Kesihatan

Bahaya Produk Harum untuk Bayi

, Jakarta - Menghidu bau badan bayi yang harum sememangnya menyeronokkan. Itulah sebabnya mengapa banyak ibu bapa mempunyai kebiasaan menggunakan pelbagai jenis produk bayi wangi ke seluruh tubuh anak mereka setelah memandikannya. Tapi tahukah anda, ternyata produk wangi berbahaya untuk kesihatan si kecil anda, anda tahu.

Bayi yang baru lahir sebenarnya sudah mempunyai aroma yang sedap dan khas. Menurut saintis, aroma itu berasal dari cairan ketuban atau ketuban. Namun, aroma bayi ini tidak akan bertahan lama kerana dipengaruhi oleh proses metabolik berdasarkan pengambilan makanan. Itulah sebabnya anda perlu memandikan bayi anda secara berkala, sekurang-kurangnya dua kali sehari untuk memastikan tubuh si kecil anda bersih dan wangi (Baca juga: Ibu bapa Perlu Tahu, Cara Memandikan Bayi Dengan Betul ) .

Selain mandi, kulit bayi juga perlu dijaga agar tetap sihat, halus, segar, dan harum. Sudah ada berbagai jenis produk untuk merawat kulit bayi, mulai dari serbuk, losyen, dan minyak yang dijual di pasar. Produk bayi ini biasanya berguna untuk melembutkan kulit dan menangani masalah kulit pada bayi seperti kemerahan dan gatal-gatal.

(Baca juga: 3 Masalah Kulit Bayi yang Biasa & Cara Mengatasinya )

Beberapa produk malah mengandungi minyak wangi yang dapat mencium bau badan si kecil anda. Walau bagaimanapun, penggunaan produk wangi pada bayi sebenarnya tidak digalakkan oleh doktor kerana dianggap memberi kesan negatif kepada kesihatan mereka.

Bahan-bahan minyak wangi dalam serbuk bayi atau losyen mengandungi banyak sebatian kimia yang jumlahnya sering tidak tertulis pada bungkusan. Houlihan, dari agensi penyelidikan Kumpulan Kerja Alam Sekitar (EWG) mendedahkan bahawa dalam produk wangi, terdapat 17 jenis sebatian kimia dan hanya tiga jenis yang tertera pada label pembungkusan. Bahan kimia yang digunakan termasuk 1,4-Dioxane, titanium dioxide, parabens, to methanol dan formalin yang sangat berbahaya bagi kesihatan.

1. Menyebabkan Alahan

Sama seperti kandungan dalam sebotol minyak wangi dewasa, wangian dalam produk bayi juga mempunyai ramuan yang boleh membuat si kecil anda mengalami alahan. Gejala alahan yang dilepaskan boleh bervariasi dari ringan hingga parah seperti pening, bersin, dan asma.

Namun, tidak mustahil si kecil anda mengalami simptom yang teruk berupa batuk, muntah dan kerengsaan kulit. Pening dan batuk adalah tanda-tanda bahawa saraf di tubuh anak kecil anda tidak dapat menerima kehadiran sebatian di sekelilingnya.

2. Merosakkan Sistem Saraf

Bayi mempunyai saraf yang cenderung sensitif. Sekiranya anda terus menggunakan produk bayi wangi yang mengandungi bahan kimia berbahaya ini, lama-kelamaan ia boleh merosakkan sistem saraf bayi. Hentikan penggunaan produk dengan segera sekiranya bayi menunjukkan simptom seperti kemurungan, hiperaktif, kerengsaan kulit yang mudah, mudah sakit, dan perubahan keadaan dan tingkah laku fizikal.

3. Menyebabkan Masalah Pernafasan

Produk bayi dengan minyak wangi biasanya memberikan wangian tahan lama pada kulit dan boleh bertahan berjam-jam. Ini boleh menyebabkan masalah pernafasan pada bayi, seperti asma.

Produk bayi yang wangi juga menyebabkan pelbagai masalah kesihatan lain, seperti barah, masalah kulit dan mata, dan mengganggu sistem imun bayi. Jadi, untuk kesihatan bayi, elakkan produk wangi. Sebaliknya, ibu bapa dinasihatkan untuk memilih produk yang diperbuat daripada bahan semula jadi tanpa banyak bahan kimia. Sekiranya si kecil anda sakit, berjumpa dengan doktor secara langsung melalui permohonan . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.