Kesihatan

Kenali pelbagai jenis ikan koi yang mempunyai corak yang cantik

“Ikan Koi adalah ikan hiasan pilihan yang banyak disimpan, baik di restoran maupun sebagai hiasan untuk memperindah isi rumah. Sekiranya anda merancang untuk mengadopsi ikan koi sebagai hiasan, anda perlu mengetahui jenis ikan koi yang tepat, kerana terdapat banyak jenis yang mempunyai corak yang indah. "

Jakarta - Ikan Koi adalah salah satu ikan hiasan kegemaran yang banyak dipelihara kerana coraknya yang cantik. Ikan ini dikenali sebagai Nishikigoi atau Jinli, yang berasal dari China. Bermula dari China, Jepun pada mulanya menggunakan ikan koi sebagai sumber makanan. Tetapi pada pertengahan tahun 1800-an, Jepun mula mengusahakan ikan koi sebagai ikan hiasan.

Walaupun pengedaran ikan ini telah merangkumi seluruh dunia, tetapi hingga kini Jepun masih merupakan negara nombor satu yang menghasilkan ikan koi dengan kualiti terbaik di dunia. Jenis ikan koi sendiri dibezakan mengikut warna, skala, dan corak. Secara amnya, ikan koi berwarna putih, merah, hitam, biru, kuning, dan krim. Kelebihan ikan ini ialah ia dapat dilatih untuk makan melalui tangan manusia.

Ikan Koi adalah omnivora, yang memakan tanaman kolam dan serangga. Ikan ini juga mampu hidup dalam jangka masa yang sangat lama, iaitu sekitar 50 tahun, dengan panjangnya mencapai 36 inci. Dari sekian banyak jenis ikan koi yang ada, hanya sebilangan kecil yang popular kerana keindahan coraknya. Berikut adalah beberapa jenis ikan koi yang terkenal dengan coraknya yang cantik:

Baca juga: Ketahui 5 Jenis Ikan Hiasan Air Tawar yang Mudah Dijaga

1. Kohaku Koi

Kohaku Koi menduduki tempat pertama. Ikan koi ini dianggap raja semua ikan koi, yang juga merupakan varieti pertama dengan dua warna. Corak cantiknya sederhana, tetapi menarik untuk disimpan di akuarium atau kolam koi. Tubuh berwarna putih dengan bintik-bintik merah, dengan hidung kekuningan. Bintik-bintik di tubuhnya akan berubah seiring bertambahnya usia.

2. Taisho Sanke

Jenis ikan koi seterusnya adalah Taisho Sanke. Ikan ini dikenali sebagai Taisho Sanshoku atau Tenggelam, yang bermaksud tiga warna. Sama seperti namanya, Taisho Sanke mempunyai tiga warna di badannya, iaitu putih, merah, dan hitam. Pada pandangan pertama ia kelihatan seperti Kohaku. Satu-satunya perbezaan adalah corak hitam di tubuhnya. Taisho Sanke adalah salah satu daripada tiga ikan koi terbesar di dunia.

Baca juga: 5 Jenis Ikan Hiasan Paling Popular untuk Dijaga

3. Showa

Jenis ikan koi ketiga ialah Showa. Ikan ini dikenali sebagai Showa Sanshoku atau Showa Sanke. Jenis ikan ini sama dengan Sanke, yang mempunyai tiga warna. Perbezaannya adalah, Showa mempunyai tanda putih dan merah pada sebahagian besar badannya, dengan warna hitam di pangkal atau tepi.

4. Tancho

Tancho menjadi jenis ikan koi seterusnya. Ikan ini mempunyai bintik merah yang menonjol di kepalanya, dengan bentuk yang langsing. Tancho Kohaku adalah jenis Tancho yang paling indah. Ikan ini berwarna putih sepenuhnya, dengan bintik-bintik merah di kepalanya.

5. Utsuri

Utsuri adalah jenis ikan koi yang jarang berlaku. Seperti namanya, Utsuri bermaksud renungan. Utsuri adalah koi yang mempunyai corak silang seperti papan catur. Pada dasarnya Utsuri adalah Koi hitam dengan alternatif warna kuning, merah, atau putih. Pantulan itu sendiri adalah pantulan warna yang muncul di badan, dan dihasilkan dari beberapa jenis warna ini.

Baca juga: 7 Jenis Ikan Hiasan Air Tawar yang Mudah Dijaga

Sekiranya anda merancang untuk menjadikan ikan koi sebagai hiasan, 5 jenis ikan yang telah disebutkan boleh menjadi cadangan. Sekiranya anda masih ragu-ragu mengenai penjagaan haiwan kesayangan dan perkara-perkara lain, anda harus bertanya kepada doktor haiwan anda dalam permohonan tersebut terlebih dahulu sebelum memutuskan untuk menyimpannya, ya.

Rujukan:
Ladang Kodama Koi. Diakses pada tahun 2021. Jenis-jenis Koi Varieti.
Blue Ridge Koi. Diakses pada tahun 2021. PANDUAN PELBAGAI KOI.
PetKeen. Diperoleh pada tahun 2021. 16 Jenis Ikan Koi: Varieti & Warna (Dengan Gambar).