Kesihatan

Atasi Lengan COVID-19 Kerana Kesan Vaksinasi

, Jakarta - Sama seperti vaksin secara umum, vaksin korona juga boleh menyebabkan kesan sampingan. Namun, setakat ini tidak ada kesan sampingan berbahaya yang dilaporkan disebabkan oleh vaksin korona.

Kesan sampingan vaksin korona biasanya ringan, seperti sakit di tempat suntikan, demam kelas rendah, keletihan, sakit kepala, atau sakit otot. Kesan sampingan ini sebenarnya adalah tindak balas badan ketika vaksin berfungsi untuk meningkatkan sistem imun anda. Namun, menurut Klinik Cleveland, beberapa orang dilaporkan mengalami "lengan COVID-19" setelah menerima vaksin coronavirus. Inilah ulasannya.

Baca juga: Ketahui 5 Kesan Sampingan Vaksin Corona

Apakah Lengan COVID-19?

Menurut pakar dermatologi dewan yang disahkan oleh Lembaga Debra Jaliman, MD, lengan COVID-19 adalah reaksi yang tertunda pada kulit setelah mendapat vaksin korona. Reaksi ini dicirikan oleh munculnya ruam merah besar pada kulit, terutama di tempat suntikan, dan mungkin disertai dengan gatal dan sakit pada sentuhan.

Namun, apa yang membuat kesan sampingan vaksin korona ini berbeza dari yang lain adalah COVID-19 hanya muncul setelah beberapa hari hingga lebih dari seminggu setelah vaksinasi.

Walaupun boleh menyebabkan rasa tidak selesa, lengan COVID-19 tidak berbahaya dan boleh hilang dalam masa yang singkat. Menurut Jaliman, kesan sampingan vaksin korona biasanya akan hilang dalam masa 24 jam hingga seminggu. Reaksi kulit ini juga tidak mengancam nyawa, kerana ini hanyalah tindak balas sistem kekebalan tubuh terhadap vaksin.

Harap maklum bahawa jumlah kes orang yang mengalami lengan COVID-19 masih kecil. USA Today melaporkan bahawa hanya ada 14 laporan rasmi mengenai ruam di daftar COVID-19 dermatologi global, walaupun mungkin terdapat banyak lagi kes yang tidak dilaporkan.

Baca juga: Penjelasan Selera Bertambah Selepas Vaksinasi Corona

Mengapa Lengan COVID-19 Berlaku?

Lengan COVID-19 berlaku kerana hipersensitiviti, yang merupakan tindak balas sel imun yang berlebihan terhadap sel otot yang menerima vaksin.

Sel-sel imun boleh menjadi terlalu bersemangat kerana mereka merasakan lonjakan protein SARS-CoV2 yang dihasilkan oleh vaksin sebagai jangkitan yang perlu ditangani.

Jadi, lengan COVID-19 hanyalah tanda bahawa sistem imun anda terlalu banyak bekerja terhadap vaksin coronavirus yang disuntik.

Cara Mengatasi Lengan COVID-19

Menurut pakar dermatologi Danielle M. DeHoratious, M.D., lengan COVID-19 biasanya hilang sendiri tanpa rawatan. Walau bagaimanapun, jika ruam gatal, anda boleh mengambil antihistamin untuk melegakannya. Kompres sejuk juga dapat membantu mengurangkan pembengkakan kulit. Sementara itu, untuk mengurangkan rasa sakit pada ruam kulit, anda boleh mengambil ubat, seperti acetaminophen atau ubat anti-radang bukan steroid (NSAID).

Sekiranya gejala lengan COVID-19 berlangsung lebih dari seminggu, atau anda mengalami bengkak atau sakit di tempat lain di badan, anda mesti berjumpa doktor sekiranya berlaku.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) mengesyorkan agar anda yang mengalami penyakit COVID-19 pada vaksinasi pertama untuk terus mendapat vaksin kedua. Walau bagaimanapun, beritahu doktor atau pekerja kesihatan anda mengenai kesan sampingan vaksin korona yang anda alami. Doktor atau pekerja kesihatan anda mungkin menawarkan anda untuk menyuntikkan vaksin kedua pada lengan yang berbeza.

Baca juga: Apa yang Perlu Diperhatikan setelah Mendapatkan Vaksin COVID-19?

Jadi, tidak perlu takut untuk mendapatkan vaksin korona. Walau bagaimanapun, faedah vaksin korona melebihi kesan sampingan.

Sekiranya anda mengalami kesan sampingan tertentu selepas vaksinasi, anda boleh menghubungi doktor anda melalui aplikasi tersebut . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , anda boleh meminta nasihat kesihatan dari doktor kapan saja dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun Aplikasi ini kini juga terdapat di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Apa Sebenarnya 'COVID Arm'? Vaksin Moderna Meninggalkan Sebilangan Pesakit Dengan Ruam Gatal (Tetapi Tidak Berbahaya).
Klinik Cleveland. Diperoleh pada tahun 2021. Sekiranya Anda Bimbang Mengenai Lengan COVID ?.
Pusat Kawalan Penyakit. Diakses pada tahun 2021. Apa yang Harus Dilakukan Sekiranya Anda Mempunyai Reaksi Alergi Setelah Mendapat Vaksin COVID-19
Diri. Diakses pada tahun 2021. Apa itu 'COVID Arm'? Penyelidik Akhirnya Mula Memahami Kesan Sampingan Vaksin Ini