Kesihatan

Ketahui Varian Alpha, Beta, dan Delta Virus COVID-19

, Jakarta - Mutasi virus korona terus muncul dan beberapa jenis dipercayai mempunyai kesan yang lebih buruk daripada yang asli. Ini menyebabkan pemerintah terus berusaha mempercepat pengedaran vaksin sehingga mereka dapat mewujudkan kekebalan kelompok atau kumpulan imuniti kawanan. Lalu, apakah varian baru virus COVID-19 yang disebabkan oleh mutasi ini? Ketahui lebih lanjut di sini!

Apakah Varian Alpha, Beta, dan Delta dari COVID-19 Virus?

Varian virus korona ini dibahagikan melalui penilaian perbandingan beberapa faktor, seperti peningkatan penularan atau perubahan buruk, peningkatan virulensi atau perubahan dalam penyampaian penyakit klinikal, dan penurunan keberkesanan vaksin. Beberapa mutasi ini telah terjadi di beberapa negara dan bahkan memberi kesan yang sangat buruk, sehingga perlu dihindarkan dari menyebar di Indonesia.

Baca juga: Inilah Cara Virus Corona Menyerang Tubuh

Artikel ini akan membincangkan varian alpha, beta, dan delta virus COVID-19. Inilah penjelasan lengkapnya:

1. Varian COVID-19 VirusAlpha

Virus ini adalah varian yang pada awalnya dikesan di UK. Alpha mempunyai nama lain, seperti varian Kent atau virus B117. Dikatakan virus itu sekurang-kurangnya lebih mudah menular daripada strain yang pertama kali dikesan di China. Oktober lalu, ketegangan ini berlaku hanya dalam 3 persen dari keseluruhan kes di UK, tetapi pada awal Februari, ia menyumbang 96 persen dari jumlah keseluruhan, sehingga menimbulkan gelombang ketiga.

Di samping itu, data juga menunjukkan bahawa virus COVID-19 sekitar 30-70 peratus lebih mematikan daripada yang lain. Walaupun begitu, satu kajian menunjukkan bahawa vaksin AstraZeneca mempunyai kadar keberkesanan 70.4 peratus terhadap gejala COVID-19 varian baru ini. Bagi Pfizer, angka itu 89.5 peratus berlaku sekurang-kurangnya 14 hari setelah menerima dos kedua.

2. Varian COVID-19 VirusBeta

Terikan Beta ini pertama kali dikesan di Afrika Selatan pada awal Oktober dan telah ditemui di lebih dari 80 negara. Virus ini membawa mutasi yang disebut E484K, yang dapat membantu penyakit ini menghindari sistem kekebalan tubuh. Virus jenis ini, juga disebut B1351, dikatakan tidak berfungsi dengan baik pada seseorang yang mendapat vaksin AstraZeneca, kerana hanya memberikan perlindungan 10 persen terhadap gejala ringan hingga sederhana.

Baca juga: Dijangkiti Virus Corona, kapan simptomnya akan berakhir?

3. Virus Delta Variant COVID-19

Varian ini yang terdapat di India pertama kali dikesan pada bulan Oktober, menyebabkan gelombang kedua yang pada awalnya surut. Virus COVID-19 jenis ini lebih mudah menular dan mampu mengelakkan tindak balas imun badan akibat mutasi yang berlaku. Sebenarnya, varian ini dianggarkan berjangkit 40 peratus lebih banyak daripada strain Alpha dan strain asalnya.

Juga disebutkan bahawa vaksin kurang berkesan terhadap varian delta ini. Sebenarnya, penilaian risiko baru-baru ini menunjukkan bahawa terdapat tahap ketidakpastian yang tinggi mengenai keberkesanan AstraZeneca terhadap ketegangan ini walaupun terdapat dua dos. Seseorang yang dijangkiti virus COVID-19 jenis delta lebih berisiko mendapatkan rawatan di hospital daripada jenis Alpha. Oleh itu, ketegangan ini dikatakan paling teruk dari semua jenis yang ada.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai semua kesan yang boleh ditimbulkan oleh varian virus COVID-19 ini, doktor dari sedia menolong menerangkannya. Dengan muat turun permohonan , beberapa ciri untuk dibincangkan dengan pakar perubatan, seperti Berbual atau Panggilan Suara / Video, anda boleh menggunakan. Oleh itu, muat turun sekarang!

Baca juga: Mutasi Virus Corona dan Keupayaan mRNA Terhad

Itulah penjelasan mengenai varian Alpha, Beta, dan Delta virus COVID-19. Ada kemungkinan bahawa beberapa varian ini masih dapat mempengaruhi seseorang yang telah menerima vaksin, tetapi masih lebih baik daripada tidak ada perlindungan sama sekali. Juga pastikan untuk selalu memperhatikan Health Protocol (prokes) untuk meminimumkan risiko dijangkiti semua varian ini.

Rujukan:
WHO. Diakses pada tahun 2021. Menjejaki varian SARS-CoV-2.
Berita Nasional. Diakses pada tahun 2021. Apakah varian Covid-19 dan bagaimana perbezaan Alpha, Beta dan Delta?
RNZ. Diakses pada tahun 2021. Covid-19: Pecahan varian yang dinamakan semula.