Kesihatan

Inilah sebabnya kejang demam lebih berbahaya

, Jakarta - Seorang kanak-kanak yang mengalami gangguan boleh menyebabkan gejala demam. Ini boleh menyebabkan suhu badan meningkat secara mendadak hingga melebihi 38 darjah Celsius. Nampaknya, demam yang berlaku boleh berkembang menjadi bentuk kejang demam yang lebih teruk.

Gangguan tersebut menyebabkan sawan ketika anak mengalami lonjakan suhu badan. Umumnya, kejang demam berlaku kerana jangkitan. Ternyata, kelainan yang disebabkan oleh kenaikan suhu badan secara tiba-tiba boleh menjadi lebih berbahaya daripada biasanya.

Baca juga: Sebab dan Cara Mengatasi Kejang Demam pada Kanak-kanak

Penyebab Demam Lebih Banyak Bahaya

Kejang demam yang berlaku mesti membuat setiap ibu bapa yang menyaksikannya akan merasa bimbang sekiranya sesuatu yang berbahaya berlaku. Gangguan yang berlaku kerana suhu badan meningkat melebihi normal juga menyebabkan kejang. Nampaknya, gangguan ini biasa terjadi pada kanak-kanak normal tanpa mengalami gangguan neurologi.

Seorang kanak-kanak yang mengalami sawan demam, badannya akan kaku atau kendur selama beberapa minit. Penghidapnya mungkin tidak menyedari hal ini dan kembali normal setelah sawan selesai. Keabnormalan ini boleh berlaku dalam masa lebih kurang 5 minit.

Anda mesti lebih responsif untuk mengambil langkah menangani sekiranya kejang demam yang berlaku menjadi lebih teruk. Gangguan ini dikatakan lebih parah apabila berlanjutan lebih dari 15 minit dan menyerang lebih dari sekali dalam jangka masa 24 jam. Selain itu, serangannya hanya dapat menumpukan pada satu bahagian badan sahaja.

Ramai orang mengatakan bahawa kejang demam dapat menyebabkan penderita berisiko lebih besar untuk meningkatkan risiko epilepsi dan kematian yang tidak dapat dijelaskan secara tiba-tiba. Ternyata, kedua-dua perkara ini mungkin berlaku tetapi kebarangkalian kejadiannya sangat kecil.

Kejang demam yang berlaku pada kanak-kanak boleh berkembang menjadi epilepsi ketika mereka bertambah tua. Ini boleh menyebabkan kejang berulang tanpa demam. Ibu mesti terus percaya bahawa peningkatan risiko epilepsi sangat kecil.

Walau bagaimanapun, peluang ini lebih besar apabila seseorang mengalami kejang demam yang teruk dan kemungkinan 1 dari 50 dalam semua kes kejang demam biasa. Sekiranya gangguan itu rumit, kemungkinannya adalah 1 dalam 20. Bagi seseorang yang tidak pernah mengalami sawan, kemungkinannya adalah 1 dari 100.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai kejadian kejang demam, doktor dari boleh menjawabnya. Anda hanya perlukan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak! Di samping itu, anda juga boleh membeli ubat tanpa meninggalkan rumah dengan aplikasi.

Baca juga: Lakukan Ini untuk Mencegah Kejang Demam

Pencegahan Kejang Demam

Gangguan yang menyebabkan kejang ketika suhu badan meningkat secara drastik biasanya berlaku pada beberapa jam pertama ketika demam mulai masuk. Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mencegah gangguan ini daripada berlaku. Berikut adalah beberapa langkah berjaga-jaga yang boleh diambil, iaitu:

  • Memberi Ubat Pencegahan

Salah satu cara untuk mencegah kejang demam adalah dengan memberi ubat kepada anak-anak, seperti acetaminophen atau ibuprofen, ketika demam bermula. Ini dapat menjadikan anak lebih selesa, sehingga kejang tidak terjadi.

Walaupun begitu, anda harus tetap berhati-hati ketika memberikan aspirin kepada anak-anak, terutama mereka yang sedang sembuh dari cacar air atau gejala seperti selesema. Ini kerana ubat tersebut boleh menyebabkan sindrom Reye, suatu keadaan yang boleh menyebabkan kematian pada penghidapnya.

Baca juga: Waspadalah terhadap Kejang Demam pada Kanak-kanak

  • Mengambil Ubat Pencegahan Preskripsi

Dalam kes yang jarang berlaku, ubat antikonvulsan yang diresepkan boleh digunakan untuk mencegah kejang demam. Ubat ini boleh memberi kesan sampingan yang serius dan lebih besar daripada faedahnya.

Diastat atau midazolam juga boleh diberikan untuk merawat kejang pada kanak-kanak yang terdedah kepada kejang demam yang berpanjangan. Ubat ini secara amnya digunakan untuk merawat kejang yang berlangsung lebih dari lima minit atau lebih sekali dalam 24 jam.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses 2019. Kejang demam
NHS. Diakses 2019. Kejang demam