Kesihatan

Artritis Tidak Boleh Diubati, Apa Yang Perlu Saya Lakukan?

, Jakarta - Artritis atau artritis bengkak dan nyeri pada satu atau lebih sendi. Gejala utama artritis adalah sakit sendi dan kekejangan, yang biasanya bertambah buruk seiring bertambahnya usia. Jenis artritis yang paling biasa adalah osteoartritis dan artritis reumatoid.

Artritis malangnya tidak mudah dirawat. Rawatan juga akan difokuskan pada usaha melegakan gejala dan memperbaiki fungsi sendi. Seseorang mungkin perlu mencuba beberapa rawatan yang berbeza, atau kombinasi rawatan, sebelum menentukan rawatan mana yang terbaik.

Baca juga: 4 Pemeriksaan untuk Mengesan Artritis

Cara Merawat Artritis

Terdapat beberapa langkah yang boleh diambil untuk merawat arthritis, termasuk:

Pentadbiran Dadah

Ubat yang digunakan untuk merawat arthritis berbeza bergantung pada jenis arthritis. Ubat arthritis yang biasa digunakan termasuk:

  • Ubat penahan sakit. Ubat ini membantu mengurangkan rasa sakit, tetapi tidak memberi kesan pada keradangan. Jenis ubat bebas yang boleh dimakan adalah acetaminophen. Untuk kesakitan yang lebih teruk, opioid mungkin diresepkan, seperti tramadol, oxycodone, atau hidrokodon.
  • Ubat Anti-Radang Nonsteroid. Ubat ini akan mengurangkan kesakitan dan keradangan. Jenis ubat ini, misalnya, ibuprofen dan naproxen. Sementara itu, beberapa jenis ubat ini juga hanya boleh didapati dengan preskripsi. Kerana berpotensi merengsakan perut jika sering dikonsumsi, ubat jenis ini juga tersedia dalam bentuk krim atau gel yang boleh digunakan pada sendi.
  • Pengimbang. Beberapa krim dan salap mengandungi mentol atau capsaicin, bahan di sebalik lada panas. Memohon krim ini ke kulit pada sendi yang menyakitkan boleh mengganggu penghantaran isyarat sakit dari sendi itu sendiri.
  • Penyakit Ubat Antirheumatik Mengubah. Ubat ini sering digunakan untuk merawat artritis reumatoid, kerana ia berfungsi dengan memperlambat atau menghentikan sistem kekebalan tubuh menyerang sendi.
  • Pengubah Tindak Balas Biologi. Biasanya, ia digunakan bersama dengan ubat antirheumatik yang mengubah penyakit. Pengubah tindak balas biologi adalah ubat rekayasa genetik yang mensasarkan pelbagai molekul protein yang terlibat dalam tindak balas imun.
  • Kortikosteroid. Kelas ubat ini, yang merangkumi prednisone dan kortison, mengurangkan keradangan dan menekan sistem imun. Kortikosteroid boleh diambil melalui mulut atau disuntik terus ke sendi yang sakit.

Baca juga: Cara Membezakan Kesakitan Kerana Artritis dan Gout

Terapi

Terapi fizikal dapat menolong beberapa jenis artritis. Senaman dapat meningkatkan pergerakan anda dan menguatkan otot di sekitar sendi anda. Dalam beberapa kes, serpihan atau pendakap juga mungkin diperlukan.

Operasi

Sekiranya langkah-langkah konservatif tidak membantu, doktor anda mungkin mencadangkan pembedahan, seperti:

  • Pembaikan Sendi. Dalam beberapa kes, permukaan sendi dapat dilancarkan atau diselaraskan untuk mengurangkan rasa sakit dan meningkatkan fungsi. Jenis prosedur ini sering dapat dilakukan secara arthroscopically atau melalui sayatan kecil pada sendi.
  • Penggantian Sendi. Prosedur ini membuang sendi yang rosak dan menggantikannya dengan sendi buatan. Sendi yang paling kerap diganti adalah pinggul dan lutut.
  • Gabungan Sendi. Prosedur ini lebih kerap digunakan untuk sendi yang lebih kecil, seperti di pergelangan tangan, pergelangan kaki, dan jari. Ia mengeluarkan hujung dua tulang pada sendi dan kemudian mengunci ujungnya bersama-sama sehingga sembuh menjadi satu unit kaku.

Baca juga: Bukan Hanya Ibu Bapa, Orang Muda Juga Boleh Menghidap Artritis

Itulah beberapa jenis rawatan yang boleh dilakukan untuk merawat arthritis. Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai rawatan arthritis yang anda atau ahli keluarga anda alami, jangan ragu untuk berbincang dengan doktor anda di . Doktor akan sentiasa bersedia untuk menjawab sebarang pertanyaan anda. Apa tunggu lagi, gunakannya telefon pintar -mu sekarang untuk berhubung dengan doktor hanya di !

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Artritis.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Artritis.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Artritis.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found