebihan Menangis

Melancarkan dari Garis Kesihatan , penyelidik mendapati bahawa menangis boleh bermanfaat bagi tubuh dan minda. Manfaat ini bermula semasa kelahiran, melalui tangisan pertama bayi. Inilah faedah menangis yang perlu anda ketahui:

1. Menyahtoksin Badan

Manusia mempunyai tiga jenis air mata, iaitu air mata refleks, air mata yang selalu keluar (air mata berterusan, dan air mata emosi. Air mata refleks bertanggungjawab untuk menghilangkan kekotoran, seperti asap dan habuk dari mata. Sementara air mata yang keluar secara berterusan akan melincirkan mata dan membantu melindunginya dari jangkitan.

Terakhir adalah air mata emosi yang mempunyai manfaat kesihatan. Sekiranya air mata berterusan Mengandungi 98 peratus air, air mata emosi dianggap mengandungi hormon tekanan dan toksin lain. Para penyelidik percaya bahawa menangis dapat menghilangkan perkara buruk dari sistem tubuh, walaupun lebih banyak kajian perlu dilakukan.

2. Tolong Tenang

Menangis juga boleh menjadi salah satu mekanisme terbaik badan anda untuk menenangkan. Para penyelidik mendapati bahawa menangis mengaktifkan sistem saraf parasimpatis (PNS).

PNS membantu badan berehat dan mencernanya. Walau bagaimanapun, faedahnya tidak langsung. Mungkin perlu beberapa minit air mata jatuh sebelum anda merasakan kesan menenangkan yang menenangkan.

3. Melegakan Sakit

Menangis dalam masa yang lama dapat melepaskan oksitosin dan opioid endogen, atau dikenali sebagai endorfin. Bahan kimia yang menyebabkan kesan pemakaian membantu melegakan kesakitan fizikal dan emosi. Selepas endorfin dilepaskan, badan mungkin mengalami sedikit kebas. Oksitosin dapat memberi anda rasa tenang atau kesejahteraan.

Baca juga: Jangan panik! Berikut adalah 9 Cara Berkesan untuk Mengatasi Bayi Yang Menangis

4. Meningkatkan Mood

Menangis dan terisak-isak juga dapat membantu kita meredakan kesakitan, malah dapat menaikkan semangatmu. Apabila anda tersedu, anda menghirup udara sejuk dengan cepat. Menghirup udara yang lebih sejuk dapat membantu mengatur dan menurunkan suhu otak.

Otak yang sejuk lebih menyenangkan tubuh dan fikiran daripada otak yang hangat. Inilah yang menyebabkan mood anda bertambah baik setelah anda menangis.

5. Tanda-tanda Perlu Sokongan

Sekiranya anda merasa sedih, menangis adalah cara untuk memberitahu orang di sekitar anda bahawa anda memerlukan sokongan. Ini dikenali sebagai faedah interpersonal. Sejak anda masih bayi, menangis telah menjadi ikatan.

Fungsinya dalam banyak cara untuk mendapatkan keselesaan dan perawatan dari orang lain. Dengan kata lain, menangis akan membantu membina rangkaian sokongan sosial apabila keadaan menjadi sukar.

6. Bantu pulih dari Kesedihan

Bersedih adalah proses. Ini melibatkan masa kesedihan, rasa bersalah, dan kemarahan. Menangis sangat penting pada masa-masa kesedihan. Ia bahkan dapat membantu proses anda menerima kehilangan orang yang anda sayangi. Semua orang melalui proses berduka dengan cara yang berbeza.

Sekiranya anda merasakan kesedihan anda mula mengganggu kehidupan seharian anda, anda harus segera menghubungi ahli psikologi di untuk mendapatkan pertolongan. Anda boleh menggunakan ciri sembang di untuk mendapatkan nasihat daripada ahli psikologi profesional.

7. Kembalikan Keseimbangan Emosi

Menangis tidak hanya berlaku sebagai tindak balas terhadap sesuatu yang menyedihkan. Kadang-kadang anda menangis ketika anda sangat gembira, takut, atau tertekan. Penyelidik di Universiti Yale percaya bahawa menangis dengan cara ini membantu mengembalikan keseimbangan emosi. Apabila anda sangat gembira atau takut dengan sesuatu dan menangis, itu mungkin cara tubuh untuk pulih dari emosi yang begitu kuat.

8. Membantu Bayi Bernafas

Tangisan pertama bayi dari rahim adalah tangisan yang sangat penting. Bayi menerima oksigen mereka di rahim melalui tali pusat. Selepas bayi dilahirkan, mereka mula bernafas sendiri. Tangisan pertama yang membantu paru-paru bayi menyesuaikan diri dengan kehidupan di dunia luar. Menangis juga membantu bayi anda membersihkan cecair tambahan di paru-paru, hidung dan mulut.

Nampaknya, tangisan juga dapat membantu bayi tidur lebih nyenyak pada waktu malam. Tangisan itu meningkatkan jangka waktu tidur dan mengurangkan berapa kali bayi bangun pada waktu malam.

Baca juga: 5 Fakta Menangis Bayi yang Lucu dan Unik

Itulah beberapa faedah menangis untuk kesihatan. Sebaliknya, jangan menahan diri ketika ingin menangis dan melepaskan semua keletihan atau perkara yang mengganggu perasaan anda.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Cara Menangis Mungkin Memberi Manfaat kepada Kesihatan Anda.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Manfaat Menangis: Mengapa Senang Menitiskan Air Mata.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Adakah Menangis Baik untuk Anda?