Kesihatan

4 Fakta mengenai Penyakit Hati

, Jakarta - Makan makanan yang sihat tentunya mempunyai banyak manfaat kesihatan, salah satunya adalah menjaga kesihatan hati. Penyakit hati atau juga dikenali sebagai penyakit hati adalah penyakit yang disebabkan oleh pelbagai faktor yang boleh merosakkan fungsi hati. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, kerosakan hati dapat mengakibatkan kecederaan tisu yang menyebabkan kegagalan hati. Keadaan ini sebenarnya cukup berbahaya dan boleh mengancam nyawa seseorang.

Banyak faktor boleh menyebabkan penyakit hati atau penyakit hati. Sebahagian daripadanya adalah gaya hidup yang tidak sihat, virus yang dapat menjangkiti hati, gangguan sistem imun, dan genetik.

Untuk mengetahui rawatan yang lebih sesuai, anda harus mengetahui beberapa fakta mengenai penyakit hati ini.

1. Penyakit Hati Boleh Menyebabkan Komplikasi Penyakit

Penyakit hati atau penyakit hati sebenarnya boleh menyebabkan komplikasi penyakit lain di dalam badan anda. Apabila hati anda mula gagal berfungsi dengan baik, tentu organ lain akan terjejas. Sekiranya penyakit ini tidak diatasi dengan segera, ia akan membahayakan badan anda.

Kegagalan buah pinggang adalah salah satu komplikasi yang mungkin timbul akibat penyakit hati atau hati. Apabila fungsi hati tidak berfungsi dengan baik, buah pinggang akan bekerja lebih keras dan sukar untuk menguruskan penyaringan toksin di dalam badan. Bukan itu sahaja, anda juga lebih mudah dijangkiti. Terutama jangkitan saluran pernafasan dan saluran kencing.

2. Gaya Hidup Sihat Akan Menjaga Kesihatan Hati

Seperti organ badan yang lain, anda juga perlu menjaga kesihatan hati atau hati anda. Elakkan tabiat buruk yang boleh menyebabkan penurunan kualiti hati anda. Hentikan tabiat buruk seperti merokok atau minum alkohol untuk menjaga kesihatan hati anda. Lakukan gaya hidup sihat, seperti bersenam secara teratur dan juga makan makanan yang sihat.

Guru Besar dari E meritus Perubatan Dalaman di University of Chicago , Timothy T. Nostrant, MD, mengatakan bahawa makanan yang mengandungi banyak nutrien sebenarnya sangat baik untuk kesihatan hati anda. Elakkan makanan yang mengandungi banyak bahan pengawet. Pengawet dapat menurunkan fungsi hati anda.

3. Mengekalkan Berat Badan Dapat Mengelakkan Penyakit Hati

Terdapat banyak cara yang boleh anda lakukan untuk mencegah penyakit hati. Salah satu cara adalah dengan mengekalkan berat badan anda. Obesiti sebenarnya boleh membuat anda menderita penyakit hati atau penyakit hati. Kandungan lemak tinggi dalam badan anda akan menjadikan fungsi hati anda menurun. Tidak ada salahnya mengawal berat badan anda secara berkala.

4. Penyakit hati dapat dicegah dengan beberapa ubat semula jadi

Selain menjalani gaya hidup yang sihat, anda juga dapat mengambil beberapa rempah semula jadi yang dapat mencegah anda dari penyakit hati. Sebahagian daripadanya adalah temulawak dan gotu kola. Temulawak adalah sejenis tumbuhan rimpang yang mempunyai kurkumin di dalamnya. Bahan aktif kurkumin berkhasiat sebagai anti-inflamasi dan anti-hepatotoksik untuk menjaga hati yang sihat dari peradangan. Sedangkan gotu kola adalah salah satu jenis tanaman ubat yang dapat meningkatkan penguatan dan pembaikan sel hati kerana mempunyai zat asiaticoside di dalamnya.

Jangan lupa minum air secukupnya untuk badan anda setiap hari. Sekiranya anda mempunyai aduan mengenai kesihatan, anda boleh menggunakan aplikasi tersebut untuk bertanya kepada doktor secara langsung. Dengan menggunakan ciri Hubungi Doktor anda boleh menggunakan Suara / Video panggil atau Berbual untuk mendapatkan jawapan langsung dari doktor pakar. Ayuh, muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!

Baca juga:

  • Sirosis atau Hepatitis? Ketahui Perbezaannya!
  • Ascites, Keadaan Akibat Penyakit Hati Yang Membuat Perut Buncit
  • 4 Penyakit yang Sering Berlaku pada Organ Hati