Kesihatan

Bagaimana cara hamil wanita untuk menambah berat badan

, Jakarta - Salah satu ciri kehamilan yang sihat adalah peningkatan berat badan ibu. Bukan tanpa sebab, janin juga memerlukan pengambilan nutrien yang penting untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangannya di perut ibu. Atas sebab ini, ibu perlu meningkatkan pengambilan nutrien lebih banyak daripada sebelum kehamilan.

Walau bagaimanapun, anda tidak boleh makan makanan secara sembarangan. Ini berkaitan dengan kualiti bukan kuantiti makanan yang dimakan. Ini adalah cara bagi wanita hamil untuk menambah berat badan dan kekal sihat.

Peningkatan Berat badan yang ideal

Peningkatan berat badan pada setiap wanita hamil pastinya berbeza. Faktor berat dan tinggi sebelum kehamilan menentukan berapa kilogram yang harus ditingkatkan ibu semasa mengandung.

Dipetik dari halaman WebMD, Ibu boleh menentukan indeks jisim badan atau BMI untuk mengetahui kenaikan berat badan yang ideal. Caranya ialah berat sebelum kehamilan (dalam kilogram) dibahagi dengan tinggi kuasa dua (dalam meter persegi).

Berdasarkan hasil BMI, anggaran berikut mengenai kenaikan berat badan ibu yang normal semasa kehamilan adalah:

 • BMI di bawah 18.5 atau di bawah berat badan normal, kenaikan berat badan adalah sekitar 12.7-18.1 kg.

 • BMI sekitar 18.5-22.9 atau berat badan normal, kenaikan berat badan sekitar 11.3-15.9 kg.

 • BMI 23 atau lebih termasuk dalam kategori berat badan berlebihan, kenaikan anak benih adalah sekitar 6.7-11.3 kg

 • BMI di atas 25 atau obes, kenaikan berat badan adalah sekitar 5.0-9.1 kg.

Baca juga: Bilakah Anda Boleh Mendengar Denyutan Jantung Janin?

Bahaya Wanita Hamil dengan Berat Badan

Kekurangan kenaikan berat badan ibu semasa mengandung boleh memberi kesan negatif terhadap keadaan janin. Penyelidikan dari London School of Hygiene & Tropical Medicine mendedahkan bahawa 72 peratus wanita hamil yang kurang berat badan, keguguran dalam tiga bulan pertama.

Di samping itu, berikut adalah kesan buruk lain dari kekurangan berat badan untuk kesihatan ibu dan janin:

 • Proses kelahiran menjadi sukar dan lama.

 • Risiko pendarahan selepas bersalin.

 • Kemungkinan besar ibu harus menjalani proses bersalin secara pembedahan caesar.

 • Bayi dilahirkan sebelum waktunya dengan berat badan rendah dan kelainan sistem saraf pusat.

 • Bayi berisiko mengalami kecacatan kongenital dan anemia.

Cara Sihat untuk Meningkatkan Berat Semasa Kehamilan

Sakit pagi Ini boleh menjadi penyebab utama ibu tidak menambah berat badan semasa mengandung. Mual dan muntah, yang berlaku pada trimester pertama, pasti membuatkan ibu tidak mempunyai selera makan. Selain itu, ibu mempunyai berat badan di bawah normal sebelum hamil.

Cuba gunakan cara berikut untuk meningkatkan berat badan semasa mengandung:

 • Pengambilan Makanan Berkhasiat Secara Berkala

Semasa mengandung, memenuhi pengambilan karbohidrat, protein, vitamin, mineral, dan serat setiap hari agar pertumbuhan dan perkembangan janin tetap optimum. Sekiranya diperlukan, ibu boleh mengambil makanan tambahan yang mengandungi asid folik yang dapat mencegah kecacatan saraf pada bayi. Di samping itu, ambil makanan tambahan yang mengandungi zat besi dan kalsium.

Baca juga: Setelah mengalami keguguran, adakah perlu menjalani rawatan kuret?

 • Makan Lemak Sihat

Makan makanan berlemak sangat digalakkan, tetapi hanya lemak sihat seperti salmon, tuna, alpukat, keju, dan kacang-kacangan yang dapat membantu anda menambah berat badan. Di samping itu, elakkan mengambil terlalu banyak lemak tepu.

 • Jaga diet anda

Wanita hamil disarankan makan tiga kali sehari dengan makanan ringan yang sihat. Tetapi, jika ibu sering mengalami mual dan muntah, atasi dengan memakan bahagian kecil tetapi kerap.

Ibu juga boleh bertanya secara langsung kepada pakar pemakanan agar pengambilan makanan harian mereka tetap dipenuhi walaupun mereka mengalami loya dan muntah. Cukup gunakan aplikasi , bertanya masalah kehamilan bila-bila masa dan di mana sahaja kini lebih mudah.

 • Perhatikan jumlah cecair yang anda makan

Semasa mengandung, ibu perlu memenuhi keperluan cecair badan dengan minum banyak air. Namun, minum air terlalu banyak membuatkan anda cepat kenyang. Jadi, anda harus menggabungkannya dengan memakan sayur-sayuran dan buah-buahan yang mengandungi banyak air.

Baca juga: 6 Cara Mengatasi Tekanan Semasa Kehamilan

Itulah beberapa cara yang boleh dilakukan untuk meningkatkan berat badan pada wanita hamil. Di samping itu, lakukan pemeriksaan rutin dengan pakar obstetrik agar kesihatan ibu dan janin terjaga.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Menambah Berat Badan Dengan Selamat Semasa Kehamilan Anda.
Machonochie, Noreen et. al. 2006. Diperolehi 2020. Wanita Berat Badan yang Berisiko Lebih Besar Keguguran. London School of Hygiene & Tropical Medicine.
Apa yang Harapkan. Diakses pada tahun 2020. Tidak Menambah Berat Badan Semasa Kehamilan: 5 Petua Untuk Kembali Bergerak.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found