Kesihatan

Kenali Gejala dan Punca Kanak-kanak yang Terkena Virus Rubella

Jakarta - Rubella, atau campak Jerman, adalah jangkitan virus yang menyebabkan ruam pada badan. Selain ruam, orang dengan rubella juga biasanya mengalami demam dan kelenjar getah bening yang bengkak. Jangkitan virus ini disebarkan dari orang ke orang melalui kontak langsung dengan titisan dari bersin atau batuk dari orang yang dijangkiti. Kerana penularannya yang cepat, ibu perlu mengetahui simptom virus rubella pada anak-anak.

Campak Jerman adalah jangkitan ringan yang dapat sembuh dalam seminggu, walaupun tanpa rawatan. Walau bagaimanapun, gangguan kesihatan ini boleh menjadi serius jika menyerang wanita hamil, kerana memicu terjadinya sindrom rubella kongenital pada janin di rahim. Sindrom ini boleh mengganggu perkembangan janin dan menyebabkan kecacatan kelahiran yang serius, seperti kecacatan jantung, pekak, dan juga kerosakan otak.

Gejala Virus Rubella pada Kanak-kanak

Gejala virus rubella pada kanak-kanak sangat ringan, sehingga cenderung sukar dikenali. Apabila gejala ini muncul, mereka muncul dalam masa dua hingga tiga minggu setelah terdedah kepada virus awal.

Gejala berlangsung dari tiga hingga tujuh hari, seperti:

  • Ruam merah jambu atau merah yang bermula di wajah dan kemudian merebak ke seluruh badan.

  • Demam ringan.

  • Pembengkakan kelenjar getah bening, juga terasa lembut pada sentuhan.

  • Sakit kepala dan sakit otot.

  • Mata memerah.

Walaupun gejala ini tidak serius, ibu masih perlu memeriksa keadaan kesihatan bayi kepada doktor. Dalam kes yang jarang berlaku, campak Jerman menyebabkan jangkitan telinga dan pembengkakan otak. Komplikasi ini biasanya bermula dengan gejala seperti sakit kepala yang berterusan, sakit telinga, dan leher yang kaku.

Langkah pencegahan

Sebagai tambahan kepada anak-anak, wanita hamil sangat rentan terhadap rubella, jadi vaksin diperlukan untuk mencegah penularan penyakit ini. Vaksin rubella diberikan kepada anak-anak ketika mereka berusia antara 12 dan 15 bulan, dan sekali lagi ketika bayi berusia antara empat dan enam tahun.

Sementara untuk wanita hamil, penting untuk melakukan ujian darah terlebih dahulu untuk mengesan kehadiran virus ini atau tidak di dalam badan.

Vaksinasi ini disyorkan untuk pelajar, orang yang menjadi anggota tentera, pengamal kesihatan dan jururawat, pendatang baru, dan orang yang banyak berinteraksi dengan anak-anak. Vaksinasi rutin disyorkan untuk semua ibu yang rentan dan berisiko tinggi selepas melahirkan.

Biasanya, kanak-kanak itu mungkin demam setelah diberi vaksin yang berlangsung selama beberapa hari. Ibu dapat menantinya dengan memberikan pengambilan air yang mencukupi sehingga kepanasan badannya segera turun dan menghalangnya daripada mengalami dehidrasi. Anda boleh memberi parasetamol, tetapi tidak untuk jangka masa yang panjang.

Menyedari gejala-gejala virus rubella pada anak-anak adalah penting agar ibu dapat segera mengambil langkah pencegahan agar tidak menimbulkan komplikasi serius. Ibu boleh bertanya kepada doktor mengenai rubella dan simptomnya melalui perkhidmatan Ask a Doctor dalam aplikasi . Mudah, ibu hanya perlukan muat turun permohonan di telefon anda melalui App Store dan Play Store, daftar, dan gunakan segera untuk meminta doktor, membeli ubat, atau menjalani pemeriksaan makmal.

Baca juga:

  • Jangan salah, ini adalah perbezaan antara rubella dan campak
  • 8 Tanda Anak Anda Mempunyai Rubella
  • Selalunya Keliru, Inilah Perbezaan antara Roseola, Campak, dan Rubella