Kesihatan

Menggunakan Telefon Pintar Terlalu Panjang, Waspada terhadap Sindrom Leher Teks

, Jakarta - Telefon Pintar atau telefon pintar menjadi barang yang sangat penting pada zaman moden seperti sekarang. Hampir semua orang memilikinya dan merasa seperti mereka tidak dapat hidup tanpa kehadiran alat ini.

Terutama semasa wabak sekarang ini, kebanyakan orang semakin bergantung pada alat, termasuk telefon pintar , untuk menjalankan pelbagai aktiviti secara bebas di talian . Namun, anda tahu, menggunakan telefon pintar terlalu lama boleh menyebabkan kesan serius, salah satunya adalah sindrom leher teks . Inilah ulasannya.

Baca juga: Ketagihan Telefon Pintar, Ratusan Kanak-kanak Masuk ke Hospital Cisarua

Sindrom Leher Teks, Kecederaan Akibat Penggunaan Telefon Pintar

sindrom leher teks adalah istilah yang dicipta oleh kiropraktor Amerika, Dr. Dean L. Fishman. Istilah ini digunakan untuk menunjukkan kecederaan yang disebabkan oleh tekanan berulang dan rasa sakit di kawasan leher kerana terlalu banyak melihat atau menghantar teks pada peranti genggam dalam jangka masa tertentu.

Semasa menggunakan telefon pintar , secara tidak sedar anda menundukkan kepala untuk masa yang lama. Ini mencetuskan ketegangan otot di kawasan leher yang akhirnya menyebabkan kesakitan.

Dipanggil teks-leher kerana sindrom ini dikaitkan dengan teks terlalu lama, tetapi pelbagai aktiviti lain yang memerlukan anda terlalu lama melihat ke bawah pada skrin genggam, seperti bermain permainan. permainan , kerja, atau melayari , juga boleh menyebabkan sindrom leher teks .

Kenali Gejala Sindrom Leher Teks

Beberapa simptom yang biasanya dialami oleh penghidap sindrom leher teks , itu dia:

  • Sakit di leher, punggung atas, atau bahu

Kesakitan ini dapat muncul di satu tempat tertentu dan terasa sengit atau menusuk. Walau bagaimanapun, rasa sakit juga boleh berlaku di kawasan badan yang lebih luas, seperti dari bahagian bawah leher hingga bahu.

  • Postur Kepala Tunduk ke Depan dan Bahu Yang Melonjak

Apabila anda terlalu lama memandang rendah telefon pintar , otot-otot di leher, dada, dan punggung atas boleh menjadi tidak seimbang, kerana postur kepala ke depan yang berpanjangan. Penurunan keadaan ini boleh menyukarkan anda menjaga postur badan yang baik.

  • Mobiliti Berkurang

Gunakan telefon pintar Terlalu banyak juga boleh menjadikan leher, punggung atas dan bahu menjadi tegang atau kaku, sehingga sukar untuk bergerak.

  • Sakit kepala

Kesakitan yang muncul di leher juga boleh memancar ke kepala. Itulah sebabnya terlalu lama untuk dilihat telefon pintar , dengan postur apa pun, dapat meningkatkan risiko sakit kepala dan keletihan mata.

  • Kesakitan yang semakin teruk ketika Leher Bengkok

Sakit akibat sindrom leher teks Selalunya juga bertambah buruk ketika leher dibengkokkan ke depan, misalnya ketika melihat ke bawah atau menghantar SMS di telefon bimbit.

Di mana dan bagaimana rasa sakit dapat dirasakan berbeza dari orang ke orang. Contohnya, orang yang melihat skrin telefon pintar menggunakan kedua-dua tangan lebih cenderung mengalami kesakitan yang merata di kedua-dua belah leher atau punggung atas.

Manakala orang yang menggunakan sebelah tangan untuk melihat telefon pintar mungkin mengalami kesakitan pada satu sisi dengan menggunakan otot di bahagian itu lebih banyak.

Baca juga: 8 Punca Sakit Leher Yang Perlu Anda Ketahui

Bagaimana cara mencegah?

Nah, ada banyak gejala tidak selesa yang boleh disebabkan oleh penggunaan telefon pintar terlalu lama. Oleh itu, untuk mengelakkan sindrom leher teks, disarankan agar anda melakukan perkara berikut:

  • Tahan Telefon Pintar di Kedudukan Lebih Tinggi. Lif telefon pintar Anda sampai ke tahap mata sehingga anda tidak memandang ke bawah terlalu lama dan mengelakkan ketegangan pada tulang belakang anda.
  • Kerap berehat. Jangan terus-menerus melihat skrin genggam, luangkan masa untuk berehat dari penggunaan telefon pintar dan mengangkat kepala.
  • Lakukan Regangan. Semasa berehat dari telefon pintar Anda boleh melakukan peregangan yang berguna untuk menghilangkan ketegangan di leher. Anda boleh memiringkan kepala ke kiri dan kanan, kemudian putar beberapa kali. Kemudian, putar bahu ke belakang atau ke depan, dan tarik punggung ke belakang.

Baca juga: 5 Pergerakan Regangan Selepas Duduk Terlalu Lama

Nah, itulah penjelasan sindrom tersebut leher teks yang perlu anda perhatikan. Sekiranya sakit di leher kerap berlaku atau disertai sakit kepala, demam, dan muntah yang teruk, anda harus segera berjumpa doktor.

Anda boleh mendapatkan rawatan dengan segera tanpa perlu beratur dengan membuat janji di hospital pilihan anda melalui aplikasi . Jangan lupa muat turun pertama aplikasi di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Kesihatan Tulang Belakang. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana Leher Teks Menyebabkan Kesakitan?
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found