Kesihatan

Perlu Tahu, Faktor Risiko Mata Ikan

. Jakarta - Mata ikan adalah penebalan kulit kerana geseran dan tekanan yang berlaku secara berterusan. Keadaan mata ikan juga dapat dialami di mana-mana bahagian badan yang sering mengalami geseran, tetapi umumnya mata ikan terjadi pada jari, jari kaki, dan tangan.Baca juga : Bukan Hanya Penebalan Kulit, Ini adalah 4 Gejala Mata Ikan

Mata ikan biasanya mudah dilihat kerana mempunyai bentuk bulat yang mempunyai pusat yang mengeras dan dikelilingi oleh kulit yang merah atau meradang. Bukan hanya dapat mengurangkan keselesaan melakukan aktiviti harian, keadaan yang dibiarkan terdedah kepada geseran dapat memicu luka yang dapat menyebabkan jangkitan.

Tidak ada yang salah, kenal pasti beberapa faktor risiko mata ikan sehingga anda dapat mengambil langkah berjaga-jaga yang baik. Ayuh, lihat lebih lanjut mengenai penyakit mata ikan, di sini!

Gejala Mata Ikan

Mata ikan adalah keadaan penebalan pada satu bahagian kulit yang menunjukkan keadaan semula jadi ketika kulit melindungi dirinya dari geseran atau tekanan berulang. Biasanya, keadaan ini tidak berbahaya, tetapi penampilan mata ikan membuat sebilangan penderita merasa tidak selesa, mulai dari keadaan estetik hingga aktiviti harian. Ini kerana mata ikan dapat mengalami kesakitan ketika mengalami geseran atau tekanan. Keadaan ini paling kerap muncul di kaki, tangan, dan jari.

Adalah idea yang baik untuk mengenali beberapa tanda fisheye sehingga keadaan ini dapat mendapatkan rawatan yang tepat. Mata ikan dicirikan oleh penebalan bahagian kulit tertentu. Keadaan kulit yang menebal boleh dinaikkan sedikit dan berbentuk bulat. Kemunculan kesakitan pada kulit yang menebal atau di sekitarnya.

Mata ikan itu sendiri terbahagi kepada 3 jenis:

  1. Mata ikan keras. Jenis ini bulat, kecil, dan padat. Biasanya, bulu mata yang keras terdapat di dalam kulit yang menebal. Secara amnya, jenis ini sering muncul di atas jari kaki.
  2. Mata ikan lembut. Jenis ini mempunyai warna kelabu dengan tekstur yang sedikit lembut. Bulu mata lembut biasanya akan muncul di antara jari kaki.
  3. Mata ikan kecil. Seperti namanya, ukuran jenis ini akan lebih kecil daripada dua jenis yang lain. Biasanya, jenis ini muncul di telapak kaki.

Itulah gejala dan jenis mata ikan yang perlu anda ketahui. Sebaiknya tanya doktor secara langsung melalui untuk rawatan pertama yang dapat mengurangkan rasa tidak selesa akibat gejala mata ikan.

Selain itu, lakukan pemeriksaan di rumah sakit terdekat ketika mata ikan menyebabkan sakit yang cukup mengganggu, Anda mempunyai riwayat diabetes dan penyakit jantung, menyebabkan aktiviti harian terganggu, dan berdarah. menggunakan membuat temu janji di hospital pilihan agar pemeriksaan dapat berjalan dengan lancar. Ayuh, muat turun sekarang melalui App Store atau Google Play!

Baca juga : Mata Ikan Muncul, Sekiranya Pembedahan atau Salap Digunakan?

Faktor Risiko Mata Ikan

Geseran dan tekanan yang berlaku secara berterusan pada bahagian kulit tertentu sebenarnya menjadi penyebab mata ikan. Terdapat beberapa keadaan yang boleh mencetuskan geseran dan tekanan yang boleh menyebabkan kelopak mata, seperti menggunakan kasut yang terlalu kecil, tidak memakai stoking ketika memakai kasut untuk waktu yang lama, bermain alat muzik menggunakan jari, dan tabiat merokok yang boleh menyebabkan kelopak mata jari tangan.

Lalu, adakah faktor risiko lain untuk mata ikan? Sebenarnya, beberapa keadaan boleh meningkatkan risiko anda menghidap penyakit mata ikan, seperti:

1. Bunion

Bunion adalah tulang yang tidak normal yang terbentuk pada sendi di pangkal jari kaki. Keadaan ini menjadikan kulit yang terlalu tinggi dari tulang yang tidak normal dapat mengalami geseran dan tekanan yang lebih besar daripada bahagian kulit yang lain. Jadi, tingkatkan risiko mata ikan.

2. Hammertoe

Hammertoe adalah kecacatan jari kaki sehingga jari kaki melengkung seperti cakar. Bahagian atas kaki melengkung akan mendapat banyak geseran dan tekanan.

3. Tidak Menggunakan Perisai Badan

Berjalan terlalu lama tanpa tikar atau angkat berat tanpa sarung tangan juga dapat meningkatkan risiko mata ikan di kawasan tertentu. Atas sebab ini, disarankan untuk selalu menggunakan pelindung badan, seperti kasut atau sarung tangan ketika melakukan aktiviti yang menyebabkan geseran atau tekanan.

Baca juga : 4 Langkah Merawat Fisheye

Itulah beberapa faktor risiko mata ikan yang perlu anda ketahui. Jangan lupa untuk selalu menggunakan pelembap kulit, kedua kaki dan tangan dan gunakan kasut yang selesa untuk mengelakkan keadaan mata ikan.

Rujukan:
Medscape Perubatan. Diakses 2019. Ketuat Nongenital.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Jagung dan Kalus.
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses pada tahun 2021. Jagung dan Kalus.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Semua Tentang Jagung dan Kalus.
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2021. Jagung dan Kalus.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found