Kesihatan

Cara mempunyai kaki yang licin tanpa kapalan

, Jakarta - Cara membuat tapak kaki licin boleh dilakukan di salun atau di rumah. Bagi sesetengah orang, kaki kasar dapat mengurangkan keyakinan diri. Biasanya, kaki kasar disebabkan oleh kulit kering dan mengeras, yang menjadikan kulit di tapak kaki lebih tebal dan tumit retak. Kerana itu, sebilangan orang berusaha menjadikan tapak kaki yang pada mulanya kasar menjadi licin semula.

Untuk menjadikan kaki anda licin, anda tidak perlu bersusah payah pergi ke salun. Terdapat beberapa cara mudah yang boleh anda lakukan di rumah. Lihatlah beberapa petua di bawah, ayuh!

1. Gosokkan Kaki dengan Sabun

Salah satu cara mudah untuk kaki licin adalah menggosok kaki secara berkala semasa mandi. Anda boleh menggunakan sabun atau gosok semasa menggosok kaki, bersihkan di antara jari-jari kaki sehingga kaki menjadi benar-benar bersih. Lakukan secara berkala sekurang-kurangnya sekali seminggu untuk membuang sel kulit mati yang terkumpul di kaki.

2. Rendam Kaki di Air suam

Rendam kaki anda dalam air suam selama 5-10 minit 2-3 kali seminggu. Semasa merendam kaki, anda juga boleh menggosok telapak kaki dan tumit menggunakan batu apung untuk membuang sel kulit mati.

3. Gunakan pelindung matahari di Instep

Sebelum keluar dari rumah, jangan lupa menggunakannya pelindung matahari untuk melindungi kaki anda dari cahaya matahari. Dengan menggunakan secara berkala pelindung matahari, kulit kaki anda akan bebas dari bintik-bintik dan kelihatan lebih cerah sehingga kaki anda tetap licin.

4. Basuh Kaki dengan Sabun

Untuk memastikan kaki anda licin, jangan lupa mencuci kaki anda dengan sabun sebelum tidur dan setelah melakukan perjalanan dari luar rumah untuk menghilangkan bau dan kotoran. Kaki yang ditutup dengan kasut sepanjang hari boleh membuat kaki menjadi kering, yang boleh menyebabkan kaki menjadi retak dan kelihatan kusam.

5. Gunakan Losyen Sebelum tidur

Sama seperti wajah, kaki juga perlu dirawat dengan menggunakan losyen sebelum tidur. Bersihkan kaki terlebih dahulu dengan air suam, kemudian gunakan losyen yang mempunyai kandungan pelembap yang tinggi hingga ke telapak kaki. Gunakan dengan kerap setiap kali sebelum tidur pada waktu malam. Ini dilakukan untuk melembapkan kaki, mengembalikan keanjalan, dan menghaluskan kulit kaki sehingga kulit kaki anda tetap licin tanpa kapalan.

5. Potong Kuku Kuku

Sebagai tambahan kepada beberapa petua di atas, anda juga perlu memotong kuku kaki secara berkala. Bersihkan kotoran yang tersekat di kuku kaki, kemudian potong kuku lurus, dan elakkan memotong kuku terlalu pendek.

Sekiranya anda mempunyai keluhan dengan kaki, anda boleh bertanya kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Hubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual untuk meminta nasihat mengenai aduan yang anda hadapi kapan saja dan di mana sahaja.

Selain bertanya kepada doktor, anda juga dapat memeriksa kadar kolesterol, kadar gula darah, dan lain-lain melalui aplikasi tersebut . Ia mudah! Anda hanya memilih Makmal Perkhidmatan terdapat dalam aplikasi , kemudian tentukan tarikh dan tempat peperiksaan, maka kakitangan makmal akan datang menemui anda pada waktu yang ditentukan. Anda juga boleh membeli produk kesihatan dan vitamin yang anda perlukan . Anda tinggal sahaja pesanan melalui aplikasi , dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turunpermohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.