Kesihatan

Baka Anjing Sesuai untuk Kanak-kanak

“Memiliki anjing di rumah boleh menjadi sangat menyenangkan, terutama bagi keluarga yang sudah mempunyai anak. Bukan hanya membantu mengurangkan tekanan, kehadiran anjing dalam keluarga dapat menjadi teman bermain yang baik untuk bayi. Namun, ibu masih perlu mengetahui jenis anjing yang sesuai untuk dipelihara oleh anak-anak. "

Jakarta - Sebelum membuat anjing sebagai haiwan kesayangan, tentu ada banyak perkara yang perlu dipertimbangkan. Contohnya, jenis anjing dan jumlah tenaga yang dimiliki haiwan itu. Ibu juga perlu memperhatikan perangai dan keperibadian anjing, sama ada sesuai dengan kebiasaan keluarga di rumah.

Baka Anjing yang Betul untuk Kanak-kanak

Ibu perlu tahu bahawa setiap anjing mempunyai ciri tersendiri. Bukan hanya digabungkan dengan gaya hidup keluarga, anjing peliharaan juga perlu dilatih untuk dapat bersosial dengan setiap anggota keluarga di rumah. Sudah tentu, latihan ini dilakukan agar anjing dapat menjadi haiwan yang patuh dan tidak berkelakuan buruk. Inilah jenis anjing yang boleh dipertimbangkan oleh ibu untuk anak mereka:

  • Retriever Emas

Baka Golden Retriever mempunyai ciri-ciri baik, cerdas, yakin diri, dan tentunya penyayang. Bukan hanya itu, anjing dengan bulu emas ini juga sangat sabar, menjadikannya haiwan peliharaan yang tepat untuk kanak-kanak dan orang tua. Tenaga anjing yang satu ini juga boleh dikatakan tinggi sehingga dapat mengimbangi keaktifan bayi ketika bermain. Walaupun begitu, anda masih perlu memperhatikan masa dandanan supaya kesihatan bulu dijaga.

Baca juga: 9 Faedah Memelihara Anjing untuk Kesihatan Kanak-kanak

  • Beagle

Jenis anjing lain yang sesuai untuk anak-anak adalah Beagle. Anjing jenis ini cukup pintar dan mesra dengan ukuran badan yang tidak terlalu besar. Walaupun begitu, Beagles akan sering menyalak sehingga mereka cenderung untuk mengejutkan bayi. Ini bermaksud, ibu perlu memberi latihan yang betul agar anjing Beagle dapat mengawal bunyi gonggongan mereka di rumah.

  • Labrador

Selain Golden Retriever, Labrador juga merupakan baka anjing peliharaan yang cukup terkenal. Anjing yang satu ini sangat penyayang, melindungi, boleh dipercayai, dan suka bermain. Anjing ini juga pintar dan senang dilatih dan suka bersenam, terutama berenang. Oleh itu, pastikan ibu menyediakan banyak ruang untuk dia bermain dan berlari, OK!

  • Tanah Baru

Pada pandangan pertama, anjing Newfoundland kelihatan menakutkan, bukan? Namun, siapa sangka bahawa anjing ini dianggap sebagai salah satu anjing pintar terbaik di dunia. Terutama dengan sifat penyayang, lembut, dan pelindung terhadap anak-anak.

Anjing jenis Newfoundland sangat sesuai untuk keluarga yang mempunyai tempat tinggal yang cukup besar. Ibu dapat melatih dan memberikan tugas kepadanya. Namun, anjing ini boleh dikatakan sering meneteskan air liur sehingga tersebar di lantai, baka anjing ini tidak digalakkan tinggal di halaman atau di luar rumah.

Baca juga: 5 Tanda Anjing Peliharaan Anda Mempunyai Alergi

  • Setting Ireland

Mempunyai anjing yang suka bermain dengan anak tentu akan meringankan tugas ibu, bukan? Mungkin anda boleh mempertimbangkan untuk mendapatkan Setter Ireland. Baka anjing ini diketahui mempunyai watak yang ceria, ceria, suka bermain dengan anak-anak, dan suka bersama keluarga. Jadi, pasti anjing jenis ini adalah pilihan anjing peliharaan yang tepat.

  • Vizsla

Sekiranya ahli keluarga cenderung mempunyai watak yang bertenaga dan aktif, mendapatkan anjing Vizsla mungkin merupakan pilihan yang tepat. Anjing yang satu ini dilahirkan dengan watak setia kepada manusia, penyayang, dan lemah lembut. Berlatih dengan cara yang betul akan menjadikan anjing Vizsla sangat pintar dan patuh. Hubungan erat dengan ahli keluarga juga dapat menjadikan anjing ini sangat mudah dan cepat mempelajari perkara baru.

Baca juga: Bagaimana Mengetahui Anjing Peliharaan Anda Sakit

Itulah beberapa jenis anjing yang sesuai untuk dipelihara oleh kanak-kanak. Sentiasa pastikan anjing peliharaan dalam keadaan sihat, ya, puan. Sekiranya terdapat tanda-tanda yang tidak biasa, seperti penurunan selera makan atau anjing tidak aktif seperti biasa, ibu boleh meminta doktor haiwan bagaimana menyelesaikannya. Sekarang, lebih mudah menggunakan aplikasinya , ibu, jadi pastikan anda mempunyai muat turunpermohonan di telefon ibu, ya!

Rujukan:

PetMD. Diakses pada tahun 2021. 10 Anjing Terbaik untuk Kanak-kanak dan Keluarga.

Pengemasan yang Baik. Diakses pada tahun 2021. 20 Anjing Terbaik untuk Kanak-kanak dan Keluarga untuk Mengadopsi Lurus.

Kelab Kennel Amerika. Diakses pada tahun 2021. Baka Anjing Terbaik untuk Kanak-kanak.

Haiwan Peliharaan Spruce. Diakses pada tahun 2021. Keturunan Anjing Terbaik untuk Kanak-kanak dan Keluarga.