Kesihatan

5 Cara Merawat Rambut Pendek Tidak Mudah Pincang

, Jakarta - Ada banyak sebab mengapa sebilangan orang memilih untuk berambut pendek. Selain pemeliharaan yang lebih mudah dan ringkas, rambut pendek juga tidak menjadikan anda panas seperti rambut panjang.

Namun, itu tidak bermaksud rambut pendek bebas dari masalah sama sekali. Sekiranya tidak dirawat dengan baik, peluh dan minyak yang berlebihan dari kulit kepala dapat menjadikan rambut pendek lemas dengan mudah! Oleh itu, pertimbangkan petua berikut untuk merawat rambut pendek agar tidak lemas.

1. Gunakan Syampu Meningkatkan Kelantangan

Langkah pertama yang penting untuk merawat rambut pendek agar tidak lemas adalah memilih syampu yang betul. Pilih syampu dengan keterangan yang meningkatkan kelantangan ( kelantangan ) jika anda mempunyai jenis rambut yang cenderung berminyak atau mudah lemas. Syampu jenis ini direka khas untuk mengawal minyak berlebihan dan menjadikan rambut anda melenting.

Baca juga: 3 Petua Memilih Syampu Mengikut Jenis Rambut

2. Elakkan Memakai Perapi pada Kulit Kepala

Selain menggunakan syampu yang betul, melembapkan rambut pendek dengan perapi juga penting sebagai penjagaan rambut asas agar tidak lemas. Elakkan menggunakan perapi dari kulit kepala, kerana rambut akan kelihatan berminyak dan lemas dalam beberapa jam. Sebaliknya, gunakan perapi dari bahagian tengah hingga hujung rambut anda selepas setiap syampu.

3.Jangan Menggunakan terlalu banyak Produk Gaya Rambut

Salah satu kesalahan yang banyak dilakukan oleh orang ketika berusaha mengatasi rambut lemas adalah dengan menggunakan terlalu banyak produk. Anda mungkin tergoda untuk banyak menyemprotkan mousse dan semburan rambut untuk menambahkan kelantangan pada rambut.

Walau bagaimanapun, rambut pendek tidak memerlukan produk penggayaan sebanyak rambut panjang. Selain itu, menggunakan terlalu banyak produk gaya hanya akan menumpuk dan membebankan rambut pendek anda, sehingga kelihatan lemas.

Tidak mengapa jika anda ingin menggunakan produk gaya untuk menjadikan rambut pendek anda bertambah lebat dan penuh, tetapi gunakan saja mousse dan rambut ole selebar kuku.

Baca juga: Kesalahan Umum dalam Penjagaan Rambut

4. Biarkan Rambut Kering Secara Semula Jadi

Kelebihan lain dari rambut pendek adalah mudah kering. Jadi, rambut pendek sebenarnya tidak perlu dikeringkan dengan menggunakan pengering rambut , terutamanya jika rambut anda mudah berminyak. Jenis rambut berminyak biasanya cenderung rapuh, jadi semakin kering rambut semakin baik pengering rambut lebih baik.

Oleh itu, agar rambut pendek anda tidak mudah lemas, biarkan rambut anda kering secara semula jadi atau gunakan pengering udara (pengering rambut yang tidak dipanaskan). Sekiranya anda mahu menggunakan pengering rambut , pastikan anda memasangnya dengan api kecil.

5. Jangan Seringkan Rambut Anda Selalunya

Rambut pendek juga tidak perlu disisir sekerap rambut panjang. Selain itu, alih-alih menggunakan sisir, anda harus menyikat rambut pendek menggunakan jari anda.

Sapphire Lewis dari Bleach London mendedahkan bahawa menyikat rambut pendek menggunakan jari anda sudah cukup untuk membentuk dan menggayakannya. Untuk menggayakan rambut pendek agar kelihatan lebih gebu dan penuh, anda boleh menggunakan jari untuk mengangkat rambut atau mengembang.

Tetapi ingat, elakkan kerap menyentuh atau memperbaiki rambut pendek anda semasa dalam perjalanan. Sebabnya, tangan anda mungkin tercemar oleh bakteria tanpa anda sedari dan sering menyentuh rambut anda bukan sahaja boleh menjadikan rambut anda berminyak tetapi juga kotor. Simpan sisir di dalam beg anda supaya anda dapat menggunakannya untuk menyisir rambut dan bukannya menggunakan jari anda.

Baca juga: Ingin mempunyai rambut tebal? Cubalah 5 Petua Ini

Nah, itulah cara merawat rambut pendek agar tidak lemas. Sekiranya anda ingin membeli produk penjagaan rambut untuk rambut lemas, gunakan saja aplikasinya . Tanpa meninggalkan rumah, anda boleh membeli produk kecantikan yang anda perlukan dengan membuat pesanan melalui aplikasi dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun Aplikasi ini kini juga terdapat di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Rambut Semua Perkara. Diakses pada tahun 2021. Rambut Pincang? 7 Petua Mengubah Kehidupan untuk Menambah Badan & Kelantangan.
Diri. Diakses pada tahun 2021. 17 Trik Gaya Wanita dengan Rambut Halus dan Ramping Perlu Tahu.
stylist. Diakses pada tahun 2021. Peraturan emas untuk merawat rambut pendek, dari bob panjang hingga tanaman pixie