Kesihatan

Kulit Kemerahan pada Musim Hujan, Kenali 3 Tanda Alergi Sejuk

Jakarta - Musim hujan sinonim dengan suhu sejuk. Bagi mereka yang tidak tahan sejuk, mereka akan menarik selimut atau menggunakan pakaian tebal untuk menghangatkan badan. Tetapi beberapa yang lain, ada yang mengalami reaksi alergi, dalam bentuk kemerahan kulit dan gatal-gatal. Keadaan ini dikenali sebagai alergi sejuk (urtikaria sejuk).

Baca juga: Kenali Pagophobia, Phobia of Ice Cubes atau Ice Cream

Alergi sejuk adalah reaksi kulit terhadap pendedahan kepada sejuk, baik dari air atau udara. Ini termasuk pendedahan cuaca sejuk dari cuaca sejuk, berada di bilik berhawa dingin (AC), atau setelah mandi di pagi hari. Keterukan gejala berbeza-beza dari orang ke orang. Ada yang bertindak balas dengan ringan, dan ada yang bertindak balas dengan lebih teruk.

Punca Alergi Selsema

Reaksi alergi sejuk berlaku apabila terdapat pelepasan histamin dan bahan kimia lain dalam aliran darah yang dipicu oleh cuaca sejuk. Histamin adalah bahan kimia yang dihasilkan oleh sel-sel di dalam badan apabila mereka mengalami reaksi alergi atau jangkitan. Sekiranya anda mempunyai alahan selesema, beberapa faktor ini mungkin menjadi penyebabnya:

 • Faktor genetik (keturunan). Kajian yang dilakukan oleh National Institute of Allergy and Infectious Disease (2012) menyatakan, alergi sejuk boleh disebabkan oleh keturunan. Dalam kes ini, gejala biasanya muncul 30 minit selepas terdedah kepada suhu sejuk dan bertahan hingga 48 jam.
 • Faktor usia . Kanak-kanak dan remaja cenderung terdedah kepada alahan sejuk. Walau bagaimanapun, keadaan ini biasanya bertambah baik seiring bertambahnya usia.
 • jangkitan i, kerana jangkitan yang dialami. Contohnya, jangkitan radang paru-paru atau radang paru-paru yang membuat penderita rentan terhadap alahan sejuk.
 • Keadaan perubatan tertentu . Contohnya, cacar air, hepatitis, leukemia kronik, sindrom Raynaud, hingga barah.

Tanda Alergi Selsema

1. Kulit Kemerahan dan Gatal

Pendedahan pada suhu sejuk boleh menyebabkan sel darah putih melepaskan histamin ke dalam aliran darah. Akibatnya, tubuh akan bertindak balas terhadap keradangan (radang) dengan menyebabkan ruam merah atau gatal-gatal, bengkak tangan, kepada perubahan kulit lain yang muncul sebagai reaksi alergi.

2. Tangan Rasa Bengkak

Setelah terdedah kepada suhu sejuk, beberapa orang mengalami pembengkakan tangan. Sebenarnya, tidak jarang, pembengkakan juga berlaku di bahagian badan yang lain, termasuk bibir, lidah, dan tekak. Keadaan ini boleh menyukarkan seseorang untuk bernafas kerana inflasi mengganggu aliran pernafasan, yang menyebabkan kematian.

3. Kejutan anafilaksis

Dalam kes yang lebih teruk, reaksi alergi boleh menyebabkan kejutan anaphylactic. Ini adalah reaksi alergi yang teruk yang boleh menyebabkan kematian, jika dirawat secara perubatan terlambat. Keadaan ini berlaku apabila sistem kekebalan tubuh melepaskan bahan kimia sebagai tindak balas kepada alergen (bahan penyebab alergi), sehingga meletakkan tubuh dalam keadaan terkejut. Tanda dan gejala termasuk:

 • Mual, muntah, dan sakit perut (cirit-birit).
 • Sensasi kesemutan di kulit kepala, mulut, tangan dan kaki.
 • Kelihatan keliru dan terkilan.
 • Penurunan tekanan darah.
 • Kesukaran bernafas (sesak nafas / berdehit).
 • Palpitasi jantung, nadi lemah, peluh sejuk, dan pucat.
 • Kehilangan kesedaran (pengsan).

Itu adalah tiga tanda alahan selsema. Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai alergi sejuk, tanyakan kepada doktor . Kerana melalui aplikasi tersebut Anda boleh bertanya bila-bila masa dan di mana sahaja dengan doktor melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang juga!