Kesihatan

Mengenal Alopecia Muka pada Kucing Dewasa

, Jakarta - Ada berbagai masalah yang dapat menghantui rambut atau bulu kucing peliharaan anda, salah satunya adalah keguguran rambut. Nah, terdapat beberapa jenis keguguran rambut pada kucing, salah satunya adalah alopecia wajah pada kucing dewasa.

Masih tidak kenal dengan syarat yang satu ini? Alopecia wajah pada kucing dewasa menipis atau keguguran rambut di kawasan tertentu. Kucing dewasa yang mengalami keadaan ini mengalami penipisan rambut di bahagian atas mata dan telinga.

Baca juga: Inilah sebab mengapa haiwan kesayangan anda mesti diberi vaksin

Bukan Keabnormalan

Kehilangan rambut pada kucing sebenarnya agak normal, termasuk keguguran rambut alopecia wajah (keguguran rambut muka). Alopecia wajah pada kucing dewasa adalah keguguran rambut yang berlaku di antara mata dan telinga. Keadaan ini yang dapat dialami oleh kucing jantan dan betina, umumnya dialami oleh kucing dengan rambut pendek atau rambut.

Perkara yang perlu dititikberatkan, alopecia wajah pada kucing dewasa bukanlah gangguan perubatan atau penyakit. Sama seperti manusia yang mengalami keguguran rambut, alopecia wajah adalah proses penuaan yang agak normal.

Pada dasarnya, anak kucing mempunyai ketumpatan rambut atau bulu yang sama di seluruh badan mereka. Namun, seiring bertambahnya usia, rambut di kawasan tertentu boleh menjadi tipis atau gugur. Nah, untuk kes alopecia wajah, biasanya terjadi ketika kucing berusia 14 hingga 20 bulan, dan berlanjutan sehingga mereka berumur sekitar 3 tahun.

Dalam beberapa kes, kehilangan di kawasan mata dan telinga juga boleh disebabkan oleh faktor genetik. Beberapa kucing yang terdedah kepada keadaan ini termasuk orang Siam, Burma, Birman & Devon Rex.

Sekiranya kucing kesayangan anda mengalami keadaan ini tanpa luka, calar, atau luka, anda tidak perlu risau. Namun, bagi anda yang merasa cemas, minta doktor haiwan terdekat untuk mengetahui penyebabnya.

Baca juga : 4 Petua Memilih Haiwan Peliharaan untuk Kanak-kanak

Bolehkah Ia Berlaku pada Anak Kucing?

Walaupun alopecia wajah biasa terjadi pada kucing dewasa, dalam kes yang jarang berlaku, keadaan ini dapat dialami oleh kucing anak kucing atau anak kucing. Namun, jika anak kucing anda mengalami keguguran rambut yang teruk di kawasan berhampiran mata atau telinga, anda mungkin perlu risau.

Sebabnya, mungkin di atas menunjukkan masalah dengan anak kucing kegemaran anda. Contohnya jangkitan, serangan kulat, atau alahan. Ingat, pada dasarnya rambut anak kucing akan terus tumbuh seiring bertambahnya usia. Oleh itu, sekiranya anak kucing Sekiranya anda mengalami keadaan sebaliknya, segera bawa anak kucing itu ke doktor haiwan terdekat.

Baca juga: Cara merawat kucing peliharaan sehingga tidak mendapat toksoplasmosis

Nah, berikut adalah keadaan yang boleh menyebabkan alopecia wajah atau jenis keguguran rambut lain pada anak kucing dan kucing dewasa.

1. Alahan

Alahan adalah penyebab utama keguguran rambut pada kucing. Sama seperti manusia, kucing juga boleh alergi terhadap makanan, gigitan serangga, ubat-ubatan, habuk, atau debunga.

Untuk menghilangkan rasa gatal, mereka akan menjilat bulu sehingga terdapat bintik-bintik botak ( bintik botak ). Menyembuhkan alergi kucing tidak begitu sukar, tetapi anda mungkin harus memberikannya ubat sepanjang hayat mereka.

2.Parasit

Kutu dan tungau dapat membuat kucing menggaru dan menjilat bulunya, menyebabkan bintik-bintik botak, atau bahkan luka. Keadaan ini boleh menyebabkan keguguran rambut.

3. Tekanan dan kebimbangan

Tekanan pada kucing boleh membuat mereka menjilat dan menggaru rambut dan badan mereka secara obsesif. Nah, inilah yang mencetuskan keguguran rambut. Doktor haiwan menyebutnya sebagai " alopecia psikogenik ”.

Itulah yang perlu difahami mengenai alopecia wajah pada kucing. Sekiranya kucing anda menunjukkan gejala yang tidak biasa, segera tanyakan kepada doktor haiwan melalui aplikasi tersebut . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?

Rujukan:
FETCH oleh Web MD. Diakses pada tahun 2020. Mengapa Kucing Kehilangan Rambut?
Bekalan Haiwan Petco. Diakses pada tahun 2020. Alopecia Muka (Rambut Gugur) pada Kucing
Pro Plan Indonesia. Diakses pada tahun 2020. Rambut Gugur Mata & Telinga Atas | Pro Plan Indonesia
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found