Kesihatan

Inilah Cara Mengatasi Kes Alahan Dadah

, Jakarta - Kebanyakan orang biasanya akan mengambil dadah ketika sakit. Walau bagaimanapun, orang yang mempunyai alahan ubat tidak boleh mengambil ubat secara sembarangan. Daripada disembuhkan, jenis ubat tertentu sebenarnya boleh menyebabkan mereka mengalami gejala alergi.

Biasanya, reaksi alahan tidak akan disenaraikan pada bungkusan ubat sebagai kesan sampingan, kerana keadaan ini bukan salah satu kesan sampingan ubat. Jadi, bagaimana jika anda yang mempunyai alahan ubat sudah mengambil ubat yang mengandungi bahan pencetus alergi? Ketahui bagaimana menangani alahan ubat di sini.

Alergi ubat berlaku apabila sistem imun berlebihan terhadap ubat yang diambil. Reaksi ini berlaku kerana sistem kekebalan tubuh menganggap zat-zat tertentu dalam ubat sebagai sesuatu yang boleh membahayakan tubuh. Sebenarnya, hampir semua ubat berpotensi menyebabkan reaksi yang tidak diingini di dalam badan, tetapi tidak semuanya menyebabkan alahan. Jenis ubat berikut biasanya boleh mencetuskan reaksi alergi:

 • Antibiotik, seperti penisilin

 • Aspirin

 • Antikonvulsan

 • Krim atau losyen kortikosteroid

 • Dadah yang biasa digunakan untuk penyakit autoimun

 • Insulin

 • Vaksin

 • Ubat herba

 • Ubat kemoterapi

 • Dadah untuk jangkitan HIV.

Baca juga: Ternyata perkara ini dapat meningkatkan risiko alahan ubat

Gejala Alahan Dadah

Berlainan dengan alahan makanan, alahan ubat tidak segera menimbulkan reaksi sebaik sahaja anda mengambil ubat ini untuk pertama kalinya. Walau bagaimanapun, reaksi ubat ini biasanya akan muncul secara beransur-ansur kerana sistem imun membina antibodi untuk melawan ubat tersebut. Jadi, pada penggunaan pertama, sistem kekebalan tubuh akan mengenali ubat itu sebagai bahan yang berbahaya bagi tubuh, kemudian membuat antibodi dengan perlahan. Hanya pada penggunaan seterusnya, antibodi ini akan mengesan dan menyerang bahan ubat tersebut. Proses inilah yang mencetuskan gejala alergi ubat pada penderita.

Sebilangan besar alahan ubat hanya menyebabkan gejala ringan yang biasanya mereda dalam beberapa hari setelah pengambilan ubat dihentikan. Berikut adalah gejala alahan ubat umum:

 • Ruam gatal

 • Ruam atau lebam muncul di kulit

 • Hidung berair

 • Batuk

 • Demam

 • Susah bernafas

 • Mata gatal atau berair

 • Bengkak.

Walau bagaimanapun, alahan ubat tidak boleh dipandang rendah, kerana keadaan ini juga boleh mencetuskan anafilaksis, yang merupakan reaksi alergi yang menyebabkan kerusakan sistem tubuh secara meluas. Anafilaksis adalah keadaan yang sangat serius dan boleh membawa maut jika tidak dirawat dengan segera. Jadi, berhati-hatilah jika anda mengalami gejala alahan dadah. Anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor untuk mengetahui penyebab alergi tersebut, supaya anda dapat mengelakkan perkara yang boleh mencetuskan alergi tersebut.

Baca juga: Kenali 4 Reaksi Ubat Alahan pada Kanak-kanak, Ibu Harus Tahu

Cara Mengatasi Alahan Dadah

Cara yang paling berkesan untuk mengatasi alahan ubat, tentu saja, adalah dengan berhenti mengambil atau mengelakkan ubat-ubatan yang menyebabkan alergi. Walau bagaimanapun, anda juga boleh mengambil antihistamin untuk menghalang reaksi sistem imun, yang diaktifkan oleh tubuh apabila reaksi alergi berlaku. Selain itu, ubat kortikosteroid juga berguna untuk merawat keradangan akibat reaksi alergi yang lebih serius.

Bagi anda yang pernah mengalami anafilaksis atau reaksi alahan ubat yang teruk sebelum ini, doktor anda biasanya akan menetapkan suntikan epinefrin. Sementara itu, pesakit dengan riwayat alergi teruk disarankan untuk selalu memberikan epipen, iaitu epinefrin dalam bentuk suntikan sekali pakai, sekiranya reaksi alergi berulang.

Orang yang mengalami reaksi alahan ubat yang teruk juga disarankan untuk dimasukkan ke hospital sehingga mereka dapat mendapat sokongan pernafasan dan penstabilan tekanan darah.

Baca juga: Apa yang Perlu Diperhatikan Sekiranya Anda Mempunyai Alergi Dadah

Nah, itulah cara menangani alahan ubat yang perlu anda ketahui. Untuk mengelakkan alahan ubat berlaku, seboleh-bolehnya ketahui kandungan ubat apa yang menyebabkan anda alah. Selepas itu, selalu beritahu doktor untuk tidak memberi ubat yang mengandungi bahan-bahan ini, supaya perkara yang tidak diingini tidak berlaku kerana alahan.

Sekiranya anda mengalami simptom yang disyaki sebagai gejala alahan ubat, cuba tanyakan terus kepada doktor melalui aplikasi tersebut memastikan. Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual untuk berbincang dan meminta nasihat kesihatan kapan saja dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.