Kesihatan

Adakah Anda Memerlukan Pemeriksaan Panorama sebelum Pengambilan Gigi?

, Jakarta - Panoramic adalah prosedur pencitraan menggunakan sinar-X dalam dos kecil. Berbeza dengan sinar-X pada umumnya, panorama adalah sinar-X yang mensasarkan bahagian dalam mulut. Melalui pandangan panorama, doktor dapat mengenal pasti masalah dari gambaran keseluruhan mulut yang dihasilkan oleh pandangan panorama. Panoramic sering digunakan untuk merancang rawatan gigi palsu, pendakap gigi, pengekstrakan dan implan.

Baca juga: Ini adalah Kelebihan Pemeriksaan Pergigian dengan Panorama

Prosedur ini tidak memerlukan persiapan khas. Walau bagaimanapun, panorama masih tidak digalakkan untuk wanita hamil. Sebelum melakukan prosedur panorama, anda harus menanggalkan perhiasan, cermin mata, atau benda logam yang melekat pada badan anda kerana boleh mengganggu gambar sinar-x. Sebelum prosedur dimulakan, anda diminta memakai apron plumbum untuk melindungi tubuh anda dari pendedahan radiasi.

Mengenal Peperiksaan Panorama

Radiografi panoramik, juga dikenali sebagai sinar-x panorama, adalah sinar-x gigi dua dimensi yang menangkap seluruh mulut dalam satu gambar, termasuk gigi, rahang atas dan bawah, struktur dan tisu sekitarnya. Rahang adalah struktur melengkung yang serupa dengan tapal kuda. Gambar panorama yang dihasilkan akan rata dari struktur melengkung. Biasanya, prosedur ini memberikan lebih banyak butiran mengenai tulang dan gigi.

X-ray panorama adalah pemeriksaan biasa yang dilakukan oleh doktor gigi dan pakar bedah mulut. Ia meliputi kawasan yang lebih luas daripada sinar-x intraoral konvensional. Panoramic memberikan maklumat mengenai sinus rahang atas, kedudukan gigi dan kelainan tulang yang lain. Sama ada anda perlu melakukan panorama sebelum pengambilan gigi bergantung pada keadaan gigi anda. Sekiranya anda terkena gigi, termasuk gigi bijaksana, doktor anda mungkin akan melihat panorama terlebih dahulu.

Baca juga: Bolehkah Wanita Hamil Mengikuti Pemeriksaan Panorama?

Walau bagaimanapun, pemeriksaan panorama tidak memberikan maklumat yang tepat dan terperinci mengenai gigi individu atau tisu lembut. Prosedur ini secara amnya digunakan sebagai penilaian awal tulang dan gigi. Sinar-x panorama kadang-kadang menghasilkan gambar yang sedikit kabur, sehingga ukuran gigi dan rahang yang kurang tepat. Sekiranya doktor gigi atau pakar bedah memerlukan lebih banyak maklumat, imbasan CT atau MRI mungkin dilakukan.

Sekiranya anda mempunyai masalah dengan gigi, berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul. Agar anda tidak perlu menunggu giliran untuk berjumpa doktor terlalu lama, buat janji temu dengan doktor melalui aplikasi . Masa lalu , anda boleh memilih doktor yang anda perlukan dan mengetahui anggaran masa berjumpa doktor.

Bagaimana Panorama Berfungsi?

Panorama serupa dengan sinar-X secara umum dengan bantuan sinar-X. sinar-X adalah bentuk sinaran seperti cahaya atau gelombang radio yang dapat melewati kebanyakan objek, termasuk badan. Setelah ditujukan dengan teliti pada bahagian tubuh yang diperiksa, mesin sinar-x menghasilkan pancaran radiasi kecil yang melewati badan untuk merakam gambar ke filem atau pengesan khas.

Semasa pemeriksaan sinar-x panoramik, tiub sinar-x berputar dalam separuh bulatan di sekitar kepala pesakit. Ia akan berpusing bermula dari satu sisi rahang dan berakhir di sisi lain. Sebilangan besar gambar yang dihasilkan adalah fail digital yang boleh disimpan secara elektronik. Gambar yang disimpan ini mudah diakses untuk mengenal pasti penyakit.

Baca juga: Manfaat Gigi Panoramik untuk Rawatan Ortodontik (Pendakap)

Format digital juga membolehkan doktor gigi menyesuaikan dan mengubah kontras, kecerahan dan kegelapan untuk menjadikan gambar kelihatan lebih jelas. Namun, gambar pada filem itu sendiri tidak dapat disesuaikan atau diubah.

Rujukan:
Maklumat Radiologi. Diakses pada tahun 2019. X-ray Gigi Panorama.
Garis Kesihatan. Diakses 2019. X-Sental Pergigian.