Kesihatan

Sukan Tanpa Peralatan? Cubalah 4 Langkah Berat Badan Ini

, Jakarta - Kebanyakan orang berpendapat bahawa sukan yang menggunakan alat dapat membina otot dan melancarkan badan dengan lebih cepat. Walaupun terdapat banyak latihan tanpa alat yang juga dapat membantu anda mendapatkan tubuh yang anda inginkan.

Salah satunya ialah latihan berat badan . Walaupun ia adalah jenis latihan berat badan, ia unik latihan berat badan dilakukan tanpa penggunaan alat. Anda hanya menggunakan berat badan anda sendiri sebagai beban. Ingin tahu apa latihan berat badan ? Ayuh, lihat penjelasan lebih lanjut di sini, ya.

Apabila anda mendengar istilah "latihan berat badan", anda mungkin akan segera membayangkan pergerakan yang sukar dan meletihkan. Sebenarnya, pergerakan latihan berat badan ia tidak sesukar yang anda fikirkan, malah ada yang mungkin anda sudah tahu, seperti duduk, jongkok, tolak naik , dan tarik ke atas . Tidak kurang berkesan dengan latihan berat badan, bersenam berat badan juga mempunyai sejumlah faedah:

1. Membolehkan Anda Melatih Lebih Lama

Bagi anda yang rajin bersenam di Gim Dengan tujuan membina otot, anda mungkin sudah terbiasa dengan kesakitan yang timbul akibat mengangkat beban. Walau bagaimanapun, rasa sakit juga sering membuat anda tidak dapat bersenam lebih lama di rumah Gim . Baiklah, dengan latihan berat badan , anda akan dapat berlatih lebih lama kerana kaedah senaman ini menggunakan pergerakan yang lebih semula jadi sehingga dapat mengurangkan tekanan pada sendi badan anda.

2. Latih Lebih Banyak Kumpulan Otot

Pergerakan berat badan biasanya melibatkan beberapa kumpulan otot sekaligus. Contohnya pergerakan akhbar bangku Otot yang terlibat adalah otot dada, bahu dan trisep. Semasa pergerakan tolakan melatih otot dada, bahu dan trisep pada masa yang sama. Oleh itu, dengan melakukan latihan berat badan , anda dapat mengetatkan dan melangsingkan beberapa bahagian badan anda sekaligus.

Baca juga: Lakukan Pergerakan Ini untuk Mengecilkan Lengan

Selain itu, kerana tidak menggunakan alat, jadi anda dapat melakukan latihan berat badan di mana sahaja. Berikut adalah 4 pergerakan senaman berat badan apa yang anda boleh cuba:

  • Papan

Pergerakan ini berguna untuk melatih kekuatan dan mengencangkan otot perut. Caranya adalah dengan terlebih dahulu mengambil kedudukan seperti yang anda lakukan tolakan . Bengkokkan siku 90 darjah dan rasakan berat badan anda bergantung pada lengan bawah. Pastikan siku anda berada tepat di bawah bahu anda dan badan anda membentuk garis lurus dari kepala hingga kaki. Kemudian pegang kedudukan ini selama yang anda boleh. Sekiranya anda boleh, lakukan papan selama dua minit. Walau bagaimanapun, untuk pemula, hanya 30 saat sudah cukup.

Baca juga: Variasi Pergerakan Papan untuk Perut Yang Rata

  • Paru-paru

Nah, jika gerakan yang satu ini berguna untuk menegangkan otot paha dan punggung. Terdapat beberapa variasi paru-paru dan cara melakukannya juga cukup mudah. Contohnya, seperti paru-paru ke hadapan, anda hanya perlu melangkah satu kaki ke hadapan, kemudian bengkokkan lutut, kemudian kembali ke kedudukan semula. Tetapi ingat, cubalah menjaga tubuh anda selurus mungkin ketika melakukan lunges agar tekanan di punggung anda tidak terlalu besar.

Baca juga: 6 Jenis Paru-Paru Yang Membuat Paha Ketat

  • Tolak Push up

Pergerakan tolak push up dapat melatih otot-otot dada dan trisep supaya lebih ketat. Kedudukan dan pergerakannya sama seperti tolak naik secara amnya, tetapi bezanya, anda perlu meletakkan hujung jari kaki di tempat yang sedikit lebih tinggi seperti di bangku, sambil meletakkan tangan di lantai. Letakkan kedua tangan sedikit di luar bahu, kemudian lakukan pergerakan tolak naik seperti biasa.

  • Mencangkung

Pergerakan berat badan Perkara seterusnya yang boleh anda cuba ialah jongkok yang sangat baik untuk melatih badan bawah anda, terutama pantat. Caranya sangat mudah, pertama berdiri dengan kaki selebar bahu, kemudian hulurkan tangan di hadapan anda. Kemudian perlahan-lahan tekuk lutut anda, turunkan pelvis anda serendah mungkin dan tolak punggung anda seolah-olah anda sedang duduk. Cuba jangan meletakkan lutut ke depan daripada jari kaki. Ulangi pergerakan ini 8-10 kali dengan perlahan. Semakin rendah kedudukan pelvis ketika setinggan , maka pantat akan menjadi lebih ketat.

Lakukan 4 pergerakan di atas secara berkala untuk mendapatkan bentuk badan yang cantik. Anda juga boleh membeli produk kesihatan dan vitamin di , kamu tahu. Jangan repot-repot pergi ke farmasi, tinggal saja pesanan Cukup melalui aplikasi dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.